Kennelijk is het recept voor gemberkoekjes dat ik vorig jaar een keer gepubliceerd heb, op de een of andere manier verdwenen, maar de vraag ernaar is wel gebleven! Dus bij deze nogmaals het recept voor heerlijke gemberkoekjes zonder graan of geraffineerde suiker! Ik zal mijn best doen, het deze keer niet kwijt te raken! 😉
Het mooie van amandelmeelkoekjes, is dat ze voor veel verschillende diëten geschikt zijn: Glutenvrij, diabetes, Paleo, veganistisch en lactosevrij. Uiteraard kun je het recept aanpassen aan je eigen smaak, want met gesmolten boter zijn deze koekjes ook erg lekker! Maar zoals je ziet is dit een heel dieet-vriendelijk koekje!
Gemberkoekjes – Glutenvrij, suikervrij, vegan
Genoeg voor ongeveer 16 koekjes
350 gram amandelmeel
1/4 tl zeezout
1/4 tl baking soda
2 tl goede kwaliteit gemberpoeder
1 el verse, geraspte gember (optioneel, hier worden de koekjes erg ‘pittig’ van)
100 ml gesmolten kokosolie
150 gram palmsuiker of een ander zoet naar keuze
1 el citroenrasp
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Neem een ruime kom en meng hier het amandelmeel, zout en bakpoeder in.
- Voeg nu de gember en de palmsuiker toe en roer nog even door.
- Roer nu de kokosolie en het citroenrasp erdoor.
- Blijf roeren/ kneden tot er een samenhangend deeg ontstaat.
- Neem nu twee vellen bakpapier en druk hier het deeg tussen plat.
- Neem een deegroller en rol het deeg voorzichtig uit tot een halve cm dikte.
- Met een vorm steek je nu koekjes uit. Ik gebruik gewoon een ronde vorm, is makkelijker.
- Verwijder het deeg dat om de koekjes zit en maak hier nog meer koekjes van op dezelfde wijze.
- Bak de koekjes in ongeveer 15 minuten gaar.
- Laat in de oven afkoelen met de deur op een kiertje. Warme amandelmeelbaksels vallen uit elkaar als ze te snel verplaatst worden.
- Geniet er direct van, of bewaar in een luchtdichte doos, liefst in de koelkast.
© 2010-2012 Eet Goed, Voel je Goed. ALL RIGHTS RESERVED.
Rina vd Meulen zegt
Erg lekker, maar idd meer boter bij gedaan en kortere baktijd. Heb maar een kleine oven.
Vond ze nog wat te donker eigenlijk. Maar de smaak is prima!
Heleen Quantrill zegt
🙂 Bedankt voor je feedback!
Anonymous zegt
Bij mij bleef het deeg ook veel te droog, ook na steeds meer kokosolie toegevoegd te hebben. Eerst geprobeerd om als 1 hele grote plak te bakken, maar dat was geen succes.
Bij het overgebleven deeg heb ik een scheutje melk gegoten, kleine balletjes van gedraaid die vervolgens wat plat gedrukt en ik was erg tevreden met het resultaat. Lekker!
Anonymous zegt
kokospalmsuiker is ook suiker, dus het is geen suikervrij recept.
Anonymous zegt
http://www.tropicaltraditions.com/coconut_palm_sugar.htm
Fen van Vennity zegt
This comment has been removed by the author.
Ko zegt
Hallo Heleen,
Ik weet niet wat ik verkeerd doe maar ik heb je recept gevolgd van de gemberkoekjes maar ik krijg geen samenhangend deeg. Ik heb kokosvet laten smelten en dat erdoor gedaan en ik had geen citroenrasp. Ik kan me eigenlijk niet voorstellen dat het daaraan ligt.
Heleen Quantrill zegt
Hoi Ko,
Het deeg moet een bal vormen, maar zal niet plakken als gewoon meel deeg. Wel zul je er balletjes van moeten kunnen draaien die hun vorm behouden. Als het deeg te slap blijft en eigenlijk beslag is, voeg dan extra amandelmeel (of boekweitmeel) toe om het droger te maken. Als het droog is en korrelt, kun je extra vet of een ei toevoegen.
Ik hoop dat je hier wat aan hebt! Als het echt niet lukt, stort je alles in een ingevet bakblik en bak je het een half uur op 180 graden. Heb je gembercake 😉
Succes!
Heleen
Saïda zegt
Zou het ook met een tosti ijzer kunnen? Die heb ik nog liggen. Zo niet; welk wafelijzer raad je aan?
Heleen Quantrill zegt
Dat denk ik niet. Tenzij je je tosti ijzer qua temperatuur kan reguleren. Wafelijzers, over het algemeen, hebben namelijk wel een knop om dit te kunnen doen en zo kun je op een lage temp heel goed wafels maken omdat amandelmeel snel verbrandt. Ik zou dit wel willen doen met de donutmaker die ik heb, maar daar verbrandt het beslag en wordt het niet gaar. Zonde dus!
Dus als je een wafelijzer wil aanschaffen, let er dus op dat je de temp kan aanpassen!
Saïda zegt
Hoi Heleen, ik lees op je site steeds over kokosroom. Wat is dat? Bedankt voor het gemberkoekjes-recept. Ga ik volgende week gelijk eens maken. De wafels lijken me ook lekker, heb alleen geen wafelijzer 🙁
Heleen Quantrill zegt
Kokosroom is het dikke gedeelte van de kokosmelk uit een pak of blikje. Dit kun je voor elkaar krijgen door het een nacht in de koelkast te zetten. De kokosmelk scheid dan en de dikke room kun je iets opkloppen of zo gebruiken over fruit, taart of wat dan ook.
En een wafelijzer is echt een aanrader! Ik heb er al veel plezier van gehad en anderen hebben ook goeie tips waardoor de wafels steeds beter worden.
Groetjes
Heleen
Olga zegt
Hoi Heleen,
Je had ook eens een recept voor poptarts geplaatst, maar dat kan ik niet meer vinden. Zou je dat ook opnieuw kunnen plaatsen?