Moderne paraffine kaarsen hebben een probleempje. Bij het branden van deze massaal gebruikte kaarsen (want spotgoedkoop) komt naast veel rook en roet, ook een heleboel andere rotzooi vrij, waaronder het kankerverwekkende Benzeen. Oei? Ja, OEI!!! Het is zelfs nog een slag erger, de pit (dat is het touwtje dat dus niet lont heet) bevat veelal lood, zink en verschillend synthetisch materiaal en dampt gezellig mee, zwaar giftig allemaal. Waarom ruiken wij eigenlijk zo weinig van al dat ‘lekkers’? Heel simpel, door verdoezeling van de paraffinegeur met synthetische aroma’s die ook al toxisch en irriterend zijn. Overigens wordt paraffine gewonnen uit met Benzeen gebleekte ruwe olie (bezinksel) en nabehandeld met chemische oplosmiddelen.
Mensen met aandoeningen aan de luchtwegen (allergieën, Astma, COPD, sinusproblemen, longkanker, longontsteking) doen er extra verstandig aan om brandende paraffinekaarsen te mijden.
Zoals met zoveel gezondheidskwesties, vroeger was het beter, veel beter. Kaarsen werden toen gemaakt van echte Bijenwas. Die is geleidelijk vervangen door dierlijk vet (talk) en die weer de laatste 100 jaar door paraffine. Gelukkig zijn goede Bijenwaskaarsen weer volop verkrijgbaar. Let er wel op dat deze kaarsen voor 100% van Bijenwas gemaakt zijn. Voor een fabrikant is namelijk 51% Bijenwas al voldoende om het label Bijenwaskaars te gebruiken. Dergelijke kaarsen bestaan dus voor 49% uit het giftige en ziekmakende paraffine.
Helende werking
Kaarsen van pure Bijenwas hebben een duidelijk gunstige invloed op het luchtwegenstelsel. Mensen met bovengenoemde uitdagingen melden serieuze verbetering zodra Bijenwaskaarsen gebruikt worden. Echte bijenwaskaarsen produceren bovendien negatieve ionen, die het binnenklimaat zuiveren van bacteriën, schimmel, stof, virussen, en andere vervuilers die goeddeels verantwoordelijk zijn voor een groot aantal allergische reacties en chemische overgevoeligheid. Inderdaad, echte bijenwaskaarsen zijn duurder dan paraffinekaarsen, ze hebben echter een aanzienlijk langere brandduur.
De voordelen van bijenwaskaarsen:
– Helpt Bijenpopulaties in stand te houden
– Binnenklimaat zuiverende werking
– Duurzaam product, hernieuwbare grondstof
– Eerlijke, natuurlijke geur
– Geen verdamping & verbranding van ziekmakende toxines
– Helende werking
– Langere brandduur
– Veel rustiger vlam, vrijwel geen rook
(Bron)
Mijn keuze is dan ook voor natuurlijke kaarsen. We branden graag kaarsen, zeker in deze feestmaand, maar ook nog lang daarna, als de dagen nog kort zijn. Het geeft een gezellig licht! En met alle moeite die ik me getroost om een zoveel mogelijk natuurlijk huishouden te hebben, vind ik het geen probleem om paraffinekaarsen de deur te wijzen.
En is het misschien een leuk cadeau? Bijenwaskaarsen zien er mooi uit, de ontvanger kan ze gebruiken en ze zijn milieuvriendelijk. Ik hou zelf van cadeaus die geen rommel achterlaten, dus wat dat betreft is dit ideaal!
Pieter zegt
Ik ben zelf imker en maak kaarsen van mijn bijenwas. Je kunt ze rechtstreeks bij mij bestellen op http://www.bijenwaskaarsen.nl
Heleen Quantrill zegt
Bedankt Pieter voor de tip. Leuke website!
Esther zegt
Leuk dat je hier een artikel over geschreven hebt. Ik heb een contact allergie voor bijenwas. Weet je of er ook nog andere soort kaarsen verkrijgbaar zijn, die ook gezond zijn om te branden?
Heleen Quantrill zegt
Hoi Esther,
Er zijn ook kaarsen op basis van soja of van organisch afval. Kijk ers bij http://www.waschbaer.nl voor alternatieven voor bijenwas.
Groetjes
Heleen
Geralda zegt
En stearine dan? Laatst bij de Keuringsdienst van waarde een aflevering over gezien. De kaarsen van IKEA werden van dierlijk vet gemaakt.
Heleen Quantrill zegt
Stearine is ook minder schadelijk dan paraffine. Kaarsen van stearine branden ook erg mooi, maar veel mensen hebben hier moeite mee vanwege het feit dus dat ze van dierlijk vet gemaakt zijn.
Elke zegt
Ik heb zelf lange tijd bijenwas kaarsen gemaakt, de gerolde zoals op de foto.
Ooit ging ik wat spulletjes bij kopen en die meneer vertelde dat als je bladen neemt vaan 100% bijenwas je ze niet mooi kan rollen.
Die andere bevatten dus ook paraffine.
Ik heb wel gemerkt dat er een duidelijk verschil is in de bladen.
Maar of dat ook de reden is weet ik niet.
Ank zegt
Dank voor deze informatie over kaarsen. Maar waar koop ik bijenwas kaarsen, want bij de Blokker verkopen ze deze niet.
Heleen Quantrill zegt
Meestal online of bij reformwinkels. Bij mij in de buurt is er een boerderijwinkel die kaarsen en waxinelichtjes van bijenwas verkoopt. Dus als jij zo’n soort winkel in de buurt hebt, kan het lonen daar eens te kijken. Anders is online je beste vriend 😉
Ank zegt
Geweldig, bedankt hier kan ik iets mee. Ik ga eens online zoeken en vinden.
Vriendelijke groet Ank