Gierstpap – glutenvrij, eenvoudige bereiding

Zaterdag vond ik mijzelf voor een moment in de reformzaak in Emmeloord. Ik had iets specifieks nodig, dat ik niet kon vinden, maar ik heb wel weer een zak gierstvlokken meegenomen. Wat is daar nou zo speciaal aan, vraag je je misschien af. Nou, gierst is glutenvrij en de vlokken zijn heel eenvoudig in een ontzettend lekkere pap te veranderen. Heel eenvoudig met water en wat zout.

Heel wat mensen vragen mij of er een alternatief is voor havermoutpap omdat men de smaak iets te veel op behangplaksel of iets dergelijks vind lijken. Wij zijn als gezin helemaal waus van pap, maar vooruit, ik wil wel aannemen dat er toch mensen zijn die hier anders over denken 😉 Hoewel havermout op zich prima is, kunnen veel mensen ook last hebben van maag of darmen vanwege de moeizame verteerbaarheid van haver. Voorweken is eigenlijk altijd nodig en dan overnacht. Beter is het dus om voor een ander graan te kiezen en naar mijn mening is gierst het antwoord.

Gierst is een oud glutenvrij graan dat veel in Afrikaanse en Indiase gerechten wordt gebruikt. Het is zeer rijk aan mineralen, met name silicium (celvernieuwing). Het behoort tot de grassenfamilie en is ook gerelateerd aan sorghum en teff. De vlokken zijn heel licht van kleur en na het koken heeft het een lichtzoete, melkachtige smaak die ook kinderen zal bevallen. De pap is met 7 minuten klaar, dus prima geschikt als ontbijt of naar-bed-pap voor kleintjes.

Zo maak je het:

  1. Doe 5 dl water in een pan en breng dit aan de kook. 
  2. Voeg vervolgens 50 gram gierstvlokken toe en roer even door.
  3. Laat het 7 minuten koken onder continu omroeren. 
  4. Als er geen harde vlokken meer over zijn, is de pap klaar. 
  5. Je kan de pap direct opdienen, het hoeft niet net als havermout even te staan.
  6. Zoet het naar smaak en doe er eventueel een flinke klont grasboter in. 
  7. Eet smakelijk!

© 2010-2012 Eet Goed, Voel je Goed.  ALL RIGHTS RESERVED.

16 reacties

  1. Ik heb het geprobeerd zoals hierboven. Het lijkt op behanglijm en smaakt bitter. Het zijn best fijne gierstvlokken van het merk de halm. Had ik ze een nacht moeten laten weken? Op verpakking staat alleen 7 min koken…

  2. Hoeveel maak ik voor 1 persoon? Hoeveel dl water en hoeveel gierstvlokken? Is achteraf kaneel toevoegen ook lekker?

  3. Mijn havervlokken waren op en ik vond nog een zak gierst in de kast, korrels.
    Wist niet precies wat ik ermee moest doen, dus snel googelen en zo kwam ik hier terecht.
    Heb de korrels op 2,5 x hun gewicht aan water gezet voor 1nachtje, toen gekookt en met de tips van hier toegevoegd een rauw ei en een klont roomboter. Smaakt prima!!
    Ga dat vaker doen, maar dan eet ik het liever bij vlees en groente, mooie rijstvervanger.
    S’morgens neem ik straks weer de havermoutvlokken in soja met rozijntjes om het te zoeten.
    Leuke site Heleen, ga meer proberen zoals die paleo appeltaart.

  4. Hoi Heleen,
    Daar ben ik nog een keer!
    Voor de tweede keer is het mislukt (dit keer 3,5dl water gebruikt ipv 5dl)! Als ik naar jouw foto kijk van de gierstpap, ziet deze er heerlijk uit! Lekker dik en grof. Mijn pap lijkt letterlijk op behangplaksel, zou het kunnen zijn dat de gierstvlokken (wat bijna meel lijkt) te fijn zijn? Heb jij geen korrels gebruikt? Ik heb het helaas weg moeten gooien, mijn dochter kreeg het ook niet weg. Zonde. Ideeën?

    Groetjes,
    Daphne

    1. He bah wat zonde! Het zou kunnen dat ze te fijn zijn, maar ik weet het verder ook eigenlijk niet. Bij mij lukt het namelijk iedere keer op deze manier. Je zou gierstkorrels kunnen proberen, of er de brui aan geven en gewoon iets heel anders (boekweit?) proberen.

  5. Hoi
    Ook hier is de pap dun en bitter, terwijl ik de ‘instructies’ netjes heb gevolgd. Echt super jammer, graag ideeen en tips!

  6. Anonymous schreef:

    Hoi
    De pap lijkt me heerlijk.
    Maar ik doe iets fout. Na drie keer opnieuw proberen blijft hij bitter van smaak.
    Ik proef totaal niet iets zoetigs of vla achtig. Wat doe ik toch fout?

  7. Anonymous schreef:

    Ik heb het gemaakt, maar helaas kreeg ik hier flinke buikpijn van. Toch te zwaar ofzo? Ik ben glutensensitief en heb de glutenvrije gierstvlokken van de Halm gebruikt. Toch leek mijn reactie op die van een glutenfout.
    Jammer.

    Groetjes, VeggieMo

    1. Vreemd en vervelend! Gierst is glutenvrij, dus daar zou het niet door mogen komen. Mogelijk dat er toch gluten besmetting was bij productie? Geen idee om eerlijk te zijn, ik opper het vanwege jouw hevige reactie. Ik zou het in ieder geval niet meer maken, dat is het niet waard. Jammer inderdaad!

      Sterkte verder
      Heleen

    2. Anonymous schreef:

      Die glutenreactie is waarschijnlijk gekomen door de naturelchips die ik die dag ok gegeten had. Daar heb ik meer reacties op gekregen. Ik had daar geen rekening mee gehouden, maar tijdens dat productieproces wordt dextrose gebruikt en dat kan van tarwe afkomstig zijn.

      VeggieMo

  8. Vlindertjelief schreef:

    Wij zijn ook helemaal waus van pap. Meestal gebruiken we vier granenvlokken van de natuurwinkel als basis, ook wel “gewone” havermout. Meestal lengen we dat aan met de dubbele hoeveelheid havermelk en dan zoeten met banaan (die kook je mee). Meestal koken we dat maar 1 minuutje en zetten we dan de pan met deksel in de hooimadame zodat het rustig kan garen.

    Naar aanleiding van dit artikel ook eens gierst gekocht en hiermee pap aangelengd met havermelk en gezoet met banaan gemaakt. Was lekker. Wel moesten wij wat wennen aan de fijne substantie. Op deze manier gemaakt lijkt het bijna brinta achtig qua textuur en dat zijn wij helemaal niet (meer) gewend gezien de pap die wij normaliter eten.

    Ik kan me goed voorstellen dat kinderen dit erg lekker vinden. Het is een erg makkelijk toegankelijke pap.

  9. Hmmmm…ik moet het nog maars een keer proberen. Vanmorgen wilde de pap niet dik worden. En het eitje erdoor maakte het ook niet romiger. Was wel vergeten het water eerst aan de kook te brengen, voordat ik de vlokken erin deed. Voor hoeveel personen is jouw recept, Heleen?

    1. Hee hallo Carin!

      Dit is genoeg voor mijzelf en de twee kids. Dus een ruime twee personen zeg maar. Als het de volgende keer nog te dun blijft naar jou idee, kun je proberen 10 gram extra vlokken toe te voegen.

      Succes er mee!
      Heleen

  10. Anonymous schreef:

    Ik eet zelf ook vaak gierstpap. Ik maak het in water en na het koken roer ik er met een garde een rauw ei door, een klont kokosolie, stevia en vanille. Door het ei wordt het een heerlijk romige pap, een beetje een custard/ vanillevla idee maar dan lactosevrij. Soms nog een lepel amandelpasta of wat amandelmelk of kokosmelk, om het extra romig te maken. Heerlijk!

  11. Anonymous schreef:

    Ik doe in mijn giertspap altijd een eetl. gebroken lijnzaad na het koken. Er is trouwens ook wel haver die glutenvrij zijn. Haver is van nature wel glutenvrij maar wordt tijdens de teelt, oogst e.d. besmet. Ik koop in Finland altijd glutenvrije havervlokken van het merk Provena.
    Ik ga nu de citroenkoeken maken, de water loopt al in mijn mond als ik er over denk :)!

    Prettige dag verder!
    Groeten Ann-Sofie

  12. Als ik gierst over heb,maak ik er de andere ochtend wel eens pap van. groeten Izerina

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Inhoudsopgave

Nieuwste blogs

gember en geneden gember op een tafel
Gezond eten

Is gember gezond? Ontdek de voordelen!

Gember is een veelzijdige specerij die al eeuwenlang een plek heeft in zowel de keuken als de geneeskunde. Maar is gember het echt zo gezond als vaak wordt beweerd? Laten we samen ontdekken wat gember voor jou kan betekenen. Wat is gember? Zoals je misschien weet, is gember de wortelstok

Lees verder »
Gezondheid Algemeen

De voordelen van een kok aan huis

Je kent het wel: je hebt mensen thuis uitgenodigd om te komen eten of om samen een verjaardag te vieren, maar je bent vervolgens de hele avond het eten aan het verzorgen. Het lukt je niet om iedereen te spreken en ook dieetwensen kunnen soms erg lastig zijn. Geen stress

Lees verder »
Gietijzeren Braadpan1
Een Natuurlijk Schone Keuken

Review Gietijzeren Braadpan

Ahh, de braadpan. Een trouwe kameraad in de keuken. Hij bakt, suddert en stooft en bewaart van tijd tot tijd de uien als er even geen ruimte in de kelderkast is. Dit is een van de meest essentiele onderdelen van een goed doordachte keuken. Als je er nog niet eentje

Lees verder »