Dit is geen makkelijk stuk voor mij om te schrijven, voornamelijk omdat ik liever geen controversiële stukken hier op Eet Goed Voel je Goed schrijf. De insteek van deze blog is om te informeren en enthousiast te maken, niet om wilde claims uit te diepen! Maar vorige week kreeg ik de nieuwste Fit met Voeding binnen en ik las daar een uitgebreid artikel over fluoride in.
Zelf ben ik jaren geleden al afgestapt van de tandpasta met fluoride. Dit was op aanraden van een natuurgeneeskundige. Door de tijd heen heb ik er steeds meer over gelezen, o.a. van Dr. Hans Moolenburgh in het boek ‘ U kunt veel meer dan u denkt’. Dit bevestigde meer en meer mijn standpunt dat fluoride niet bij ons in huis zou komen. Uiteindelijk heb ik de moed opgevat om ook onze tandarts te vragen de kinderen geen fluorbehandeling meer te geven. (Daarvoor kregen ze het nog wel en dan liet ik ze de mond spoelen. Niet handig en niet echt volwassen 😉 ).
Geloof me, ik vond dit echt niet makkelijk. Maar feit bleef wel dat ik steeds meer overtuigd werd van de slechte invloed van fluoride op onze gezondheid. Als klapper op de vuurpijl las ik dus vorige week een heel artikel over fluoride in de Fit met Voeding.
Uit Fit met Voeding nr. 2 2016:
Weet u dat fluoride een giftig afvalproduct is van kerncentrales, de aluminium- en kunstmestindustrie, dat jarenlang ongehinderd uit de schoorstenen kwam? Toen bleek dat dit schadelijk was voor onder andere het vee uit de omgeving – de gebitten van de koeien verbrokkelden en hun gewrichten vervormden, waardoor de dieren door hun poten zakten – moest dit fluoride opgevangen en als chemisch afval verwerkt worden. Dit was kostbaar. De tandheelkunde wierp zich op als redder in de nood, met haar interesse voor fluoride. Ineens kregen de fabrieken geld voor hun afvalproduct.
Maar bewijsvoering ten gunste van fluoride is er niet. Het geloof erin wordt op handen gedragen. Als een tandarts hierover wordt ondervraagd, zegt hij: ‘Ik zie minder gaatjes’. Men legt blind de relatie met fluoride en houdt zich aan de richtlijnen van het Ivoren Kruis. Daarin staat onder andere dat inslikken van fluoride tandpasta geen kwaad kan. Maar wat dan te denken van de literatuur waarin staat dat het inslikken van een hoeveelheid van één tube fluortandpasta dodelijk kan zijn?
Einde citaat
Neurotoxine
Vaak ontbreekt het de tandarts aan kennis over fluor. In 2014 werd er in The Lancet een artikel geschreven dat fluoride karakteriseerde als neurotoxisch (giftig voor het zenuwstelsel). Hier werd lang niet genoeg aandacht aan besteed (uiteraard). Maar het spreekt wel boekdelen! Het probleem met schade aan de zenuwen is, dat ze heel moeizaam regenereren. Opgelopen schade herstelt dus erg traag of niet.
Denk je dus in wat voor effect het heeft bij kinderen als er dagelijks gepoetst wordt met fluortandpasta! Je krijgt een stapeleffect van fluor in het weefsel en herstel is lastig. Dit stapeleffect is soms te zien in de witte vlekken op het glazuur van tanden, dit ontstaat als gevolg van fluorophoping. Door de tijd heen worden deze vlekken donkerder.
Harder = Sterker?
Een reden die vaak aangedragen wordt om fluortandpasta te gebruiken, is omdat fluoride het tandglazuur harder maakt. Dit klopt inderdaad. Maar het glazuur wordt daardoor niet cariës resistent. Het maakt tanden juist brozer en gevoeliger voor breken. Dat fluor gaatjes tegengaat is nooit wetenschappelijk kunnen onderbouwen.
Glazuur is ontstaan uit bindweefsel, dus wordt bij het gebruik van fluoridehoudende tandpasta het fluoride ook opgeslagen in al het bindweefsel in het lichaam. Hierdoor worden naast het glazuur ook banden, spieren en pezen, botten en bloedvatwanden harder. Deze weefsels verliezen hun elasticiteit als gevolg van de verharding. (Bron)
Tandpasta zonder Fluoride
Al met al genoeg redenen om hier je gedachten eens flink over te laten gaan! Tandpasta zonder fluoride is wel te krijgen, maar helaas niet heel gemakkelijk. Online is het o.a. te bestellen bij Biologische Toko. Zelf gebruik ik al jaren de tandpasta van Weleda (dit was het eerste merk dat ik kocht toen ik op zoek was naar kindertandpasta zonder fluoride!). Wat ik zo fijn vind aan de Biologische Toko is dat je bij het bestellen van grotere hoeveelheden van hetzelfde product standaard 10% korting krijgt. Ik bestel dan direct drie of zes tubes en pak zo leuk de korting mee! Dit kan ik dan delen met mijn schoonzusje en een vriendin en zo profiteren we er allemaal van!
Omdat Jedidja van Biologische Toko dit ook een belangrijk onderwerp vindt, wil ze jullie de komende week bij een bestelling vanaf € 25,- een gratis tube Weleda tandpasta t.w.v. € 4,90 uit laten kiezen. Je kunt dan zelf bepalen of je de kindertandpasta, saline, planten, calendula of ratanhia wilt hebben.
Geef bij ‘opmerkingen’ in je boodschappenkarretje aan welke tandpasta je graag zou willen ontvangen en het wordt gratis meegestuurd. Let op: Niet in je boodschappenkarretje doen, dan wordt het namelijk wel doorberekend!
Marieke Schenk zegt
Leuk om te lezen. In de jaren tachtig kreeg ik het boekje van dr. Moolenburgh in handen. Ik kende hem van zijn boek Engelen. En zo was ik benieuwd wat hij in dit boekje te zeggen had. Heel verrassend! Ik ben direct tandpasta zonder fluor gaan gebruiken en heb de tandarts verteld wat ik had gelezen en dat ik de kinderen niet meer wilde laten behandelen met fluor (smurfensnot noemden de kinderen het) Hij keek me vreemd aan en heeft het zonder commentaar ook nooit meer gedaan. Grappig omdat nu weer terug te lezen en dat ook anderen ‘bekeerd’ zijn van deze fluoridioterie.
Heleen Quantrill zegt
Ik denk dat veel ouders die die fluoridebehandeling niet meer willen, zich mogelijk druk maken om iets dat uiteindelijk best meevalt. Als je nee zegt en iemand vraagt dan ‘waarom?’ heeft men de neiging om zich uit te gaan leggen. Dat hoeft natuurlijk niet altijd. Mijn kinderen hebben vanaf dag 1 van tanden poetsen fluoridevrije tandpasta gebruikt en hebben sterke tanden met slechts een enkel gaatje door de loop der jaren heen. Ik ga er dus ook zeker niet meer in mee.
vivian zegt
Los van het feit of ik vind of je wel/geen fluoride moet willen gebruiken en of het wel/geen nut heeft, wil ik graag wel één kanttekening maken bij een redenering:
“Maar wat dan te denken van de literatuur waarin staat dat het inslikken van een hoeveelheid van één tube fluortandpasta dodelijk kan zijn?”
Zoals Paracelsus al zei, “Alle dingen zijn vergif en niets is zonder gif. De hoeveelheid alleen maakt dat iets niet giftig is.”
Als één tube fluor tandpasta giftig is, wil niet zeggen dat poetsen ook giftig is. Als je 8 liter water in een keer drinkt, of bijv een halve kilo zout in een keer eet vergiftig je jezelf ook en ga je er wellicht ook dood aan (ja je kunt echt doodgaan aan een watervergiftiging). Paranoten zijn ook heel gezond, maar niet meer dan 5 stuks per dag. En ga zo maar door.
Dat iets in een bepaalde hoeveelheid giftig is, is dus een goede reden om er bewust mee om te gaan, maar niet om het in zijn geheel te vermijden en evt voordelen mis te lopen. Alleen zeggen dat iets giftig is en het daarom afraden houd geen steek en is alleen angstzaaierij. De rest van de argumenten in dit artikel zijn dan beter (heeft het nut en is dat bewijsbaar?).
Helma zegt
Bij de kruidvat hebben ze ook tandpasta zonder fluoride voor maar 1 euro 😀
Heleen Quantrill zegt
Top tip! Is dat van Kruidvat zelf of van een ander merk?
Bedankt!
Heleen
Geralda zegt
Mijn tandarts was verontwaardigd toen ik mn dochter geen fluorbehandeling meer wilde laten ondergaan. Maar het zit ook in je tandpasta, zei hij. Nee, niet in die wij gebruiken, want fluor is giftig, zei ik. Dan moet je ook geen thee of koffie drinken, zei de man. Ik:??
Verder wilde hij geen discussie, een aantekening in het dossier en we praten er niet meer over.
Wilma Strijbos zegt
Zelf ben ik via een natuurgeneeskundig therapeut er achter gekomen dat ik een Fluor vergiftiging heb, dit is inmiddels met detoxen verwijderd. ik gebruik nu Himalaya Herbal toothpaste.
Kokosolie met natriumbicarbonaat gaat ook prima.
Frans zegt
Wat ik hier mis is of tandpasta dan überhaupt nut heeft. De enige reden dat ik het gebruik is vanwege de fluoride, en anders doe ik liever zonder… 🙂
Heleen Quantrill zegt
Tandpasta werkt als een soort schuurmiddel dat viezigheid van je tanden wrijft als je poetst. Evengoed hoor ik ook veel geluiden dat tandpasta eigenlijk geen toegevoegde waarde heeft. Als je zoekt op ’tooth powder’ kom je interessante dingen tegen!