Mag je geitenkaas eten als je zwanger bent?

geitenkaas op toast

Geitenkaas is heerlijk, maar als je zwanger bent, moet je goed opletten welke soorten je eet. Als voedingsdeskundige raad ik je aan om bewust te kiezen, want niet elke kaas is even veilig. Volgens het Voedingscentrum vormen rauwmelkse kazen, zoals sommige zachte geitenkazen, een risico vanwege de mogelijke aanwezigheid van listeria (https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/listeria.aspx). Geen zorgen, ik neem je mee in wat je wel en niet mag.

Harde of zachte geitenkaas?

Harde geitenkaas is je vriend tijdens de zwangerschap. Die wordt meestal gemaakt van gepasteuriseerde melk en is veilig om te eten.

Zachte geitenkaas is een ander verhaal. Soms wordt die gemaakt van rauwe melk en dat kan risico’s met zich meebrengen. Rauwmelkse kazen kunnen listeria bevatten, een bacterie die je echt wilt vermijden.

Mijn advies: als je niet zeker weet of het gepasteuriseerd is, laat het dan liggen. Veiligheid gaat voor.

Hoe weet je of geitenkaas veilig is?

Check altijd het etiket. Staat er ‘gepasteuriseerd’ op? Dan zit je goed. Zie je termen als ‘au lait cru’ of ‘rauwe melk’? Laat die dan liggen.

Bij twijfel, gewoon vragen. Zeker bij de kaasboer of op de markt. Ze helpen je graag.

Waarom listeria gevaarlijk is

Zoals je weet, is listeria geen kleinigheid, vooral niet tijdens de zwangerschap. Het risico mag dan klein zijn, maar de gevolgen kunnen groot zijn. Volgens het RIVM kan een listeria-infectie tijdens de zwangerschap ernstige gevolgen hebben, zoals een verhoogde kans op vroeggeboorte of infecties bij de baby.

Het vermijden van rauwmelkse kazen is een kleine moeite om dat risico te verkleinen.

Geitenkaas is gezond (als het veilig is)

Geitenkaas is niet alleen lekker, maar ook voedzaam. Het zit boordevol calcium, eiwitten en vitamines die goed zijn voor jou en je baby. Calcium, eiwitten en vitamines die bijdragen aan de gezondheid van jou en je baby. Dus als je de juiste kaas kiest, is het een prima aanvulling op je dieet. Wil je meer weten hierover? Bekijk dan mijn artikel: ”Is geitenkaas gezond?”.

Alternatieven voor geitenkaas

Wil je elk risico vermijden? Dat is begrijpelijk. Er zijn genoeg veilige alternatieven. Harde kazen zoals Parmezaan, oude kaas en mozzarella zijn prima keuzes. Volgens het Voedingscentrum zijn deze kazen veilig tijdens de zwangerschap omdat ze van gepasteuriseerde melk worden gemaakt en weinig vocht bevatten, waardoor de kans op listeria klein is.

Zelfs feta kan, zolang het van gepasteuriseerde melk is gemaakt. Of probeer eens tofu voor een plantaardig alternatief.

Mag je geitenkaas als je zwanger bent?

Ja, maar wees kieskeurig. Harde geitenkaas en gepasteuriseerde varianten zijn veilig. Vermijd zachte kazen van rauwe melk. Twijfel je? Laat het dan staan of vraag het na.

Je hoeft geitenkaas dus niet volledig te laten staan. Geniet ervan, maar blijf alert en kies bewust. Zo zorg je goed voor jezelf en je baby.

Disclaimer:

Deze informatie is bedoeld als algemeen advies en vervangt geen medisch advies. Raadpleeg bij twijfel altijd je verloskundige, arts of diëtist voor persoonlijk advies over je voeding tijdens de zwangerschap.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Inhoudsopgave

Nieuwste blogs

heel veel kersen
Gezond eten

Zijn kersen gezond? Ontdek alle voordelen hier

Kersen zijn niet alleen een heerlijke traktatie, maar ook een voedzame toevoeging aan je dieet. Maar hoe gezond zijn kersen eigenlijk? In dit artikel ontdek je alles over de gezondheidsvoordelen van kersen en hoe je ze kunt integreren in je dagelijkse voeding. Wat maakt kersen gezond? Kersen zijn rijk aan

Lees verder »
gember en geneden gember op een tafel
Gezond eten

Is gember gezond? Ontdek de voordelen!

Gember is een veelzijdige specerij die al eeuwenlang een plek heeft in zowel de keuken als de geneeskunde. Maar is gember het echt zo gezond als vaak wordt beweerd? Laten we samen ontdekken wat gember voor jou kan betekenen. Wat is gember? Zoals je misschien weet, is gember de wortelstok

Lees verder »
Gezondheid Algemeen

De voordelen van een kok aan huis

Je kent het wel: je hebt mensen thuis uitgenodigd om te komen eten of om samen een verjaardag te vieren, maar je bent vervolgens de hele avond het eten aan het verzorgen. Het lukt je niet om iedereen te spreken en ook dieetwensen kunnen soms erg lastig zijn. Geen stress

Lees verder »