In huize Quantrill zijn we grote soepliefhebbers. Elke groente en elk soort bouillon gaat er zonder problemen in op het moment dat het als soep gepresenteerd wordt. Ik heb al eerder een aantal suggesties voor groente combi’s gedaan, maar deze keer wil ik het hebben over één soep in het bijzonder. De soep waarmee ik mijn lief erg blij mee maak: Franse Uiensoep.
Kookboek van Schoonmoe
Toen we net getrouwd waren, kreeg ik van mijn schoonmoeder een kookboek. The dairy book of home cookery. Mijn schoonzus heeft dit kookboek ook en door het in ontvangst te nemen, werd ik echt als dochter beschouwd. Als dank hebben we onze dochter naar haar vernoemd. Ja, staat niet echt in verhouding tot elkaar hè? Hoe dan ook, de recepten in dit kookboek zijn waardeloos.
Ja, die zag je niet aankomen!
Echt, ik heb al verschillende keren een poging gewaagd en iedere keer mislukken de recepten. Uiteraard heb ik hier met mijn grote Nederlandse mond eens wat van gezegd tegen schoonmoeder.
Laten we het er maar op houden dat omdat ze een kleindochter heeft die naar haar vernoemd is, ze niet veel ammunitie had om mijn opmerking neer te sabelen. Dat en het feit dat ze Engels is. Die praten niet over gevoelens en bijten liever hun rechterarm af dan dat ze een confrontatie aangaan. Hoe dan ook. Het ijzige stilzwijgen maakte mij na twee dagen duidelijk dat ik iets verkeerds had gezegd.
Dit jaar krijg ik een theemuts van haar voor Kerst om de oude theepot van mijn moeder warm te houden. Acht jaar na dato van bovengenoemd voorval. Dus we komen er wel! 😉
But I digress…
Franse Uiensoep
Eén recept dat wel goed werkt uit dit kookboek is de Franse uiensoep. Simon is erg gek op uiensoep, maar omdat het vrij lang op moet staan, maak ik het niet vaak. Maar deze november zijn we elf en een half jaar getrouwd, dus reden genoeg om het weer eens te maken! Plus, het is een kans om dat akelige met liefde gegeven kookboek weer eens aan te prijzen bij schoonmoeder. ‘Ja schoonmoe, echt, dat recept uit je kookboek is ge-wel-dig! Het zal wel aan mij gelegen hebben toentertijd…’. Handen omhoog als jouw relatie met je schoonmoeder ook wat stroef loopt. 😉
Maar Franse uiensoep is dan ook heel eenvoudig om eerlijk te zijn. Uien, bouillon, witte wijn, boter en kaas. Meer heb je niet nodig. Kies voor de beste kwaliteit producten die je je kunt veroorloven, omdat in een recept met zo weinig recepten de kwaliteit en aandacht goed te proeven is. De witte wijn kun je achterwege laten, maar de smaak wordt er wel voller van, dus als je geen moeite hebt met alcohol in je recepten, moet je het echt eens proberen. Een droge witte wijn die je graag drinkt, of een half glaasje sherry voldoet uitstekend.
Krachtbouillon van Struik
Als bouillonbasis koos ik deze keer voor de Krachtbouillon van Struik. In het verleden heb ik wel vaker gebruik gemaakt van bouillon uit een pot, maar ben daarvan af gestapt omdat het geen goed spul bleek. Fast foward tien jaar en ik merk dat meer merken hun best doen om goeie gemaksproducten op de markt te brengen. Zelf bouillon van runderbotten trekken doe ik niet zo gauw omdat de geur me erg misselijk maakt helaas. En voor een lekkere uiensoep raad ik toch zo’n runderbouillon aan vanwege de krachtige smaak (en het feit dat het van vlees van biologische koeien getrokken is). Als je overweegt om zo’n pot in huis te halen, houd dan in je achterhoofd dat het een prima vervanger is voor reguliere bouillon, maar dat je er niet de gezondheidsvoordelen van moet verwachten zoals bij zelf getrokken bouillon. Maar als achter de hand product in je voorraadkast kan ik de Krachtbouillon van Struik zeker aanbevelen! Tip: Hoewel ik het nu als basis voor soep gebruik, kun je het ook gebruiken in sauzen of stoofschotels!
Franse Uiensoep
Ingrediënten
- 400 gram gesneden uien
- 1,2 l runderbouillon
- 40 gram boter
- Zeezout en peper naar smaak
- Een klein glaasje droge witte wijn optioneel
- 50 gram Gruyèrekaas geraspt
Instructies
- Smelt in een pan met een dikke bodem de boter en fruit hierin de ui op een laag pitje.
- Laat de ui zachtjes garen en karameliseren. Dit duurt ongeveer 20 minuten.
- Schenk vervolgens één pot bouillon en drie potten water er bij en breng aan de kook.
- Draai het vuur weer laag en laat de soep 45 minuten zachtjes garen.
- Schenk de witte wijn er bij.
- Breng verder op smaak met zeezout en peper.
- Schenk de soep in kommen en strooi er wat Gruyère over.
- Serveer direct.
Welke soep/ welk gerecht maak jij voor je lief klaar?
Yvonne zegt
Gemaakt en was genieten van de heerlijke soep.
Stokbrood met kruidendokter en met kaas uit de oven er bij smullen maar.
Alles zelf vers gemaakt heerlijk toch.
Heleen Quantrill zegt
Klinkt erg goed! 🙂
AnnemiekeVB zegt
Oeh! Dit is een van mijn lievelingssoepen. Heb pas flink wat uien gekregen, vers uit de tuin. Heerlijke grote en pittige uien. Uien komen altijd van pas, maar nu spendeer ik er zeker een paar aan deze soep. Mjam! Nu al zin in!
izerina zegt
Mijn man houdt niet van soep. Dus trek ik bouillon voor mezelf met soms een pannetje naar de buren. Gisteren was het uiensoep,maar alles is lekker.
Heleen Quantrill zegt
Als je wat lekkers maakt, is het altijd leuk om te delen 🙂 Mijn man houdt niet van salade en dat vind ik zó jammer!