Vandaag weer een gastblog van Natuurgeneeskundige Danielle van Huis. Deze keer legt ze uit wat je tijdens een consult kunt verwachten. Als je vragen hebt, stel ze dan gerust. Danielle zal ze graag beantwoorden. Wanneer je al langere tijd met klachten loopt, die maar niet over willen gaan, ook niet na diverse middeltjes van je huisarts, stappen veel mensen over naar de alternatieve zorg. Dit onder het mom, baat het niet, het schaadt ook niet. De vraag is alleen, wie kan mij met mijn klachten helpen?
Als je op het internet gaat zoeken naar bijvoorbeeld vermoeidheidsklachten, stress, spierklachten, slaapproblemen et cetera et cetera, word je overspoeld met informatie. Legio middeltjes en legio therapeuten die zeggen al deze problemen aan te pakken. Ook vanuit je omgeving krijg je diverse tips en goedbedoelde adviezen. Het is aan jou om door de bomen het bos nog te zien.
Om je hier een klein beetje bij te helpen, heeft Heleen mij gevraagd om te vertellen hoe een consult in mijn praktijk voor natuurgeneeskunde eruit ziet.
Een 1e consult bestaat uit de volgende stappen:
1) Kennismaking
2) Bespreking klachten
3) Analyse van het bloed
4) Opsporen disbalansen in het lichaam
5) Voedingslijst
6) Nieuwe afspraak maken
Kennismaking en bespreking van klachten
Een eerste consult duurt altijd wat langer dan een vervolgconsult, omdat we eerst kennis maken en ik vervolgens een zo compleet mogelijk beeld van de klachten probeer te krijgen.
Analyse van het bloed
Vervolgens neem ik via een klein prikje in de vinger een bloeddruppeltje af, wat ik direct analyseer onder de microscoop. Dit wordt ook wel Levend Bloed Analyse genoemd. De client kijkt met me mee en ik licht het bloedbeeld toe aan de hand van de grootte en beweeglijkheid van de rode bloedcellen, de bloedplaatjes en de witte bloedcellen.
Hieronder volgen een aantal plaatjes van bloedbeelden onder een microscoop.
Figuur 1. is een voorbeeld van een normaal bloedbeeld, gezien door een Donkerveld microscoop, waarbij het beeld getoond wordt als ware het dianegatief.
In figuur 2. is een voorbeeld te zien van afwijkende bloedbeelden door een Fase-contrast microscoop.
In figuur 3. is een bloedbeeld met een zichtbaar vitamine B12 tekort te zien.
Bij mijn analyse gebruik ik voor een compleet beeld zowel de Fase-contrast microscoop, als ook de Donkerveld-microscoop. In een dianegatief omgeving kun je namelijk eventuele schimmels en parasieten beter waarnemen en tevens kun je op deze manier de veroorzaker van de ziekte van Lyme waarnemen.
De aanwezigheid van schimmels in het bloed duidt over het algemeen op een disbalans in de darmen. De darmen zijn het fundament van het lichaam en als deze niet optimaal functioneren, kunnen afvalstoffen in het bloed komen en goede stoffen kunnen niet goed door het bloed opgenomen worden. In beide gevallen treden vermoeidheidsklachten en mogelijk darmklachten op.
De Levend Bloed Analyse is een belangrijk vertrekpunt voor de verdere behandeling. Ik herhaal deze analyse een aantal keren gedurende het behandeltraject, zodat de client niet alleen de verbeteringen voelt, maar ze ook in het eigen bloedbeeld terug ziet.
Opsporen disbalansen in het lichaam
Daarna maak ik gebruik van het meest geavanceerde apparaat op het gebied van de digitale homeopathie van dit moment, de Asyra Pro (een van de voorlopers was de wellicht bekende ‘Vega-test’).
Door middel van 2 koperen staven in beide handen, verbonden met de Asyra, worden door de computer disbalansen in uw lichaam opgespoord.
Hierbij wordt het hele lichaam, alle organen, hormonen, spieren etcetera doorgemeten en disbalansen worden uitgelicht. Zie op het plaatje in rood en geel. De uitkomsten koppel ik aan mijn eerdere uitkomsten uit de Levend Bloed Analyse voor een volledig beeld.
Door de Asyra worden tevens vitaminen- en mineralen tekorten gesignaleerd, als ook tekorten aan de diverse aminozuren.
Wat ik bovendien vooral bij kinderen regelmatig tegen kom, zijn storende factoren als gevolg van vroegere inentingen. Kinderen kunnen, ook na langere tijd, nog steeds last hebben van inentingen. Tevens kunnen inentingen invloed hebben op gedrag. Over de relatie tussen inentingen en autisme zijn reeds vele artikelen geschreven.
Met de Asyra is het mogelijk om direct een behandeling te geven en deze tevens voort te zetten in de vorm van dagelijks in te nemen druppels. Op deze manier kunnen inentingen ‘ontstoort’ worden, oftewel, de schadelijke effecten worden geneutraliseerd, waardoor ook de belasting voor het kind verdwijnt. Ook is het mogelijk inentingen preventief te ontstoren, dus voordat de inenting gegeven wordt. De inenting zal hiermee minder belastend worden voor het kind.
Door middel van een directe behandeling door de Asyra, aangevuld met druppels, zijn disbalansen goed te behandelen. Ingeval van (grote) tekorten aan vitaminen, mineralen en/of aminozuren, kan het nodig zijn om supplementen voor te schrijven. Dit zijn de bouwstenen om te bouwen aan het herstel.
Verder moeten de bouwstenen uiteraard komen uit de dagelijkse voeding. Het is dan belangrijk om te weten welke voeding bijdraagt aan het bouwen en welke voeding het lichaam stress geeft en het immuunsysteem verzwakt.
Voedingslijst
Om hier achter te komen, maak ik gebruik van een uitgebreide voedingslijst, waar de client op getest wordt. Een lijst met belastende voedingsmiddelen/ingrediënten is het resultaat, die ik voor de client uit print en samen door neem. Het is dan de bedoeling dat deze op dit moment belastende voedingsmiddelen de komende 6 – 8 weken vermeden worden en dat via dagelijkse druppels het lichaam gebalanceerd wordt, zodanig dat deze voedingsmiddelen in de toekomst niet meer belastend zullen zijn. In een vervolgconsult meet ik de belastende voedingsmiddelen opnieuw door en de ervaring leert dat er in het algemeen van de beginlijst nog maar enkele over blijven.
Naast voedselintoleranties (bijvoorbeeld gluten, E-nummers, lactose etcetera), kunnen door de Asyra ook andere gevoeligheden opgespoord worden, zoals bijvoorbeeld katten haren, stof, huismijt, pollen, etcetera.
In de (digitale) homeopathie is het belangrijk om het lichaam gedurende een bepaalde tijd gericht druppels te geven. Waarom zijn deze druppels zo belangrijk en kun je niet volstaan met een eenmalige behandeling door de Asyra?
Ik leg dit meestal uit aan de hand van een metafoor. Je lichaam bestaat uit een aaneenschakeling van lampjes. In de lijn van lampjes gaat eens hier en dan daar een lampje uit. Door de lampjes die uit zijn, wordt de communicatie tussen de lampjes die nog aan zijn moeizamer. Die moeten harder werken en raken sneller uitgeput, zodat er sneller en sneller nog meer lampjes uit gaan. Met de behandeling van de Asyra worden de lampjes weer aangezet, maar omdat ze nog niet erg stabiel zijn, gaan ze ook vrij snel weer uit. Door de dagelijkse druppels worden de lampjes steeds opnieuw aangezet, net zo lang totdat ze weer op eigen kracht kunnen blijven branden.
Nieuwe afspraak maken
Nadat ik alles zorgvuldig heb doorgemeten, we samen de voedingslijst hebben besproken en de instructies rondom druppels en eventuele supplementen hebben doorgenomen, maken we een nieuwe afspraak over ongeveer 6 weken.
Een tweede consult bouwt uiteraard verder op het eerste. Ik test opnieuw met de Asyra en meet de vorderingen. Vaak zie je in een tweede consult dat we een stapje dieper kunnen gaan, dat als het ware de eerste schil is aangepakt en dat we dieper kunnen kijken naar oorzaken. Verder test ik de voedingslijst opnieuw door.
Het is afhankelijk van de aard en vooral ook de oorzaak van de klachten hoe veel consulten er nodig zijn. Als er sprake is van klachten als gevolg van tekorten in vitaminen/mineralen/aminozuren, dan is dit relatief snel aan te pakken door middel van supplementen.
In het algemeen zijn 3 tot 5 behandelingen voldoende.
Als sprake is van een Borrelia besmetting en klachten van de ziekte van Lyme, dan is dit nog steeds goed te behandelen, maar is wel duidelijk een langere adem nodig. Overigens maak ik bij Lyme gebruik van een combinatiebehandeling met LichtTherapie. De resultaten hiervan zijn erg goed.
Tevens zet ik LichtTherapie vaak in bij kinderen met buikklachten, waarna snel verbetering op treedt.
Hiermee ben ik aan het eind gekomen van mijn verhaal wat je kunt verwachten in een praktijk voor natuurgeneeskunde, ik hoop dat je hier nu een aardig beeld van hebt.
Als laatste wil ik graag nog toevoegen, dat het belangrijk is dat je vertrouwen hebt in degene die je je klachten toevertrouwt. Dat is een kwestie van gevoel en dat is voor iedereen persoonlijk.