Gezond Eten op Vakantie en Onderweg – Wat neem je mee?

Gezond Eten op Vakantie
Gezond Eten op Vakantie
Vakantiekoken op z’n best! In Duitsland, 2008

Nog twee weken en dan gaan we op vakantie. De kinderen hebben volgende week al vrij, dus eerst lekker een weekje uitslapen. Daarna is het inpakken en wegwezen. Zorgen dat de tent, luchtbedden en natuurlijk ook goede slaapzakken klaar staan voor vertrek. Nu maakt ons de bestemming niet zo veel uit. Het is de lange reis waar we altijd wat tegenop zien. Want een dilemma dat bij veel gezinnen naar boven komt wanneer er voor langere tijd gereisd gaat worden, is wat je kunt eten. Na twee dagen leven op McDonalds en/ of pompstation snacks, ben je allemaal chagrijnig, moe, geïrriteerd en door veel meer geld heen dan eigenlijk de bedoeling was. Niet echt een leuk begin van de vakantie!

Een Goede voorbereiding is het Halve werk

Maar hoe pak je het dan aan? Wat kun je meenemen en hoe bereid je je voor op een autoreis met kinderen, vermoeide partner en beperkte middelen? Wij gaan regelmatig lang op weg, omdat we altijd met de auto reizen als we de familie aan de andere kant van de Noordzee bezoeken, dus ik wil graag mijn ervaringen en tips met jullie delen. (En voel je vrij om je eigen tips te delen!)

Het eerste dat ik doe voordat we op vakantie/ reis gaan, is een maaltijdplan bedenken. Niet al te strak, maar met genoeg ideeën om te variëren en te schuiven. Hier neem ik ook snacks in op, zodat ik de ‘drie uur ’s middags honger aanval’ goed kan opvangen en niet nog hoef te bedenken wat we mee hebben en of het wel geschikt is als we in de auto zitten. Als we ergens heen gaan waar we lekker buiten kunnen eten, plan ik heel veel picknicks in. Bakjes met rauwe groenten, dips en koud vlees zijn zo tevoorschijn getoverd. Flesjes prikwater en fruit maken het af.

Bakdag, Kookdag…

Voor de eerste, lange reis, of het nu voor vakantie of familiebezoek is, plan ik een bakdag. Ik maak dan proteïne repen, cupcakes en hartige pitten en zaden klaar. Dit is natuurlijk niet voldoende om vele dagen mee te gaan, maar deze lekkernijen zijn hoog in proteine, goeie vetten en langzame koolhydraten waardoor suikeraanvallen, chipsmomenten en gewoon algehele flauwtes tegengegaan worden. En omdat ze snel een vol gevoel geven, kun je ook langer toe eer je weer honger krijgt. Ideaal dus als je lang moet rijden of afhankelijk bent van bijvoorbeeld boot-eten (niet goed, geloof me).

Verder hebben we een koelbox die we op de sigarettenaansteker aan kunnen sluiten tijdens het rijden. Hierdoor blijft het eten dat er in zit, langer vers. Hieronder heb ik een lijst opgesteld met dingen die wij meenemen. Vul aan met je eigen suggesties!

Tip: Zorg tijdens het inpakken van je koelbox wel dat je goeie lekvrije bakjes gebruikt. Niks is vervelender dan dat je in de hitte of ’s avonds laat nog de koelbox schoon moet maken omdat fruitsap gelekt heeft. Niet fijn.

Voordat je weggaat

Als je een vaste plek hebt waar je naar toe gaat, is het de moeite waard van te voren bij de lokale VVV uit te zoeken waar er (boeren-) markt of een goeie supermarkt is. Dit kan heel makkelijk via het internet. Schrijf de details op in een notitieboekje dat je in je tas bewaart. Zo loop je niet te zoeken naar een supermarkt als je er eigenlijk geen tijd voor hebt, of erger: als je al honger hebt. En als je boodschappen gaat doen, denk dan steeds: snacks, snacks, snacks. Want niets is erger dan een middag uit plannen en nog afhankelijk zijn van lokale eterijen met dubieuze menukaarten. Het is gewoon veel goedkoper en makkelijker om een rugzakje met water en wat lekkers mee te nemen.

Onderweg

  • Gedroogd en vers fruit.
  • Bakjes met groenten, in handig formaat gesneden.
  • Kleine hersluitbare potjes met dipsaus
  • Zelfgemaakte notenmix. Welke noten zijn favoriet? Meng ze met pure chocoladestukjes, rozijnen, cranberries of andere dingen die de troepen lekker vinden.
  • Noot en Dadel snoepjes of proteine repen.
  • Potten met notenpasta (lekker met banaan of appel).
  • Hardgekookte eieren.
  • Koud vlees van een gekookte of gebraden kip, of rundvlees dat over is.
  • Kaas, in blokjes gesneden.
  • Potjes met yoghurt (je kunt bij de natuurwinkel kleine, glazen potjes met yoghurt krijgen. De potjes bewaar je naderhand om de gevonden bloemetjes of beestjes een plekje te geven).
  • Water (zorg dat iedereen een eigen fles heeft. RVS is de beste optie. Vul ze allemaal vlak voordat je weggaat en neem eventueel een grote fles bronwater mee. Kies dan voor Bar le Duc, zit in een pak).
  • Een vochtig vaatdoekje in een hersluitbaar plastic zakje, voor de kleefhandjes.
  • Magnesium, voor jou om je kalmte te bewaren 😉

Gezond Eten op Vakantie

Ik neem altijd voor ongeveer 2 hele dagen aan etenswaren mee. Scheelt boodschappen doen op een moment dat je hoofd er eigenlijk niet naar staat. Dit heb ik dan bij me:
  • Rijst
  • Boekweitpasta (of speltpasta)
  • Potten tomatensaus, al dan niet zelfgemaakt
  • Potjes linzen
  • Tomatenblokjes
  • Currypasta
  • Tonijn uit blik
  • Gedroogde worst of chorizo
  • Eieren
  • Yoghurt en karnemelk (is al zuur)
  • Havermout
  • Pak kokosmelk
  • Bananen en appels
  • Kokosolie in plaats van boter
Dit is genoeg om vijf tot zes keer van te eten. Het gemak is voor mij op zo’n moment van meer belang dan de variatie. De ervaring leert dat ik veel te veel snacks voor onderweg inpak, dus die gaan in de eerste twee, drie dagen op.
Op plaats van bestemming aangekomen, probeer ik iets van een menuplan op te stellen. Niet omdat ik zo’n controlfreak wil zijn op vakantie, maar omdat we anders bijna elke dag in de supermarkt te vinden zijn of toch meer uit eten dan waar we qua geld op gerekend hadden. Het meeste wil ik bij Aldi of Lidl zien te krijgen, zodat ik min of meer kan bedenken wat we zullen eten. Heel vaak ga ik voor eenpansgerechten zoals curry of chili of een barbecue waar we twee keer van kunnen eten. Ontbijt is meestal smoothies met een gekookt ei. Scheelt in afwas.
Ik ga op vakantie geen uitgebreide dingen staan bakken of koken. Vaak neemt Simon het kookgedeelte over en eten we meestal iets dat op een curry of ‘full English breakfast’ lijkt. We eten zeker niet heel strak Paleo als we op vakantie zijn, het laatste waar ik zin aan heb, is mijn kostbare vakantietijd besteden met lang in de keuken staan of lastig boodschappen doen in een onbekende omgeving waarvan ik niet weet wat er te krijgen is. Mijn prioriteit qua eten ligt bij gemak, suikervrij en beperkt granen. Feit is gewoon dat als we gaan kamperen, we beperkt koelruimte hebben en maar twee pitten om op te koken. En dan heb ik het nog niet eens over aflegplaats… Twee of drie keer per dag koken en pannen en borden vuil maken is dan gewoon echt niet leuk. Thuis is dat anders met een ruime vriezer, afwasser en afwasmachine tot mijn beschikking. En op deze manier ga ik die luxe zaken meer waarderen wanneer we weer thuis zijn 😉

Mijn ervaring is dat het altijd neerkomt op goed plannen. Maar ook niet al te moeilijk denken! Een koelbox inpakken met gezonde snacks is niet moeilijker (of duurder!) dan een tas inpakken met allerlei voorverpakte dingen. En je zult zien dat je veel minder chagrijnig en vermoeid op de plaats van bestemming aankomt! Fijne vakantie allemaal!

14 reacties

  1. Wat een ontzettend leuke site! Heb hier al veel leuke ideeën opgedaan. Ik weet dat dit een oud bericht is, maar probeer toch via een reactie een antwoord te krijgen op een vraag… Ik vroeg me af waar jij gedroogde worstjes/chorizo zonder suiker en E-nummers vandaan haalt. Ik heb hier vier kinderen én een man die hier dol op zijn, maar ben ze in de winkel nog niet tegen gekomen. Ik ben heel benieuwd!

  2. Hallo,
    Hier was ik nou net naar op zoek, super handig! Eigenlijk heb ik nog wel een vraagje, want wat voor kokosmelk gebruik jij? Veel mensen beweren dat je kokosmelk in een BPA-vrije verpakking moet kopen omdat dit anders in de (vette) kokosmelk komt.

  3. Sandra Woldering schreef:

    Wat een fijne tips. Zeker om wat droge goede basisproducten mee te nemen! Op vakantie wat verse groenten kopen en gaan!

  4. Mieke. schreef:

    Wat een heerlijke foto boven aan het stukje.
    Kamperen doen we allang niet meer maar dit hebben we vroeger wel veel gedaan. We hebben er heel veel leuke herinneringen aan.
    Veel plezier voor iedereen die nog vakantie heeft, de onze is helaas alweer voorbij.

  5. Anonymous schreef:

    Wat een handige tips. Ik ga hier zeker wat mee doen.
    Sinds ik meer met de juiste voeding bezig wil ik niet terugvallen tijdens de vakantie.
    Ik krijg er helemaal zin in.
    Groet, sabine

  6. Ik ben een beginner en vroeg me al af hoe jullie dit deden op vakantie..
    Ik merk heel erg dat ik een heel stuk ongezelliger ben als ik het niet aan m’n gezonde maaltijden hou. Ik weet nog niet precies wat het bij mij is dat daar voor zorg.
    Jullie begrijpen wel dat ik dus een gezellige vakantie wil ( het heeft nogal een invloed op mijn relatie) .
    Ik ga begin augustus naar portugal met mijn vriend en ik vraag me nu dus af hoe ik dat het beste kan doen.
    Hoe kan ik de schade het meest beperken?
    Groetjes Susanne

  7. Anonymous schreef:

    Dank voor je tips, ik ben zelf nu 3 maanden aan de auto-immuun variant van paleo bezig, dat maakt het nog net wat uitdagender. Maar het plan is te gaan kamperen, we zullen zien hoe dat uitpakt. In elk geval nog even investeren in een grote koelbox en een groter fornuis 🙂 En koken, eten en afwassen horen gewoon erg bij de vakantie activiteiten, dat calculeren we alvast in.

  8. Anonymous schreef:

    Mijn kinderen worden helemaal blij van een verrassingsbakje, dus als ze toe zijn aan wat lekkers pak ik mijn kleine bakjes en doe daar drie soorten lekkers in, bijv kokosblokjes, cranberries, olijven, noten, tomaten, fruit, stukje kaas enz. Vooral ook picknicken onderweg, met stokbrood, kaas radijsjes, tomaat komkommer, ei en een bakje tomaatjes of aardbeitjes. Evt bakjes yoghurt, en vaak pak arla yoki. Zitten we echt voorlopig weer vol. Zit nu verder te denken, fruitspies is ook altijd feest….

    Gr. Mirjam

  9. Ik ben net terug van een weekje all-in, dus heb serieus gefaald om het Paleo-verantwoord te houden 😉 Maar ik heb er van genoten! Heb wel geprobeerd om zoveel mogelijk groenten te eten maar de baklava en de snacks om 11u en 16u kon ik niet laten voorbijgaan *oeps*

  10. Anonymous schreef:

    Super,dit blogje!! Was eigenlijk al van plan om wat vragen te stellen met oog op wat mee te nemen op vakantie en tips e.d ,maar dat hoeft dus niet meer!! Ben hier erg blij mee,wij gaan wel luxer camperen dan jullie dat doen en heb de beschikking over een koelkast met vriesvakje,ik weet dus nu al dat mijn keukenmachine lekker mee gaat zodat ik op vakantie o.a ook de heerlijke fudge kan maken,ook zit er een blender op dus smoothies izjn ook zo gemaakt. Met deze tips ben ik in ieder geval ook gered omdat we toch wel heel wat uurtjes in de auto door brengen voor we op de plaats van bestemming zijn. Dank je wel!!
    groetjes kirsten

  11. Miranda schreef:

    Wat een goede ideeën! Ik bak ’s ochtends graag havermoutpannenkoekjes voor mijn kids. Je mengt 2 cups havermout met een cup (amandel)melk en 4 eieren. Ik bak ze in kokosolie. Soms vervang ik een ei door geprakt banaan of gooi ik een handje rozijnen door het beslag. De kindjes eten ze graag warm, maar ik vind ze koud ook lekker! Fijne vakantie!!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Inhoudsopgave

Nieuwste blogs

gember en geneden gember op een tafel
Gezond eten

Is gember gezond? Ontdek de voordelen!

Gember is een veelzijdige specerij die al eeuwenlang een plek heeft in zowel de keuken als de geneeskunde. Maar is gember het echt zo gezond als vaak wordt beweerd? Laten we samen ontdekken wat gember voor jou kan betekenen. Wat is gember? Zoals je misschien weet, is gember de wortelstok

Lees verder »
Gezondheid Algemeen

De voordelen van een kok aan huis

Je kent het wel: je hebt mensen thuis uitgenodigd om te komen eten of om samen een verjaardag te vieren, maar je bent vervolgens de hele avond het eten aan het verzorgen. Het lukt je niet om iedereen te spreken en ook dieetwensen kunnen soms erg lastig zijn. Geen stress

Lees verder »
Gietijzeren Braadpan1
Een Natuurlijk Schone Keuken

Review Gietijzeren Braadpan

Ahh, de braadpan. Een trouwe kameraad in de keuken. Hij bakt, suddert en stooft en bewaart van tijd tot tijd de uien als er even geen ruimte in de kelderkast is. Dit is een van de meest essentiele onderdelen van een goed doordachte keuken. Als je er nog niet eentje

Lees verder »