Ben je op zoek naar een heerlijke snack om de donkere avonden door te komen, maar heb je geen zin in al die additieven en onverantwoorde vetten op nootjes en chips? Komt dat even goed uit! Laat ik nou net het perfecte recept daarvoor hebben! 😉
Toe, heb geduld met mij.
Maar deze pitjes hebben wel een hoop goeds in zich. Allereerst uiteraard de goeie vetten en proteïnes die ze bevatten. Regelmatig wordt ons verteld dat zaden en pitten Erg Gezond zijn. Ik heb dan ook de obligatoire pot met een mengsel van dezen op de plank staan. Af en toe doe ik ze door de salade of over de soep maar verder doe ik er niet veel mee. Maar door ze even op te bakken en te mengen met heerlijke specerijen en Keltisch zeezout, transformeren ze in een hartige en knapperige snack dat bol staat van de ontstekingsremmers en anti-oxidanten! Zowel chilipeper als kurkuma bevatten beide eigenschappen.
Als jou geliefden van pit houden, is dit een eenvoudige en smakelijke snack a la Paleo!
Geroosterde Pitten met Pit
- 200 gram pitten en zaden naar keus
- 2 el olijfolie
- 1 tl gemalen chilipeper
- 1 tl kurkuma
- 1 tl gemalen Keltisch zeezout
Neem een koekenpan en rooster de pitten tot ze licht goudbruin zijn. Pas op, ze kunnen spatten!
Doe ze in een kom en meng ze met de olijfolie
Voeg vervolgens de specerijen en zeezout toe
Roer goed door en serveer direct of bewaar in een luchtdichte doos
Ik heb hier ook ongebroken lijnzaad tussen zitten. Omdat ze ongebroken zijn, heb je helaas niet veel voordeel van hun vetten, maar helpen ze je wel bij de stoelgang! Als je liever gebroken lijnzaad gebruikt, maal ze dan zelf. Helaas zijn ze erg schimmelgevoelig als ze gebroken zijn, dus loop je grote kans een zak met schimmels aan te schaffen als je gebroken lijnzaad zo uit de winkel haalt. Malen kan heel eenvoudig met een vijzel of in een koffieboonmaler.
Wij houden hier van pittige, Indiase smaken. Dus chilipoeder en kurkuma waren mijn eerste keus specerij voor dit recept. Natuurlijk kun je hier vele variaties op bedenken. Als jij een andere smaakcombinatie hebt gemaakt, laat dan een berichtje achter, misschien dat een ander het ook graag wil uitproberen!
Hoe eet jij graag je pitten en zaden? Bij welke gerechten voeg jij ze toe?
© 2010-2012 Eet Goed, Voel je Goed. ALL RIGHTS RESERVED.
Joanna von Berg zegt
Oeh, wat is dit lekker zeg!
Ik had laatst pompoen- en zonnebloempitten ingeslagen bij De Tuinen (in de aanbieding) en had nog wat pijnboompitten, dus ik heb dit receptje geprobeerd. Ik had een teentje knoflook in olijfolie gefruit, toen de pitten erbij en op het einde paprikapoeder en zout. Het smaakt heerlijk! Veel beter dan ongebakken, al is dat ook wel prima in de yoghurt ofzo.
Nu ik toch reageer, wil ik je graag complimenteren met je interessante en vermakelijke blog. Ik lees het graag, en het maakt het ook makkelijk dat jij Nederlands bent in verband met producten en maten die je op Amerikaanse blogs soms tegen komt. =)
Anonymous zegt
Ook ik lees nog geregeld de oude blogs door.
Tip, ik gebruik zaden en pitten en noten door de havermoutpap van joannesmolen. Een heel goed begin van de dag.Sabine
Fannie Coenen zegt
Ja hoor, ik heb het gelezen Sylvia 😉
Anonymous zegt
Oooo,ik hoop dat dit nog gelezen wordt,al oud nieuws zie ik..gr Sylvia
Anonymous zegt
Olijfolie,zout,basilicum,paprika,peper,knoflook..mmmm!Kun je in Frankrijk zo gewoon kopen!gr Sylvia
Anonymous zegt
Lekkerrrr!
Ik doe ook wel eens zaden&pitten, maar ook bijvoorbeeld amandelen, met komijn (djinten)en iets knoflook (in de olie tijdens roosteren of achteraf als poeder).
groet,
Marianne
Anonymous zegt
Hoi Heleen,
Wat toevallig! Ik doe hetzelfde met zaden en pitten, maar dan warm ik eerst de olijfolie (of roomboter) in een pan roer daar de zaden door en tenslotte het zout! Heerlijk! Ik eet er zo een kommetje van leeg……
groet, Marjolein
izerina zegt
mmmmm…….!
Dzoli zegt
Heel fijn recept voor een gezonde en snakkelijke snack;)
Heleen Quantrill zegt
Lijnzaad is heel rijk aan onverzadigde vetzuren. Onverzadigde vetzuren zijn helaas erg gevoelig voor licht en kunnen daarom snel bederven. Vandaar ook dat goeie olie in donkere flessen wordt bewaard. Door lijnzaad te breken, komen die olieen vrij. Daarom is gebroken lijnzaad beter voor ons, dan ongebroken. Het punt is alleen, dat gebroken lijnzaad vaak in doorzichtige plastic zakken verkocht wordt, of anders veel aan de lucht blootgesteld wordt. Dit betekent oxidatie van de vetten waardoor ze schimmelgevoelig worden (ranzig).
Mensen met candida kunnen daarom beter zelf lijnzaad malen. Verder is het eigenlijk in het algemeen beter om ranzige vetten te vermijden en helaas kun je het niet zeker weten met gebroken lijnzaad. Vandaar mijn ‘clausule’.
Ik hoop het zo iets duidelijker uitgelegd te hebben voor je!
Groetjes
Heleen
Eveline zegt
gebroken lijnzaad doe ik door ons brood, evenals zonnebloempitten. Maar een handje zonnebloempitten of pompoenpitten eten we zo ook wel. Lekker hoor!
Ik heb 2 kilo gebroken lijnzaad in huis, moet ik daar iets van merken, als er schimmel in zit? Het komt van de molen.
Groetjes Eveline
Spaarmoeder! zegt
Lekker zeg! heb alle ingrediënten gewoon al in huis, dus ga het zeker proberen.
Anonymous zegt
Klinkt lekker, ga ik zeker een keer proberen.
Groetjes Bianca