Geef je smoothies een boost met Groente en Kruiden!

Heb je het gevoel dat je dieet wel een opkikker kan gebruiken? Heb je kinderen die maar moeilijk hun groente eten en het liefst op boterhammen met pindakaas leven? Zou je graag je immuunsysteem een boost willen geven zonder veel geld uit te geven aan supplementen? Bring on the smoothies!

Al geruime tijd maak ik gebruik van smoothies om mijzelf en de kids een flinke portie fruit en goede vetten binnen te laten krijgen. Het is bijzonder eenvoudig en erg lekker! Nu is het wellicht iets dat voornamelijk met zomer geassocieerd wordt vanwege het makkelijke en lichte er van, maar juist in de winter kun je veel profijt hebben van een groene smoothie om je afweersysteem een kick te geven. En als je niet al te streng vastzit in het patroon van ’s ochtends brood, ’s middags brood en ’s avonds kost, kun je elk van deze maaltijden vervangen door een smoothie! Je kunt eindeloos variëren en met de juiste ingrediënten heb je een volledige maaltijd in een beker!

De volgende smakelijke toevoegingen vind ik nu in mijn smoothie:

Kefir

Dit maak ik zelf met kefir korrels en melk, kokosmelk of water. Kefir heeft een bijzonder gunstige invloed op de darmflora. Het beste kun je dit ’s ochtends nemen op een nuchtere maag. Als ontbijt dus. Leuk weetje: Kefir is Turks voor (een) Goed leven. Bron
Chlorella
Een theelepel chlorella in de smoothie van de kids zorgt er voor dat ook zij profijt hebben van dit wonderalgje. Het helpt mee bij het ontgiften van het lichaam (wat al een natuurlijk proces is als alles goed is) en ondersteunt de weerstand.
Groente
Stop niet bij fruit, voeg groenten toe aan je smoothie. Als je een Versapers hebt, raad ik boerenkool, venkel, appel en citroen smoothie aan. Heel erg lekker! Helaas heb ik er geen, en moet ik het doen met de herinnering aan de Therapeutenbeurs waar ik met dit wonder ben geintroduceerd…. Maar spinazie, bietjes en avocado kunnen ook prima verwerkt worden tot een smoothie, met alle gezonde gevolgen van dien. Basisch, vezelrijk en natuurlijk de shot vitaminen en mineralen die je daarmee binnenkrijgt zullen je helpen beter in je vel te zitten.
Nu kun je je neus optrekken, maar biologische spinazie is prima te verdoezelen met sinaasappelsap, bietjes zijn al zoet van zichzelf, maar smaken erg lekker met appel en avocado kun je verwerken tot een soort gazpacho als lunchgerecht. Beetje cayennepeper voor de kick… leef je uit! Dus zo heel raar is dit helemaal niet.
Kruiden e.v.
Waar ik op het moment mee experimenteer is het toevoegen van kruiden aan een smoothie. De gedachte daarachter is dat ook die je stofwisseling, immuunsysteem en je humeur beïnvloeden, dus waarom niet in een smoothie? Sommige kruiden kunnen de textuur van je smoothie veranderen, dus begin met kleine beetjes en voer het op. Je kunt denken aan de volgende kruiden en specerijen:
  • Gember, geeft een lekkere kick en helpt bij het verteren van je eten.
  • Kaneel, reguleert de bloedsuikerspiegel (minder schommelingen) en is in deze tijd van het jaar eigenlijk vereist!
  • Brandnetel, zuivert het bloed en helpt bij ontgifting. Pluk vers de bovenste blaadjes en gebruik direct, of droog ze en meng ze door je smoothie met het pureren. Rijk aan ijzer!
En wat denk je van:
  • Bijenpollen, worden in verband gebracht met het opbouwen van een weerstand tegen allergieën.
  • Boekweitvlokken, zeer basisch, glutenvrij en rijk aan vitamine B17. Deze vitamine wordt ook wel beschouwd als een kankerwerende vitamine.
  • Lijnzaadolie, heel erg vies! Zelfs met sinaasappelsmaak, kun je beter de ‘smaakloze’ lijnzaadolie kopen. Maar o o o wat is dit een goeie olie voor je. Begin met een theelepel in een smoothie en voeg er iets zuurs aan toe zoals citroen- of sinaasappelsap om de smaak te neutraliseren. Maar het is echt heel goed voor je! Sorry….
  • Grijs zeezout. Een mespuntje is genoeg. Lekker met aardbeien omdat de smaken goed combineren.
  • Rauwe honing. Altijd lekker natuurlijk en de enzymen bevorderen de spijsvertering.
Zo zie je maar: Je hoeft je niet te beperken tot alleen fruit of andersom: op deze manier kun je gezonde ingrediënten toevoegen zonder al te veel moeite en weerstand. Heb jij misschien ook magische toevoegingen? Laat het weten!

© 2010-2012 Eet Goed, Voel je Goed.  ALL RIGHTS RESERVED.

6 reacties

  1. Garnalen Hobby schreef:

    Hoi Heleen,

    Ik heb jammer genoeg wel berichten gelezen van mensen met gevoelige darmen, die hier absoluut niet tegen kunnen. Maar ik weet het nog niet, moet het echt nog uittesten. Volgens mij neem je 1 eetlepel per dag. Als alles goed gaat, kan ik daar zeker wel naartoe, maar heb behoorlijke heftige reacties gelezen, dus vandaar mijn schroom en vandaar mijn extreem lage dosis probeersel. Ik probeer het eerst wel gewoon met water, en dan kijken hoe het gaat. Ik hou je op de hoogte 😉

    Enne, een staafmixer is ook superhandig (leg je hem in de vriezer voor gebruik 🙂 )
    Ik gebruik de staafmixer alleen voor bananen, lekkerrrrrrrr….

    U hoort het nog van mij 😉

  2. Hey Yvonne,

    Klopt hoor, dat van de sapcentrifuge. Het is alleen dat dit merk het zonder hittewerking perst, dus geen verlies van nutrienten. Ik gebruik altijd de staafmixer. Is ook koud…

    Sorry, flauw… 😉

    Ik heb nog niks gehoord/ gelezen over gevoeligheid voor chlorella. Sterker, wat ik er van lees is dat het juist heel goed werkt op de darmwerking en dat het zuivert. Wat is de aanbevolen dosis van Greens? Die is vaak al aan de lage kant om maar geen gezeur van de voedsel en waren autoriteit te krijgen. Mijn advies zou dus zijn om dat eerst te proberen. Kijken hoe dat bevalt.

    Succes!

  3. Garnalen Hobby schreef:

    Hoi Heleen,

    Ik heb al tig jaar een sapcentrifuge (je hoeft dus niet perse die dure te kopen die je noemt). Elke sapcentrifuge is geschikt voor het maken van groente/fruitsappen. (Maar dat wist je waarschijnlijk al).
    Een magic bullet is ook ideaal, en kun je ook zelfs als sapcentrifuge gebruiken, maar ik vind die andere toch prettiger.
    Maar dat terzijde. Kan iedereen in principe tegen chlorella, of kan het zijn dat je daar overgevoelig voor kunt zijn? Ik heb namelijk een potje Greens for life besteld, maar hou mijn hart een beetje vast ivm de algjes (gevoelige darmen). Ik wil, zodra het binnen is, proberen er een heel klein beetje van toe te voegen aan een smoothie. Of kan ik het beter eerst maar proberen met een glas water? Ik wil beginnen met een halve, of zelfs een kwart theelepeltje, om te kijken hoe mijn lijf er op reageert. Heb je misschien nog tips?

  4. Hallo Cosetta,

    Bedankt voor je open en heel eerlijke reactie. In principe kunnen heel veel dingen die ‘mis’ zijn in je lichaam hersteld of een halt toegeroepen worden. Dit betekent niet dat het eenvoudig is. Vaak is er een specifiek dieet, suppletie en goede begeleiding voor nodig om dit te kunnen doen, maar het is niet onmogelijk! Hou rekening met zaken als hoe lang je ziek bent en hoe heftig, welke medicijnen je hebt gebruikt en voor hoe lang (bijwerkingen), maar ook persoonlijke omstandigheden. Als het erg moeilijk is om er 100% voor te gaan, kan dit genezing of afremmen van verder ziek worden belemmeren.

    Maar zoals ik zei is het niet onmogelijk! Een bevriende natuurgeneeskundige heeft dit met meerdere patienten gedaan en de meesten zijn gezond gebleven of hebben een betere kwaliteit van leven gekregen en vaak is dat al heel wat waard!

    Besef wel dat dit in de reguliere gezondheidszorg niet direct erkent zal worden, omdat men daar gericht is op symptoom bestrijden en niet zo zeer op echt gezonde voeding en het effect daarvan. Dus wees voorzichtig met wie je benaderd als je dit serieus wil aanpakken.

    Heel veel succes met je zoektocht en geef niet op, want je gezondheid is het waard!

    Groeten
    Heleen

  5. Anonymous schreef:

    Beste Heleen Quantrill,
    Ik ben tot besef gekomen “wel laat”! Dat mijn etensgewoonten zeer slecht waren. In 1990 is een zware voeding allergie opgetreden en sinds dien moet ik zeer voorzichtig zijn wat ik in mijn mond doe. Ik kan dus totaal geen rauwe kosten en fruit eten. Moet alles koken om de stoffen die schadelijk zijn voor mij te neutraliseren. Ik zou zo graag een smoothies willen maken maar het is een grote risico voor mij! Twee jaar geleden ben ik bij de intensief beland omwille van venkel die ik had gegeten en de reactie was zo fel dat ik volledig opgezwollen was de MUG heeft mij gereanimeerd. Mijn vraag is kan mijn allergieën geholpen worden? Want naar het schijn is mijn “immuunsysteem aangetast” kan het nog hersteld worden? Graag u mening.
    Groetjes,
    Cosetta

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Inhoudsopgave

Nieuwste blogs

ananas gesneden op een bord
Gezond eten

Is ananas gezond? Ontdek 7 verrassende voordelen

Ananas is een tropische vrucht die niet alleen heerlijk smaakt, maar ook boordevol voedingsstoffen zit. Zoals je misschien weet, is ananas rijk aan vitamine C en vezels. Maar wist je dat deze exotische vrucht nog veel meer voordelen biedt? Laten we samen ontdekken of ananas gezond is. Waar is ananas

Lees verder »
file americain op toast
Recepten

Zelf filet américain maken? Zo doe je dat!

Filet Américain is een heerlijk smeerbaar broodbeleg dat geliefd is in veel huishoudens. Zoals je misschien weet, staat het bekend om zijn romige structuur en hartige smaak. Hoewel het gemakkelijk te koop is in de winkel, raad ik je aan om het zelf te maken. Het is niet alleen verser,

Lees verder »
heel veel kersen
Gezond eten

Zijn kersen gezond? Ontdek alle voordelen hier

Kersen zijn niet alleen een heerlijke traktatie, maar ook een voedzame toevoeging aan je dieet. Maar hoe gezond zijn kersen eigenlijk? In dit artikel ontdek je alles over de gezondheidsvoordelen van kersen en hoe je ze kunt integreren in je dagelijkse voeding. Wat maakt kersen gezond? Kersen zijn rijk aan

Lees verder »