Koken kan een vermoeiende klus zijn als je bijvoorbeeld een drukke baan hebt of geen inspiratie hebt voor het in elkaar flansen van een maaltijd. Ook kan het zijn dat je niet altijd alles in huis hebt om te maken wat je wilt. Gelukkig bestaan er een aantal handige tips die jou helpen om het koken wat aangenamer te maken en je van inspiratie te voorzien. Deze tips variëren van slim omgaan met ingrediënten die je nog in huis hebt tot het inplannen van één kookmoment om meerdere maaltijden klaar te maken. Lees hieronder verder!
Gebruik handige recepten apps
Er zijn meerdere manieren om inspiratie op te doen voor het maken van een maaltijd. Zo kun je gebruikmaken van apps of websites met handige recepten om de vraag ‘Wat eten we vandaag?’ te beantwoorden. Via websites zijn bijvoorbeeld duidelijke instructies per recept te vinden. Ook bestaan er slimme apps die je helpen een recept te bedenken met ingrediënten die je nog over hebt in huis. Er bestaan verrassend veel recepten die klaar te maken zijn binnen een half uur. De kans is ook groot dat je de helft van de benodigde ingrediënten van zo’n recept al in huis hebt.
Meal prepping: kook per week, niet per dag
Je hebt er waarschijnlijk al van gehoord of nog niet, maar iets wat mensen met een druk tijdschema veel rust geeft, is ‘meal prepping’. Bij meal prepping bereid je maaltijden voor een hele week die je vervolgens bewaart voor de dag dat je deze maaltijd gaat eten. Het voordeel hiervan is dat je dus niet meer elke avond hoeft te koken en slechts je bewaarde maaltijd hoeft op te warmen. Wanneer je echter kookt voor een hele week, kan je er op rekenen dat je een hele dag in de keuken bezig bent. Dat klinkt misschien als veel werk, maar dan heb je ook wat.
Zorg voor een basisvoorraad met standaard ingrediënten
Het is nooit een slecht plan om altijd een voorraad in huis te hebben van standaard ingrediënten, oftewel ingrediënten die vaak voorkomen in meerdere recepten. Denk aan rijst of pasta dat meestal de basis biedt van recepten en ook nog eens lang houdbaar is of een groentemix die je ergens doorheen kunt gooien. Ook heb je baat bij een voorraad specerijen en kruiden waarmee je jouw maaltijd op smaak brengt. Zo kan je altijd nog op het laatste moment iets in elkaar flansen.
d een drukke baan hebt of geen inspiratie hebt voor het in elkaar flansen van een maaltijd. Ook kan het zijn dat je niet altijd alles in huis hebt om te maken wat je wilt. Gelukkig bestaan er een aantal handige tips die jou helpen om het koken wat aangenamer te maken en je van inspiratie te voorzien. Deze tips variëren van slim omgaan met ingrediënten die je nog in huis hebt tot het inplannen van één kookmoment om meerdere maaltijden klaar te maken. Lees hieronder verder!
Gebruik handige recepten apps
Er zijn meerdere manieren om inspiratie op te doen voor het maken van een maaltijd. Zo kun je gebruikmaken van apps of websites met handige recepten om de vraag ‘Wat eten we vandaag?’ te beantwoorden. Via websites zijn bijvoorbeeld duidelijke instructies per recept te vinden. Ook bestaan er slimme apps die je helpen een recept te bedenken met ingrediënten die je nog over hebt in huis. Er bestaan verrassend veel recepten die klaar te maken zijn binnen een half uur. De kans is ook groot dat je de helft van de benodigde ingrediënten van zo’n recept al in huis hebt.
Meal prepping: kook per week, niet per dag
Je hebt er waarschijnlijk al van gehoord of nog niet, maar iets wat mensen met een druk tijdschema veel rust geeft, is ‘meal prepping’. Bij meal prepping bereid je maaltijden voor een hele week die je vervolgens bewaart voor de dag dat je deze maaltijd gaat eten. Het voordeel hiervan is dat je dus niet meer elke avond hoeft te koken en slechts je bewaarde maaltijd hoeft op te warmen. Wanneer je echter kookt voor een hele week, kan je er op rekenen dat je een hele dag in de keuken bezig bent. Dat klinkt misschien als veel werk, maar dan heb je ook wat.
Zorg voor een basisvoorraad met standaard ingrediënten
Het is nooit een slecht plan om altijd een voorraad in huis te hebben van standaard ingrediënten, oftewel ingrediënten die vaak voorkomen in meerdere recepten. Denk aan rijst of pasta dat meestal de basis biedt van recepten en ook nog eens lang houdbaar is of een groentemix die je ergens doorheen kunt gooien. Ook heb je baat bij een voorraad specerijen en kruiden waarmee je jouw maaltijd op smaak brengt. Zo kan je altijd nog op het laatste moment iets in elkaar flansen.