Geroosterde Pitten met Pit

Ben je op zoek naar een heerlijke snack om de donkere avonden door te komen, maar heb je geen zin in al die additieven en onverantwoorde vetten op nootjes en chips? Komt dat even goed uit! Laat ik nou net het perfecte recept daarvoor hebben! 😉

Toe, heb geduld met mij.

Maar deze pitjes hebben wel een hoop goeds in zich. Allereerst uiteraard de goeie vetten en proteïnes die ze bevatten. Regelmatig wordt ons verteld dat zaden en pitten Erg Gezond zijn. Ik heb dan ook de obligatoire pot met een mengsel van dezen op de plank staan. Af en toe doe ik ze door de salade of over de soep maar verder doe ik er niet veel mee. Maar door ze even op te bakken en te mengen met heerlijke specerijen en Keltisch zeezout, transformeren ze in een hartige en knapperige snack dat bol staat van de ontstekingsremmers en anti-oxidanten! Zowel chilipeper als kurkuma bevatten beide eigenschappen.

Als jou geliefden van pit houden, is dit een eenvoudige en smakelijke snack a la Paleo!

Geroosterde Pitten met Pit

  • 200 gram pitten en zaden naar keus
  • 2 el olijfolie
  • 1 tl gemalen chilipeper
  • 1 tl kurkuma
  • 1 tl gemalen Keltisch zeezout

Neem een koekenpan en rooster de pitten tot ze licht goudbruin zijn. Pas op, ze kunnen spatten!
Doe ze in een kom en meng ze met de olijfolie
Voeg vervolgens de specerijen en zeezout toe
Roer goed door en serveer direct of bewaar in een luchtdichte doos

Ik heb hier ook ongebroken lijnzaad tussen zitten. Omdat ze ongebroken zijn, heb je helaas niet veel voordeel van hun vetten, maar helpen ze je wel bij de stoelgang! Als je liever gebroken lijnzaad gebruikt, maal ze dan zelf. Helaas zijn ze erg schimmelgevoelig als ze gebroken zijn, dus loop je grote kans een zak met schimmels aan te schaffen als je gebroken lijnzaad zo uit de winkel haalt. Malen kan heel eenvoudig met een vijzel of in een koffieboonmaler.

Wij houden hier van pittige, Indiase smaken. Dus chilipoeder en kurkuma waren mijn eerste keus specerij voor dit recept. Natuurlijk kun je hier vele variaties op bedenken. Als jij een andere smaakcombinatie hebt gemaakt, laat dan een berichtje achter, misschien dat een ander het ook graag wil uitproberen!

Hoe eet jij graag je pitten en zaden? Bij welke gerechten voeg jij ze toe?

© 2010-2012 Eet Goed, Voel je Goed.  ALL RIGHTS RESERVED.

Inhoudsopgave

Nieuwste blogs

een bord het een orzo gerecht erop
Gezond eten

Orzo gezond: feiten en voedingswaarde

Orzo klinkt misschien exotisch, maar de kans is groot dat je het al eens gegeten hebt. Deze kleine pastasoort lijkt op rijst, maar is iets heel anders. In dit artikel duiken we in de vraag of orzo gezond is, wat het precies is, wat erin zit én of het beter

Lees verder »
aminozuren
Gezondheid Algemeen

Aminozuren: Essentiële bouwstenen voor je gezondheid

Aminozuren zijn de bouwstenen van eiwitten en spelen een cruciale rol in vrijwel elke functie van het lichaam. Ze zijn betrokken bij spieropbouw, herstel, energieproductie en zelfs je stemming. Maar wat zijn aminozuren precies, hoeveel zijn er, welke soorten zijn er en waar kun je ze uit halen? In dit

Lees verder »
zeekraal
Gezond eten

Is zeekraal gezond? Ontdek de voordelen en nadelen

Zeekraal is een uniek groentegewas dat vooral voorkomt langs kustgebieden en zoutmoerassen. Het staat bekend om zijn knapperige textuur en zilte smaak, maar is het ook echt gezond? In dit artikel ontdek je alles over de gezondheidsvoordelen, nadelen en voedingswaarde van zeekraal. Wat is zeekraal? Zeekraal, ook wel bekend als

Lees verder »