Geroosterde Pitten met Pit

Ben je op zoek naar een heerlijke snack om de donkere avonden door te komen, maar heb je geen zin in al die additieven en onverantwoorde vetten op nootjes en chips? Komt dat even goed uit! Laat ik nou net het perfecte recept daarvoor hebben! 😉

Toe, heb geduld met mij.

Maar deze pitjes hebben wel een hoop goeds in zich. Allereerst uiteraard de goeie vetten en proteïnes die ze bevatten. Regelmatig wordt ons verteld dat zaden en pitten Erg Gezond zijn. Ik heb dan ook de obligatoire pot met een mengsel van dezen op de plank staan. Af en toe doe ik ze door de salade of over de soep maar verder doe ik er niet veel mee. Maar door ze even op te bakken en te mengen met heerlijke specerijen en Keltisch zeezout, transformeren ze in een hartige en knapperige snack dat bol staat van de ontstekingsremmers en anti-oxidanten! Zowel chilipeper als kurkuma bevatten beide eigenschappen.

Als jou geliefden van pit houden, is dit een eenvoudige en smakelijke snack a la Paleo!

Geroosterde Pitten met Pit

  • 200 gram pitten en zaden naar keus
  • 2 el olijfolie
  • 1 tl gemalen chilipeper
  • 1 tl kurkuma
  • 1 tl gemalen Keltisch zeezout

Neem een koekenpan en rooster de pitten tot ze licht goudbruin zijn. Pas op, ze kunnen spatten!
Doe ze in een kom en meng ze met de olijfolie
Voeg vervolgens de specerijen en zeezout toe
Roer goed door en serveer direct of bewaar in een luchtdichte doos

Ik heb hier ook ongebroken lijnzaad tussen zitten. Omdat ze ongebroken zijn, heb je helaas niet veel voordeel van hun vetten, maar helpen ze je wel bij de stoelgang! Als je liever gebroken lijnzaad gebruikt, maal ze dan zelf. Helaas zijn ze erg schimmelgevoelig als ze gebroken zijn, dus loop je grote kans een zak met schimmels aan te schaffen als je gebroken lijnzaad zo uit de winkel haalt. Malen kan heel eenvoudig met een vijzel of in een koffieboonmaler.

Wij houden hier van pittige, Indiase smaken. Dus chilipoeder en kurkuma waren mijn eerste keus specerij voor dit recept. Natuurlijk kun je hier vele variaties op bedenken. Als jij een andere smaakcombinatie hebt gemaakt, laat dan een berichtje achter, misschien dat een ander het ook graag wil uitproberen!

Hoe eet jij graag je pitten en zaden? Bij welke gerechten voeg jij ze toe?

© 2010-2012 Eet Goed, Voel je Goed.  ALL RIGHTS RESERVED.

Inhoudsopgave

Nieuwste blogs

havermelk in een glas
Gezond eten

Havermelk ongezond?

Havermelk is populairder dan ooit. Je vindt het in koffiebarretjes, supermarkten en zelfs in sportvoeding. Maar met de groeiende populariteit komt ook de vraag op: is havermelk wel zo gezond als het lijkt – of schuilt er toch een minder gezond kantje aan? Als voedingsdeskundige kijk ik met een kritisch

Lees verder »
verschilende soorten rijst
Gezond eten

Wat is de gezondste rijst?

Rijst is een basisproduct dat wereldwijd wordt gegeten, maar niet alle rijstsoorten zijn even gezond. Als je bewuster wilt eten, vraag je je misschien af: welke rijst is nu eigenlijk het gezondst? In dit artikel leg ik je alles uit over de verschillende soorten rijst, hun voedingswaarde, gezondheidsvoordelen én waar

Lees verder »
Review

Cadeaus die vreugde brengen aan de familietafel

De eettafel is veel meer dan een plek waar we ons eten nuttigen. Het is een ontmoetingspunt, een podium voor gesprekken, en een plek waar gezinnen zich opnieuw verbinden na een lange dag. Of het nu gaat om het ontbijt op zondagochtend of het avondeten doordeweeks, het samen aan tafel

Lees verder »