Bron foto |
Nu dat Sinterklaas eindelijk het land uit is en we ruimte kunnen maken voor kitscherige glimdingen met veel lichtjes en kunnen toegeven aan kinderlijke verwondering over hoe mooi en wit alles is, ga ik nadenken over het Kerstmenu. Eigenlijk is dat voor mijn doen nog betrekkelijk laat; zodra de zomervakantie voorbij is en we weer in de schoolroutine gesettled zijn, begin ik aan de Kerstdagen te denken. En dan voornamelijk aan wat we zullen gaan eten!
Ik denk dat iedereen wel stevige favorieten heeft tijdens de kerstdagen, maar waar ik dit jaar extra aandacht aan wil geven zijn de sauzen en de jus. Als je deze direct uit de winkel haalt, zitten ze vol met suiker, zout en dubieuze toevoegingen. Door ze zelf te maken, breid je niet alleen je repertoire uit qua gezonde alternatieven, je zult ook veel voldoening vinden in het feit dat je iets op tafel zet dat voedzaam en creatief is! En het mooie is dat ze lang te bewaren zijn in een donkere kast vanwege het fermenteren.
Mayonaise
1 heel ei op kamertemperatuur
1 eidooier op kamertemperatuur
1 tl mosterd
1 1/2 tl citroensap
1 el wei (te verkrijgen bij drogisterijen en reformwinkels)
150 – 200 ml milde olijfolie of druivenpitolie, of een combinatie
Flinke snuf zeezout
Staafmixer
Neem de kom van de staafmixer en voeg hier alle ingrediënten aan toe behalve de olie. Mix het even goed totdat het een schuimige, lichtgele substantie is geworden. Met de staafmixer aan, laat je heel zoetjes de olie er in lopen totdat de mayonaise dik wordt.
Omdat je de wei toegevoegd hebt, moeten de goede bacteriën de kans krijgen te ontwikkelen. Daarom laat je de mayonaise eerst 7 uur op kamertemperatuur staan, afgedekt. Daarna bewaar je hem in de koelkast. Hoe langer je hem bewaart, hoe dikker hij nog wordt. Dit kun je twee weken goed houden in de koelkast.
Dikke jus
Braadvocht van vlees of gevogelte
Extra water
100 gram kippenlevertjes
1 Ui gesnipperd
Staafmixer
Zout en peper
Pureer de levertjes in de staafmixer tot ze fijn zijn. Voor een ultra fijn resultaat zou je ze hierna nog door de zeef moeten drukken.
Bak in een pan met een dikke bodem de ui tot hij glazig is. Voeg de levertjes toe en bak het nog even aan. Voeg het braadvocht toe en breng het aan de kook. Voeg zout en peper naar smaak toe. Als de jus te dik wordt, kun je water of meer braadvocht toevoegen. Bij extra water moet ook extra zout toegevoegd worden. Eventueel kun je een scheut rode wijn of port toevoegen voor een extra feestelijke jus!
Cranberry-Ui Chutney
Cranberries horen bij Kerstdagen! Ze smaken goed bij gevogelte, wild, rund en varkensvlees. Hun zure smaak zorgt dat het vette van het vlees gebalanceerd wordt. Door er een chutney van te maken, bewaar je het ten eerste langer en ten tweede voeg je zo gunstige bacteriën toe aan je maaltijd. Dit zal de vertering ten goede komen, zodat je niet een opgeblazen gevoel hebt na de tijd.
100 gram blanke rozijnen
100 gram donkere rozijnen
300 ml heet water
1 kilo kleine uitjes, geschild en in stukken gesneden
4 el boter
180 ml witte azijn
250 ml droge witte wijn
3 teentjes knoflook, gepeld en fijngehakt
1/2 tl gedroogde tijm
1 tl zeezout
400 gram verse cranberries
Neem een grote pan met een dikke bodem. Fruit de uitjes in de boter tot deze zacht worden. Voeg de wijn en de azijn toe en laat dit aan de kook komen. Voeg de overige ingrediënten minus de cranberries toe. Alles zou net onder het vocht moeten staan. Zo niet, voeg dan wat water toe. Laat dit een uur sudderen en roer af en toe om. Deksel er op. Voeg vervolgens de cranberries toe en laat het zonder het deksel nog 15 tot 30 minuten sudderen totdat het vocht ingedikt is.
Dit kan tot drie dagen van te voren gemaakt worden. Bewaar het in de koelkast en serveer op kamertemperatuur.
Eet smakelijk! Hebben jullie nog suggesties voor Kerstdiner toevoegingen?
© 2010-2012 Eet Goed, Voel je Goed. ALL RIGHTS RESERVED.
Laat een reactie achter