De ‘R’ is weer in de maand en ik sla direct weer aan het bakken. De koelere temperaturen buiten en de hongerige pubers binnen sporen mij aan om mijn bakkastje weer open te trekken en van alles te gaan maken. Gisteren maakte ik een heerlijke, kleverige en kruidige ontbijtkoek op basis van boekweitmeel en havermeel. Het hele huis rook naar Kerst aldus de oudste 🙂 Uiteindelijk viel dit recept in zeer goede aarde, dus ik mag het vaker maken. Dat het glutenvrij was, merkten ze niet eens.
En dat was ook niet zo verwonderlijk want ik deed maar liefst vier lepels specerijen in deze ontbijtkoek. Het kan het best hebben, want een ontbijtkoek moet kruidig zijn! Officieel maak je ontbijtkoek met roggemeel en flink wat stroop, dus daar moest ik wel een draai aan geven.
Glutenvrije baksels hebben de neiging wat uit elkaar te vallen en om dat te voorkomen voeg ik een klein lepeltje xanthaangom toe. Dit bootst het effect van gluten na en zo krijg je toch die lekkere ‘chewy’ textuur.
Van Beekum Specerijen
Ik kwam op het idee voor een glutenvrij ontbijtkoek nadat ik liep te neuzen op de webshop van mijn nieuwste partner Van Beekum Specerijen. Ik was al een tijdje op zoek naar een leuke kruiden-partner en het komende jaar (hopelijk heeeel veeeeel langer) staan ze dus hier op de blog er bij. Dus mocht je je kruidenvoorraad aan willen vullen, check dan hun webshop eens. Je kan er ook goed terecht voor biologische kruiden. Heel fijn 🙂
Glutenvrij Ontbijtkoek Recept
Goed, en dan nu dat recept voor glutenvrij ontbijtkoek. Dit is een soort basisrecept. Voel je vrij om er bijvoorbeeld noten, rozijnen, stukjes gember of zelfs pure chocolade in te doen. Nog een tip: snijd het in plakken zodra het is afgekoeld en bewaar in de vriezer. Altijd vers ontbijtkoek in huis!
Glutenvrij Ontbijtkoek
Equipment
- Keukenmachine
Ingrediënten
- 150 gram honing
- 100 gram appelstroop
- 300 ml (amandel) melk
- 150 gram amandelmeel
- 150 gram boekweitmeel
- 100 gram havermeel
- 2 el koekkruiden
- 1 el Chinese five spice
- 1 el kaneel
- ¼ tl zout
- 1 zakje bakpoeder
- 1 tl xanthaangom
Instructies
- Verwarm de oven voor op 150 graden en bekleed een bakblik van 1 liter met een vel bakpapier.
- Doe alle ingrediënten in de keukenmachine met een klopper en roer goed door. Schraap de kom af en toe even langs de randen schoon zodat alles meegenomen wordt.
- Schenk het beslag in de cakevorm en zet in de oven.
- Bak de ontbijtkoek in 60 minuten gaar.
- Laat helemaal afkoelen voordat je hem snijdt. De ontbijtkoek zal wat kleverig blijven.
Manon zegt
Eerste ontbijtkoek die gewoon TOP is!! Ik heb zelf 1 ei toegevoegd.
mar zegt
hallo, zou ik ipv alle genoemde melen gewoon de schar mix kuchen unf keks kunnen nemen ?
Marieke zegt
Echt heel erg lekker. Heel blij met dit recept, glutenvrij, koemelkvrij en ook eens zonder banaan.
Ik vries wat plakjes in en als ik een feestje heb, neem ik mijn eigen lekkers mee.
Heleen Quantrill zegt
Dankjewel!
Diana zegt
Dit recept is geweldig, de peperkoek is zo yummy!!! Hier kan die van de winkel niet aan tippen. Dankjewel voor het plaatsen!
Ik heb door de ingrediënten die ik in huis had het recept iets aangepast, dus ter info voor anderen die hetzelfde hebben, dit waren mijn aanpassingen:
– 300 gram twee verschillende GV bakmixen ipv de aparte melen
– 1 banaan + 220 gram honing ipv 250 gram honing (die rijpe banaan staarde mij aan en moest gebruikt worden)
– Geen aparte xanthaangom, die zat al in de bakmixen
Het werkte helemaal prima. Alle vertrouwen in dat de originele samenstelling minstens net zo lekker is. Dit ga ik vaker maken.
Diana zegt
Haha oeps ik heb mijn reactie per ongeluk onder een andere geplaatst zie ik. Sorry!
Mariette zegt
Zalige ontbijtkoek
Mariette zegt
Echt een heerlijke ontbijtkoek gemaakt. Heb er pruimennat doorheen gedaan en de stroop (en dadelstroop) geweld in het nat, paar pruimen kleingesneden er door.
Ook sinaasappel-gemberjam erdoor, was echt zalig,
Dank je voor dit recept!