Een makkelijk lunchgerecht: Gegrilde Kipdijfilet met snelle zure groenten. Zo simpel, zelfs een snel afgeleide tiener kan het maken 😉
Van de week kwam mijn maandelijkse bestelling bij Beef&Steak weer binnen. De kipdijfilet was in de aanbieding, dus daar sla ik dan altijd flink wat van in. Ik vind kipdijfilet smakelijker dan gewone kipfilet omdat het sappig blijft na het bakken of grillen en je kan er ook heerlijke stoofgerechten als curry mee maken. Ook dan blijft dijenvlees sappig en droogt kipfilet hartstikke uit.
En het kwam zo uit dat dat manlief naar een klus moest en de kids thuis waren met school. Dan vind ik het prettig om tussen de middag warm en iets uitgebreider te eten. Kommetje soep vooraf, een warme lunch en als het lukt, een lekker toetje! Marjanne wilde graag helpen want ze moest voor Engels een recept maken en uitschrijven. Het resultaat: heerlijke, gegrilde kipdijfilet die we gezellig saampjes maakten!
Gegrilde Kipdijfilet
Ik marineerde de kipdijfilet in citroensap, glutenvrije sojasaus en knoflook. Door de citroensap hoef je maar een kwartiertje ofzo te marineren. Daarna grilde ik de stukjes in mijn grillpan terwijl ik rijst kookte. Marjanne maakte een sushi geïnspireerde salade van komkommer en wortel. Het enige wat mij betreft miste was een avocado erbij. Maar die waren op, dus volgende keer beter!
Gildehoen Kip Kopen
Tip: wil je af en toe een lekker stukje kip eten, maar ben je – net als ik – anti-plofkip? De Gildehoenkip van Beef&Steak is een langzaam groeiend ras dat met zo min mogelijk medisch ingrijpen haar leven mag leven. Het resultaat is een stukje kip dat niet meteen krimpt en een hoop vocht in de pan achterlaat als je het bakt, lekker stevig van smaak is en een zeer redelijke prijs heeft. Kijk ook eens naar mijn artikel over de hele kip voor meer tips!
Gegrilde Kipdijfilet met Zure Groenten en Pandanrijst
Equipment
- Grillpan
Ingrediënten
Gegrilde Kipdijfilet
- 75 gram kipdijfilet per persoon
- 1/2 citroen uitgeperst
- 2 el sojasaus of kokos aminos
- 1 teentje knoflook
- 1 el vloeibare honing
- 1 tl chili olie optioneel
- zout en peper naar smaak
Zure Groenten
- 1 komkommer
- 1 kleine winterpeen
- 1/2 wit uitje
- 1 el rijstazijn
- 1 el sesamolie
- 1/4 tl zout
- beetje vloeibare honing optioneel
- sesamzaadjes
Instructies
- Snijd de kipdijfilet in evengrote blokjes.
- Meng de overige ingrediënten voor de gegrilde dijfilet in een kom en doe hier de kip in. Roer goed om en zet ongeveer een kwartiertje weg.
- Kook ondertussen de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking. Pandanrijst is hier erg lekker bij, maar zilvervliesrijst of bloemkoolrijst kunnen ook.
- Schil de komkommer en wortel en snijd ze in evengrote stukjes. Snipper het uitje.
- Doe de groenten met de ingrediënten voor zure groenten in een kom en roer even goed door. Zet apart.
- Verhit de grillpan of een koekenpan op middelhoog vuur en bak de stukjes dijfilet tot ze iets geblakerd en gaar zijn.
- Verdeel de rijst, groenten en kip over de borden en bestrooi met wat extra sesamzaadjes.
- Eet smakelijk!