Geroosterde Knoflooksoep

Knoflooksoep

Oh Jongens, ik kon niet wachten tot ik dit artikel kon schrijven! Knoflook is mijn favoriete kruid in de keuken, ik gebruik het in bijna al mijn hartige kookkunsten en sinds een paar maanden heb ik geroosterde knoflook ontdekt. Puur bij toeval. Ik had wat kippenpoten om te roosteren in de oven en ik deed er zo wat losse tenen knoflook bij, ongepeld, zo hup, in de braadslee. Flink wat olijfolie, boter, zout en peper erbij en roosteren maar! Het resultaat was verrukkelijk! Ik zou het eigenlijk als avondeten serveren, maar we hebben die avond meen ik gehaktballen gegeten. Waarom? Omdat ik om vier uur ’s middags die twee kippenpoten met knoflook helemaal scheep heb gemaakt.

Ja, echt waar..!

Geroosterde Knoflook

Knoflooksoep

De zoete knoflooksmaak komt door het roosteren naar boven en die smaak, nou, daar kan niks tegenop! De teentjes die overbleven na mijn vreetbui het verorberen opeten van de kip, kneep ik uit in een potje en serveerde ik later die avond op een sneetje geroosterd zuurdesembrood. Zo lekker, misschien dat ik zelfs een beetje gehuild heb.

Of niet, je kan het ook overdrijven natuurlijk! 😉

Sindsdien rooster ik geregeld een hele bol knoflook in de oven en bewaar ik de teentjes in een potje in de koelkast. Ik roer het door vanalles: door de jus als die bijna klaar is, door pastasaus, door een kaasfondue en zelfs gewoon als dressing met olijfolie door de sla. Omdat het roosteren ervoor zorgt dat die scherpe knoflookgeur en -smaak verdwijnen, kun je het veel vaker inzetten.

Knoflooksoep

En toen kwam ik een recept voor knoflooksoep tegen. Je begrijpt, ik kon niet wachten om dat eens uit te proberen!

Knoflook is ook erg gezond. Het wordt voornamelijk in verband gebracht met het hart en het zuiveren van het bloed. Je kunt zelfs capsules kopen met knoflook, voornamelijk voor dat doeleinde! Maar knoflook kun je ook goed inzetten als je een candida-infectie hebt of last hebt van parasieten in de darmen. Beiden kunnen totaal niet tegen knoflook namelijk! Gebruik dan ook ui en kurkuma om de schimmelwerende en anti-parasitaire eigenschappen te versterken.

Moet ik nog meer redenen aandragen waarom je NU deze knoflooksoep moet gaan maken? Nee? Mooi, dan hier het recept.

Knoflooksoep

Geroosterde Knoflooksoep

Heleen Quantrill
Een smaakvolle soep van gezonde knoflook.
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 45 minuten
Totale tijd 1 uur
Gang Soep
Porties 4

Ingrediënten
  

  • 2 uien
  • 1 aardappel
  • Halve bloemkool in stukken gesneden
  • 1 bol knoflook + 2 teentjes extra
  • Olijfolie
  • Vegetarische bouillonpoeder bijv. Marigold
  • Bieslook
  • Zwarte peper
  • Optioneel: Droge witte wijn

Instructies
 

  • Warm de oven voor op 220 graden (houd 200 graden aan bij een elektrische oven).
  • Snijd ondertussen de onderkant van de bol knoflook eraf om zo de knoflooktenen deels bloot te leggen. Laat de rest van de schilletjes gewoon zitten.
  • Zet de bol knoflook met de open onderkant in een pyrex bakschaal met een laagje olijfolie.
  • Zet de bakschaal in de oven.
  • Laat de knoflook zo 45 minuten roosteren.
  • De knoflook is klaar, als hij zo zacht is dat je een teentje zonder al te veel moeite uit zijn schilletje kunt knijpen.
  • Maak vervolgens een basissoep van twee middelgrote, grof gesneden uien, de geschilde aardappel, de bloemkoolroosjes en twee tenen knoflook.
  • Breng deze ingrediënten in één liter water aan de kook en laat 25 minuten op een laag pitje trekken.
  • Knijp de geroosterde knoflooktenen uit en doe deze bij de soep.
  • Pureer met een staafmixer tot een glad geheel.
  • Maak de soep af met een eetlepel bouillonpoeder, gesnipperde bieslook, peper en een scheutje droge witte wijn.

 

Heb jij je al ingeschreven voor de nieuwsbrief? 1 Oktober verschijnt de eerste, vernieuwde nieuwsbrief met daarin leuke tips, artikelen en recepten die niet op de blog komen en hele mooie aanbiedingen van onze adverteerders alleen voor de nieuwsbrieflezers! Dus waar wacht je nog op? Schrijf je gauw in!

Inhoudsopgave

Nieuwste blogs

sojasaus in een bakje
Gezond eten

Sojasaus gezond of ongezond? De feiten op een rij

Sojasaus is voor veel mensen niet meer weg te denken uit de keuken. Een scheutje over rijst of door een wokgerecht geeft direct een heerlijke umamismaak. Maar als je bewust met je gezondheid bezig bent, vraag je je misschien af: is sojasaus eigenlijk wel zo gezond? In dit artikel leg

Lees verder »
voedingsmiddelen met veel Verzadigd vet
Gezondheid Algemeen

Verzadigd vet: wat zijn de voordelen en nadelen?

Vetten hebben vaak een slechte naam, vooral verzadigde vetten. Maar zijn die zorgen wel helemaal terecht? Zoals je weet, heeft je lichaam vet nodig om goed te kunnen functioneren. Ook verzadigd vet speelt daarin een rol. Toch hoor je vaak dat je er niet te veel van moet eten. Hoe

Lees verder »
heel veel spelt
Gezond eten

Hoe gezond is spelt?

Spelt is de laatste jaren weer helemaal terug van weggeweest. Je ziet het steeds vaker terug in broden, crackers, pasta’s en ontbijtgranen. Veel mensen kiezen voor spelt, omdat ze denken dat dit gezonder is dan gewone tarwe. Maar klopt dat eigenlijk wel? In dit artikel lees je wat spelt precies

Lees verder »