Zaterdag vond ik mijzelf voor een moment in de reformzaak in Emmeloord. Ik had iets specifieks nodig, dat ik niet kon vinden, maar ik heb wel weer een zak gierstvlokken meegenomen. Wat is daar nou zo speciaal aan, vraag je je misschien af. Nou, gierst is glutenvrij en de vlokken zijn heel eenvoudig in een ontzettend lekkere pap te veranderen. Heel eenvoudig met water en wat zout.
Heel wat mensen vragen mij of er een alternatief is voor havermoutpap omdat men de smaak iets te veel op behangplaksel of iets dergelijks vind lijken. Wij zijn als gezin helemaal waus van pap, maar vooruit, ik wil wel aannemen dat er toch mensen zijn die hier anders over denken 😉 Hoewel havermout op zich prima is, kunnen veel mensen ook last hebben van maag of darmen vanwege de moeizame verteerbaarheid van haver. Voorweken is eigenlijk altijd nodig en dan overnacht. Beter is het dus om voor een ander graan te kiezen en naar mijn mening is gierst het antwoord.
Gierst is een oud glutenvrij graan dat veel in Afrikaanse en Indiase gerechten wordt gebruikt. Het is zeer rijk aan mineralen, met name silicium (celvernieuwing). Het behoort tot de grassenfamilie en is ook gerelateerd aan sorghum en teff. De vlokken zijn heel licht van kleur en na het koken heeft het een lichtzoete, melkachtige smaak die ook kinderen zal bevallen. De pap is met 7 minuten klaar, dus prima geschikt als ontbijt of naar-bed-pap voor kleintjes.
Zo maak je het:
- Doe 5 dl water in een pan en breng dit aan de kook.
- Voeg vervolgens 50 gram gierstvlokken toe en roer even door.
- Laat het 7 minuten koken onder continu omroeren.
- Als er geen harde vlokken meer over zijn, is de pap klaar.
- Je kan de pap direct opdienen, het hoeft niet net als havermout even te staan.
- Zoet het naar smaak en doe er eventueel een flinke klont grasboter in.
- Eet smakelijk!
© 2010-2012 Eet Goed, Voel je Goed. ALL RIGHTS RESERVED.