In mijn receptenboek verwijs ik nog wel eens naar geklaarde boter. Dit is boter waar de eiwitten uit zijn verwijderd zodat het pure botervet overblijft. Veel mensen die geen boter kunnen verdragen, verdragen in werkelijkheid de eiwitten van de boter niet. Geklaarde boter zou dus goed of neutraal moeten bevallen. Maar hoe maak je dit? Kopen kan ook, het is dezelfde prijs als goede grasboter per half pond. Maar! Dan weet je natuurlijk niet wat voor boter gebruikt is. En ik blijf maar hameren op grasboter, dus ja, dan kun je het beter zelf maken. Dus bij deze een ‘how to’.
Begin met een pakje boter smelten op heel laag vuur.
Dit duurt even. Je moet wachten totdat er een wittig schuim op de boter gaat drijven. Dit kun je even zo laten totdat dit schuim iets steviger wordt. Dit schep je er af.
Zo ziet het er uit:
Wat overblijft is een heldere, vette substantie. Als dit opstijft is het zo hard/ zacht als boter en heeft een iets zure smaak. Zelf gebruik ik geklaarde boter veel in indiaas eten omdat dit voor mij die typisch Indiase botersmaak geeft.
Klaar!
Met dank aan mijn moeders armen 😉
© 2010-2012 Eet Goed, Voel je Goed. ALL RIGHTS RESERVED.