Geef je smoothies een boost met Groente en Kruiden!

Heb je het gevoel dat je dieet wel een opkikker kan gebruiken? Heb je kinderen die maar moeilijk hun groente eten en het liefst op boterhammen met pindakaas leven? Zou je graag je immuunsysteem een boost willen geven zonder veel geld uit te geven aan supplementen? Bring on the smoothies!

Al geruime tijd maak ik gebruik van smoothies om mijzelf en de kids een flinke portie fruit en goede vetten binnen te laten krijgen. Het is bijzonder eenvoudig en erg lekker! Nu is het wellicht iets dat voornamelijk met zomer geassocieerd wordt vanwege het makkelijke en lichte er van, maar juist in de winter kun je veel profijt hebben van een groene smoothie om je afweersysteem een kick te geven. En als je niet al te streng vastzit in het patroon van ’s ochtends brood, ’s middags brood en ’s avonds kost, kun je elk van deze maaltijden vervangen door een smoothie! Je kunt eindeloos variëren en met de juiste ingrediënten heb je een volledige maaltijd in een beker!

De volgende smakelijke toevoegingen vind ik nu in mijn smoothie:

Kefir

Dit maak ik zelf met kefir korrels en melk, kokosmelk of water. Kefir heeft een bijzonder gunstige invloed op de darmflora. Het beste kun je dit ’s ochtends nemen op een nuchtere maag. Als ontbijt dus. Leuk weetje: Kefir is Turks voor (een) Goed leven. Bron
Chlorella
Een theelepel chlorella in de smoothie van de kids zorgt er voor dat ook zij profijt hebben van dit wonderalgje. Het helpt mee bij het ontgiften van het lichaam (wat al een natuurlijk proces is als alles goed is) en ondersteunt de weerstand.
Groente
Stop niet bij fruit, voeg groenten toe aan je smoothie. Als je een Versapers hebt, raad ik boerenkool, venkel, appel en citroen smoothie aan. Heel erg lekker! Helaas heb ik er geen, en moet ik het doen met de herinnering aan de Therapeutenbeurs waar ik met dit wonder ben geintroduceerd…. Maar spinazie, bietjes en avocado kunnen ook prima verwerkt worden tot een smoothie, met alle gezonde gevolgen van dien. Basisch, vezelrijk en natuurlijk de shot vitaminen en mineralen die je daarmee binnenkrijgt zullen je helpen beter in je vel te zitten.
Nu kun je je neus optrekken, maar biologische spinazie is prima te verdoezelen met sinaasappelsap, bietjes zijn al zoet van zichzelf, maar smaken erg lekker met appel en avocado kun je verwerken tot een soort gazpacho als lunchgerecht. Beetje cayennepeper voor de kick… leef je uit! Dus zo heel raar is dit helemaal niet.
Kruiden e.v.
Waar ik op het moment mee experimenteer is het toevoegen van kruiden aan een smoothie. De gedachte daarachter is dat ook die je stofwisseling, immuunsysteem en je humeur beïnvloeden, dus waarom niet in een smoothie? Sommige kruiden kunnen de textuur van je smoothie veranderen, dus begin met kleine beetjes en voer het op. Je kunt denken aan de volgende kruiden en specerijen:
  • Gember, geeft een lekkere kick en helpt bij het verteren van je eten.
  • Kaneel, reguleert de bloedsuikerspiegel (minder schommelingen) en is in deze tijd van het jaar eigenlijk vereist!
  • Brandnetel, zuivert het bloed en helpt bij ontgifting. Pluk vers de bovenste blaadjes en gebruik direct, of droog ze en meng ze door je smoothie met het pureren. Rijk aan ijzer!
En wat denk je van:
  • Bijenpollen, worden in verband gebracht met het opbouwen van een weerstand tegen allergieën.
  • Boekweitvlokken, zeer basisch, glutenvrij en rijk aan vitamine B17. Deze vitamine wordt ook wel beschouwd als een kankerwerende vitamine.
  • Lijnzaadolie, heel erg vies! Zelfs met sinaasappelsmaak, kun je beter de ‘smaakloze’ lijnzaadolie kopen. Maar o o o wat is dit een goeie olie voor je. Begin met een theelepel in een smoothie en voeg er iets zuurs aan toe zoals citroen- of sinaasappelsap om de smaak te neutraliseren. Maar het is echt heel goed voor je! Sorry….
  • Grijs zeezout. Een mespuntje is genoeg. Lekker met aardbeien omdat de smaken goed combineren.
  • Rauwe honing. Altijd lekker natuurlijk en de enzymen bevorderen de spijsvertering.
Zo zie je maar: Je hoeft je niet te beperken tot alleen fruit of andersom: op deze manier kun je gezonde ingrediënten toevoegen zonder al te veel moeite en weerstand. Heb jij misschien ook magische toevoegingen? Laat het weten!

© 2010-2012 Eet Goed, Voel je Goed.  ALL RIGHTS RESERVED.

Inhoudsopgave

Nieuwste blogs

gezondste granola
Gezond eten

De gezondste granola kies je zo

Granola lijkt gezond, maar schijn bedriegt soms. Veel mensen denken dat alle granola goed voor je is, omdat het haver en noten bevat. Maar als je goed kijkt, zit er vaak veel toegevoegde suiker, siroop of olie in. Daarom is het belangrijk om te weten waar je op moet letten.

Lees verder »
Gezond eten

Venkel: gezond of niet?

Venkel is zo’n groente waar je niet direct aan denkt, maar zodra je het probeert, ben je verkocht. Het heeft een frisse, licht anijsachtige smaak die verrassend goed past in zowel salades als warme gerechten. Maar hoe gezond is venkel eigenlijk? Wat is venkel precies? Venkel is een knolgroente die

Lees verder »