Madeleines zijn kleine sponsachtige cakejes bekend geworden door Marcel Proust in zijn boek ‘A la recherche du temps perdu’. Hij doopt zo’n cakeje in een kopje lindebloesemthee en wordt direct teruggevoerd naar zijn jeugd en alle herinneringen daar aan.
De reden waarom ik Madeleines wilde maken, was puur vanwege de aanwezigheid van vormpjes voor deze cakejes. Verder zag ik op mijn favoriete TV zender het recept voor Financiers (op z’n Frans uitspreken) voorbijkomen en die zijn grotendeels gebaseerd op amandelmeel en eiwitten. Die combinatie zorgt er voor dat de cake heerlijk luchtig blijft.
Ik heb dat recept iets aangepast zodat het glutenvrij en minder zoet is en het lukte mij in één keer! Ze zijn inderdaad heerlijk sponsachtig en zoet en luchtig. Perfect bij een kop thee en zeker de moeite van het maken waard. Dit recept maakt 18 Madeleines, zeker genoeg voor een huis vol visite!
Maak je geen zorgen als je geen Madeleine vormpjes in huis hebt. Andere kleine cake-vormpjes zullen het ook prima doen.
Glutenvrije Madeleines
18 stuks
100 gram boter, gesmolten
3 eiwitten
1 el kokosmeel (of vervang dit door 4 el ander (glutenvrij) meel naar keuze)
100 gram amandelmeel
50 gram honing of ander zoet naar keuze (ahornsiroop geeft ze een caramelachtige smaak)
Snufje zout
1/2 tl Vanille extract
Optioneel: 50 gram krenten of amandelschaafsel
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Smelt in een steelpan de boter op een laag vuur en laat wat afkoelen.
- Neem een kom en klop hier met de hand de eiwitten tot ze schuimig en wit zijn, maar geen stijve pieken vormen.
- Neem een andere kom en doe hier de overige ingrediënten in en roer even door.
- Spatel voorzichtig de eiwitten door het beslag.
- Voeg de gesmolten boter en eventueel de krenten toe en roer even goed om.
- Neem je ingevette vormpjes en verdeel het beslag.
- Ter decoratie kun je er wat amandelschaafsel overheen strooien.
- Bak in ongeveer 15 minuten goudbruin. Reduceer de tijd als je kleine vormpjes gebruikt, laat ze langer bakken als je vormpjes groter van formaat zijn.
- Laat iets afkoelen, haal de Madeleines uit de vorm en serveer direct.
- Omdat deze Madeleines van amandelmeel gemaakt zijn, blijven ze tot wel vijf dagen heerlijk smeuïg. Bewaar ze in een luchtdichte doos.
© 2010-2012 Eet Goed, Voel je Goed. ALL RIGHTS RESERVED.