Eerlijk is eerlijk: toen ik voor het eerst in aanraking kwam met vegan chocolade mousse op basis van avocado was mijn eerste reactie: O yum, chocolade guacamole… (sarcastisch toontje). En hoewel mijn smaak inmiddels mijn verstand heeft overwonnen, noem ik het stiekem nog wel steeds zo 😉
Maar toen ik op een avond de keuken rondkeek en zag dat er her en der wat overgebleven restjes lagen van het warme chocolademelk maken (met amandelmelk) en het overhevelen van de cacao naar een mooie pot (en er cacao over was, want de pot was niet groot genoeg), besloot ik om de chocolade mousse maar eens te maken. Het recept bevat maar vier ingrediënten en is binnen vijf minuten klaar. Hoewel je het direct kunt opeten, raad ik je aan het eerst een nachtje in de koelkast te laten staan om wat op te stijven.
Avocado Chocolade Mousse
Het resultaat is een zijdezachte chocolade mousse die heerlijk romig smaakt, maar niet zo’n vette film achterlaat in je mond. De cacao maakt of breekt dit recept, dus gebruik goeie kwaliteit cacao en het is beter om cacao toe te voegen dan een erg zure/ bittere mousse te hebben. Begin met een grote eetlepel en voer dit naar smaak en behoefte op naar twee voor een meer intense chocoladesmaak. Dit recept werkt ook erg goed met carobe. Een aantal van jullie heeft wel eens aangegeven geen cacao of chocola te willen gebruiken en carobe blijkt keer op keer een prima vervanger. Dus voel je vrij om dat te gebruiken als dat je voorkeur heeft!
Gezonde 4 Ingrediënten Chocolade Mousse
Ingrediënten
- 1 avocado
- 1 à 2 el cacaopoeder
- 60 ml amandelmelk
- 1 à 2 el zoet naar keuze of een paar druppels stevia
- Optioneel: een snufje zout
Instructies
- Haal het vruchtvlees uit de avocado en doe alles in een blender.
- Pureer tot je een mooie gladde massa hebt.
- Schenk de chocolade mousse in een kom.
- Serveer direct of na een paar uur in de koelkast.
mayke zegt
Beste,
het recept is geweldig. Nu heb ik alleen 1 vraag die steeds boven komt drijven….hoe lang is de chocomousse te bewaren en/of nog lekker.
Heleen Quantrill zegt
Hey Mayke,
Dankjewel voor je compliment 🙂 Deze pudding is niet heel lang houdbaar. Max een dag in de koelkast en dan moet ‘ie echt wel op. Langer en dan gaat het wat schiften (nog wel eetbaar hoor) en na drie dagen is het droog en heeft het geurtjes uit de koelkast overgenomen. Als je dus voor jou alleen wil maken, zou je kleine porties per keer kunnen maken en de overgebleven banaan en avocado invriezen (bijvoorbeeld).
Groetjes!
Nelma Griffioen zegt
Of voeg een banaan toe voor de zoete smaak.
Ans zegt
Hoe weet ik dat ik de juiste cacao poeder heb?
Heleen Quantrill zegt
Hoi Ans,
De beste cacao is ongebrand of ‘raw’. Dit staat op de verpakking en kun je in reformwinkels, online of zelfs bij grotere AH en Jumbo winkels krijgen. Ongebrande cacao heeft een erg hoge ORAC waarde, het bevat veel antioxidanten. Reguliere cacao is wel gebrand en bevat daardoor duidelijk minder antioxidanten. Als er niks op de verpakking te vinden is of het gebrand is of niet, kun je ervan uit gaan dat het om reguliere cacao gaat.
Hopelijk kom je hier verder mee!
Groeten,
Heleen