Eten op een Stokje: Varkensmedaillons met Spek en Venkel

Varkensmedaillons met Spek en Venkel
Varkensmedaillons met Spek en Venkel

Manlief is voor anderhalve week naar z’n ouders toe en de oudste is bijna klaar met z’n examens. Dat betekent veel ruimte in het dagelijks schema om even wat klussen rondom het huis aan te pakken. Gelukkig doet onze knul dat graag, want vervelend vindt ‘ie maar niks. Resultaat: strak gemaaide grasveldjes, een brandschoon kippenhok en schone auto’s. Als je bedenkt dat hij daarnaast evengoed twee baantjes heeft, is dat best reden voor mij om af en toe te knappen van trots 🙂

Varkensmedaillons met Spek

En toen hij aangaf dat hij wel zin had om uitgebreid te dineren, kon ik dat natuurlijk niet weigeren. Ik had nog een varkenshaas in de vriezer liggen en gebruikte die om varkensmedaillons met spek van te maken. Lekker met gestoomde broccoli, nieuwe aardappeltjes en een frisse salade.

Duurzaam Varkensvlees

Supermarkt varkensvlees heeft van zichzelf niet heel veel smaak en de voedingswaarde is… twijfelachtig. Toch kan varkensvlees én heel lekker én best gezond zijn als je kiest voor goed varkensvlees dat duurzaam en met oog voor dierwelzijn gefokt is. Een goed voorbeeld hiervan is het Livar varken dat op traditionele en duurzame wijze in Zuid-Limburg gefokt wordt. Of het Hollands I.K.B. varken. Beide zijn goede voorbeelden van goed vlees dat weliswaar geen biologisch keurmerk heeft, maar evengoed van hoge kwaliteit is.

Nu weet ik dat sommige van mijn lezers niet heel warm worden van varkensvlees. Maar als je wel af en toe een lekker stukje vlees wilt eten, bekijk dan dit recept voor bavette rollade eens. Het spek kun je weglaten, dat maakt voor het eindresultaat weinig uit. 

Ben je opzoek naar heerlijke barbecue pakketten met varkensvlees? BFS Food & Drinks is uw ideale partner voor heerlijke barbecue gelegenheden. 

Varkensmedaillons met Spek en Venkel 1

Varkensvlees met Venkel

Een klassieke combinatie is varkensvlees met venkel. En omdat venkel momenteel volop in seizoen is, moet je daar natuurlijk van profiteren! Venkel is erg lekker als je het roerbakt met ui, maar rauw als een salade is het ook heel smakelijk. Omdat ik venkelzaadjes in het vlees gebruik, wil ik die smaak terug laten komen in de bijgerechten en een heerlijke fris-bittere salade er bij maken. De combinatie van rauwe venkel met rucola en een sinaasappeldressing is bijzonder smakelijk. De dressing maak je eenvoudig van sinaasappelsap van 1 sinaasappel, 1 tl mosterd en wat zout en olijfolie naar smaak.

Varkensmedaillons met Spek en Venkel

Een heerlijk stukje varkensvlees omgetoverd tot een waar feestje op een stokje!
Voorbereidingstijd 30 minuten
Bereidingstijd 20 minuten
Gang Avondeten
Keuken Nederlands
Porties 4 porties

Ingrediënten
  

  • 1 varkenshaas van 450 gram
  • 150 gram spek
  • zout en peper
  • 1 tl venkelzaadjes
  • olijfolie
  • 125 ml witte wijn optioneel

Instructies
 

  • Kook als eerste de aardappels en zet dit apart.
  • Leg het spek naast elkaar op een stukje plasticfolie of bakpapier en leg daar de varkenshaas op.
  • Wrijf het vlees in met zout, peper en de venkelzaadjes en rol het daarna samen met het spek op. Gebruik de folie of papier om het even stevig aan te drukken.
  • Steek op acht punten een saté prikker in het vlees en snijd het vlees in acht gelijke stukken.
  • Als je grote prikkers hebt, kun je vervolgens twee medaillons op één prikker doen, maar dat hoeft niet.
  • Bestrijk het vlees met wat olijfolie en extra peper en verse venkeltoppen en bak het op hoog vuur in circa 4 – 8 minuten rondom gaar.
  • Optioneel: Voeg tijdens het bakken een glas witte wijn toe en leg de deksel even op de pan om het vlees te smoren.
  • Stoom of kook ondertussen de broccoli. Laat wat gesmolten boter en citroensap over de aardappels lopen. Serveer het samen met de medaillons op een mooi bord. Wat verse venkel er over maakt het helemaal af!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




Inhoudsopgave

Nieuwste blogs

heel veel kersen
Gezond eten

Zijn kersen gezond? Ontdek alle voordelen hier

Kersen zijn niet alleen een heerlijke traktatie, maar ook een voedzame toevoeging aan je dieet. Maar hoe gezond zijn kersen eigenlijk? In dit artikel ontdek je alles over de gezondheidsvoordelen van kersen en hoe je ze kunt integreren in je dagelijkse voeding. Wat maakt kersen gezond? Kersen zijn rijk aan

Lees verder »
gember en geneden gember op een tafel
Gezond eten

Is gember gezond? Ontdek de voordelen!

Gember is een veelzijdige specerij die al eeuwenlang een plek heeft in zowel de keuken als de geneeskunde. Maar is gember het echt zo gezond als vaak wordt beweerd? Laten we samen ontdekken wat gember voor jou kan betekenen. Wat is gember? Zoals je misschien weet, is gember de wortelstok

Lees verder »
Gezondheid Algemeen

De voordelen van een kok aan huis

Je kent het wel: je hebt mensen thuis uitgenodigd om te komen eten of om samen een verjaardag te vieren, maar je bent vervolgens de hele avond het eten aan het verzorgen. Het lukt je niet om iedereen te spreken en ook dieetwensen kunnen soms erg lastig zijn. Geen stress

Lees verder »