Ik krijg met een zekere regelmaat vragen over het verschil tussen gebrande en rauwe cacao. Daarom dus bij deze een uiteenzetting van de verschillen tussen deze twee producten.
Supergezond!
Rauwe, biologische cacao bevat per gram de meeste anti-oxidanten van alle voedingsmiddelen ter wereld. Hij laat daarbij zelfs Acai, mangosteen en bosbessen ver achter zich. Met recht een superfood! Verder is rauwe cacao bijzonder betaalbaar, waardoor het zelfs voor een krappere beurs prima te doen is om er een zak van in huis te hebben en zo te profiteren van de vitamines, mineralen en enzymen. Deze anti-oxidanten waarde wordt gemeten aan de hand van de zogenaamde ORAC waarde:
Antioxidantniveaus Oxygen Radical Absorbance Capacity (ORAC per gram). ORAC is een ultra-moderne manier om de antioxidant-capaciteit van voedingsmiddelen te meten.
Verschil
De reguliere cacaopoeder die je gewoon bij elke supermarkt kan kopen is gebrand. Dit betekent dat de cacaonibs verhit en daarna pas gemalen geworden tot poeder. Deze verhitting leidt er toe dat veel mineralen en enzymen verloren gaan. Verder wordt de van nature aanwezige caffeine hierdoor versterkt waardoor veel mensen last hebben van hartkloppingen, opgejaagd gevoel of versnelde bloedcirculatie. Dezelfde symptomen als bij het drinken van zwarte koffie. Verder bevat de gebrande cacao koolstof-verbindingen die kankerverwekkend kunnen zijn. Deze worden geactiveerd door het branden van de cacao en zijn daarom niet aanwezig in rauwe cacao.
Rauwe cacaopoeder wordt tijdens het malen niet verhit. Hierdoor blijven alle goede eigenschappen van rauwe cacao behouden. Zelfs de vezels en proteïnes blijven dan behouden. Biologische, rauwe cacaobonen worden geselecteerd op afwezigheid van ziektekiemen en schimmels om zo de beste kwaliteit te kunnen garanderen.
© 2010-2015 Eet Goed, Voel je Goed. ALL RIGHTS RESERVED.
Anthony zegt
Mylene,
Deze is gebrand
Mylene zegt
Ondanks dat het bericht van een tijdje geleden is, toch maar even een vraag stellen. Is de rauwe cacaopoeder die je huidendaags in supermarktketens zoals de Ah vindt (bijv. van Droste en Blooker) ongebrand, of zit hier toch nog een verschil in?
Ik ben benieuwd!
Groetjes, Mylene
Marjolein zegt
Voor de echte cacaofans: via de link in het artikel kom je bij rauwe cacao van het merk Original. Maar als je er drie tegelijk bestelt, krijg je standaard 15% korting. Dat schiet tenminste op!
Iris Maier zegt
Dank voor de tip, Marjolein! Altijd fijn om korting te kunnen krijgen 🙂
Lilly zegt
Ik vind de rauwe cacaopoeder van Original ook super. Het voldoet aan alle eisen en is 100% biologisch. Check de details: http://www.superyoga.nl/original-rauwe-cacaopoeder-200-gram-original.html
Anonymous zegt
De Noototheek verkoopt rauwe cacao op de markt in Leusden, Hilversum Nijkerk en Veenendaal
Ginger357 zegt
Hoe zit het met fytinezuur in rauwe cacaopoeder??? Ik lees regelmatig dat in rauwe groenten veel fytinezuur zit, wat dus ook erg ongezond is…
Anonymous zegt
Vitamientjenodig.nl levert goedkoper dan de notenkoerier…en veel meer keus.
Anonymous zegt
Hoi Heleen,
Ik heb een vraagje. Ik lees dus de laatste tijd erg veel dingen over “fytinezuren”, die zouden schadelijk zijn voor je lichaam omdat ze mineralen aan zich binden en hiermee de opname van die minderalen verhinderen. Weet jij hier misschien wat meer van? En denk je dat dagelijkse consumptie van rauwe cacao (een tot twee thee-lepels) kwaad kan?
Groetjes
Anonymous zegt
Op dit moment ben ik voor school bezig met het typen van een stageverslag waarbij ik in mijn verslag heel graag duidelijk wil maken wat het verschil is tussen de ‘raw’ cacaoproducten en de niet ‘raw’ producten.
Met dit artikel kom ik al een stapje verder, ik zou nu graag willen weten hoe die cacaobonen geselecteerd worden en hoe ze weinig schimmels en ziektekiemen kunnen dragen.
Met vriendelijke groet,
Matthijs
Anonymous zegt
Je kunt ook bij de Notenkoerier rauwe en biologische cacao kopen. Dit is sinds kort en tot nu toe de goedkoopste webwinkel die ik heb gevonden.
http://www.denotenkoerier.nl is die website
Anonymous zegt
Aan de ene kant is rauwe cacao gezond goeie eigenschappen maar aan de ene kant moetje het niet elke dag eten bevat oxaalzuur wat nierproblemen en blindheid kan veroorzaken zit ook in spinazie en in rode bieten en nog meer voedingsmiddel sommige voedingsmiddel kan je beter koken sommige voedingsmiddel kan je beter rauw eten gr. Roxanne
izerina zegt
Bedankt voor alle informatie.Ik dacht er al langer over om rauwe cacao te gaan gebruiken. Laat ik het nu hier in het dorp kunnen kopen?
Mariska4kids zegt
Moet zijn http://www.holistichelp.net/blog/is-raw-cacao-really-healthy/
Anne zegt
Pfff en daarom vind ik het dus zo moeilijk allemaal…
De één zegt het één en de ander zegt precies het tegenovergestelde en ik ben niet onderbouwd genoeg om te weten wat waarheid is…
Fabrikanten vertrouw ik niet, die praten altijd naar hun eigen straatje, daarom vind ik jouw site ook zo fijn, Heleen. Maar deze vrouw lijkt me er ook niet echt baat bij te hebben om voor of tegen te zijn.
Het allerbelangrijkste lijkt mij om goed naar je lichaam te luisteren en te voelen hoe het ergens op reageert. Ook is teveel van iets nooit goed, dus een evenwicht erin vinden.
Bah, wat is het toch ingewikkeld allemaal!!
Anonymous zegt
Klopt, gewoon je eigen idee/gevoel volgen. Ik heb een jaar geleden rauwe cacaonibs geprobeerd, meer dan eens en kreeg er darmproblemen van. Voor mij zitten er teveel gifstoffen in het rauwe spul. Dan maar wat minder orac… Gebrande cacao smaakt ook veel beter. Ik heb vaak gelezen dat de inheemsen het spul ook nooit rauw eten vanwege de gifstoffen. Productieprocessen zijn er soms ook gewoon voor de gezondheid van mensen.
Olga
Anonymous zegt
Toevallig, ik zocht dit op. Ik ben begonnen met rauwe cacao omdat het me gezonder leek. Ik eet af en toe een stukje van een reep van Lovechock. Nu krijg ik na 10 min oid steeds een ontzettend geborrel in mn maag en daarna kramp in mn darmen. Niet zo gezond dus blijkbaar? Ik kon er verder ook niets over vinden 🙁
Mariska4kids zegt
Hallo Heleen,
Bij deze stuur ik een link door waarbij rauwe cacao niet zo goed wordt bevonden, met name voor de darmen, http://www.holistichelp.net/blog/Is-rauw-cacao-really-healthy
Ik ben benieuwd wat je ervan vind. Ik wilde de link delen op jouw facebookpagina maar wist niet zo goed hoe ik dat moest doen, vandaar via deze weg.
Gr., Mariska
Anonymous zegt
Hallo Heleen,
Ik heb net de bovenstaande link gelezen en moet zeggen dat het nu voor mij heel duidelijk is wat rauwe cacao precies voor je kan betekenen..
Ik ga het zeker niet veel gebruiken.
Het klopt dat cacao rijk is aan magnesium en antioxidanten maar daarnaast is en blijft het een heftig goedje, wat je zeker met mate zou moeten gebruiken..
Groeten, Maria
Anne zegt
Hoi Heleen,
Van mij ook even een vraagje (wordt ook al eerder gevraagd, maar is nog geen antwoord op gegeven en ben er wel erg benieuwd naar).
Ik gebruik heel veel rauwe cacao, vooral ’s ochtends in de pap, maar ook voor (jouw) choco-dadelbolletjes en om koekjes mee te maken.
Mijn vraag is nu of het in koekjes niet te heet wordt. Soms gebruik ik cacaopoeder en soms cacaonibs. Komen er bij verhitting in de oven ook al koolstofverbindingen vrij? Weet jij op welke temperatuur cacao verhit wordt voor de gebrande cacao?
Groetjes Anne
Anne zegt
Hallo iedereen,
Heb even zelf gegoogeld en kwam al vrij snel tegen op een site van Jesse van der Velde, dat cacao verhit boven 49 graden Celsius zijn voedingsstoffen al verliest (anti-oxidanten en mineralen).
Vanaf welke temperatuur de koolstofverbinding vrijkomt, weet ik niet.
Gevoelsmatig zou ik zeggen dat het prima te gebruiken is als smaakmaker in koekjes, maar dat je dan dus niet moet denken dat je goed aan de anti-oxidanten zit…
Groetjes Anne
Anonymous zegt
Beste heleen,
Ik ben een echt chocolade junk en waar ik voorheen een reep soms per dag at maak ik het nu zelf, dankzij een recept uit het boek van 100% gifvrij.
Mijn vraag is in hoevere het kwaad kan om dat elke dag te eten. Je maakt het met rauwe cacao en kokosolie. Nou weet ik dat kokosolie niet slecht is maar kan het kwaad elke dag 50 gram hiervan binnen te krijgen en 25 gram cacao?
Koffie kan ik niet drinken omdat ik dan last heb van de caffeine vandaar ook mijn vraag of de cacao kwaad kan.
Er vanaf blijven is zo vreselijk moeilijk voor mij maar dat zal ook wel de verslaving zijn.
Groet, Marieken
Anonymous zegt
Hey Heleen
Heb je misschien ook merken die rauwe cacao verkopen? Kan je dit gewoon in de supermarkt kopen of….. is het tekoop bij de drogisterij?
Nuttige informatie!
Anne zegt
Rauwe cacao is te koop op internet en bij de natuurvoedingswinkel. Je kunt het kopen als poeder, nibs (kleine stukjes) of hele bonen. De bonen kun je zo eten, maar je moet wel van de bittere smaak van chocolade houden om het zo puur te eten.
Anonymous zegt
Hoi Heleen,
Lees je site al een tijdje, reageer eigenlijk nooit op artikelen, maar doe er zeker inspiratie mee op!
Op Radar (ned1) is nu een onderwerp over rauwe cacao…. interessant!
Groet, Sophie
Heleen Quantrill zegt
Hey Sophie,
Ik heb het gezien inderdaad. Dit ging dan specifiek over Xocai en de claims die ze maken. Anti-oxidantenwaarde in pure, rauwe cacao is een feit, deze kun je meten. In het verhaal op Radar ging het er om dat er nogal wat wilde claims gemaakt worden over het eten van chocola door de verkopers van Xocai en als je ziet hoeveel ze er voor vragen, kan ik me voorstellen dat ze met een sterk verhaal willen komen om de aankoop te rechtvaardigen 😉
Maar los daarvan heb ik gemengde gevoelens. Gezondheidsclaims worden meer en meer aan banden gelegd ten voordele van de farmaceutische industrie (naar mijn mening). Dit is daar ook een voorbeeld van. We houden het in de gaten!
Groeten
Heleen
Anonymous zegt
Hoi Heleen,
Als je rauwe cacao gebruikt in een taartrecept en dus in de oven of pan verhit, gaan daarmee dan de gezonde eigenschappen teniet waardoor je net zo goed “gewone” chocolade kunt gebruiken? Of blijft het wel degelijk een gezond alternatief?
Groetjes, Els
Roos zegt
Precies wat ik bedoelde. Ik mag ze allebei niet nemen voor dit onderzoek. Moet alleen nog een goede dag uit kiezen om het te doen en stel het maar uit. Het mag gewoon thuis met de gordijnen dicht) Van 12 uur ‘s-middags tot 12 uur de volgende dag ‘s-middags. ( omdat ik volgens ander onderzoek om 9 uur ‘s-avonds al op de top van de melatonine-aanmaak zit – vandaar een 24 uurs onderzoek )
Ik drink heel veel koffie. Omdat ik wakker wil blijven 🙂
Roos zegt
En al weer een vraagje van mij… Chocolade heeft toch ook iets in zich dat te maken heeft met melatonine? Ik kom hierop omdat ik tijdens de 24 uurs melatonine-test geen chocolade en banaan mag eten 🙂
Ik ga eens op zoek naar de ongebrande vorm.
Heleen Quantrill zegt
Hey Roos,
Heb je het dan echt over chocolade of over cacao, want dat maakt nogal uit. Twee dingen: cacao bevat caffeine, dus dat onderdrukt de aanmaak van melatonine en banaan bevat tryptofaan dat juist melatonine aanmaakt. Om dus een duidelijk beeld te krijgen van of en hoeveel melatonine je aanmaakt, of om erachter te komen wat jou normale slaappatroon is, is het dus handig om deze twee voedingsmiddelen te vermijden.
Is dit wat je bedoelde? Ik hoor t wel.
Groetjes!
Anonymous zegt
Kun je de ongebrande cacao poeder ook in de winkel (bijvoorbeeld ekoplaza) kopen?
Heleen Quantrill zegt
Zou wel moeten. Kijk dan kritisch naar de verpakking en de informatie die daar op staat.
Succes!
Anonymous zegt
Bij ekoplaza heb ik het nog niet gezien. Ze verkopen het wel bij vitaminstore. Die ligt tegenwoordig in de meeste steden.
Groeten
Elke
Marianne zegt
Ik heb het vandaag wel bij de EkoPlaza gekocht, maar het is wel even zoeken (staat niet bij de rest van de cacaoproducten.
De Notenkoerier zegt
Op http://www.denotenkoerier.nl is sinds vorige week de rauwe biologische variant te koop.
verpakt in een handig emmertje en zelfs niet duur.
jacqueline zegt
Wauw Heleen, wat een goede informatie. Zijn dit ook de soort dingen die je leert in de cursus voedingstherapie> zeer interessant!
Een vraag, is de smaak van rauwe cacao nu anders dan van gewone?
Heleen Quantrill zegt
Nee, helaas niet. De cursus Voedingstherapie is een stuk algemener, hoewel nog steeds erg interessant 😉 Er is natuurlijk ook veel te veel om in 1 cursus te stoppen.
En de smaak is inderdaad iets anders. Het is iets frisser van smaak en heeft een minder uitgesproken chocola smaak. Het is ook lichter van kleur. Toch smaakt het nog steeds erg lekker en gebruik ik het gewoon puur.
Groetjes
Heleen