Iets hartigs voor de verandering, hoewel het mijn intentie is om meer hartigheden te delen. Ik merk dat de nadruk qua recepten erg op zoet ligt. Dit is mede omdat zoet een hele grote aantrekkingskracht op ons heeft en als eerste gemist wordt als we op dieet gaan/ moeten. Daar komt bij dat ik vind dat hartige dingen makkelijker te vervangen zijn in een supermarkt dan de zoete zaken. Chips, zoutjes en sauzen zijn of heel eenvoudig zelf te maken of er is in een natuurwinkel of op de markt wel een prima alternatief te vinden waarmee je jezelf veel tijd in de keuken bespaart. Ik ben me bewust van deze gedachtegang. En als laatste argument is het zo dat de ‘gewone kost’ heel prima is voor het merendeel van de bevolking. Zelf een jus’tje maken is zo gepiept en verder is aardappel-groente-vlees heel goed als het zonder kunstmatige toevoegingen klaargemaakt is. Dus ook daar trap je al snel een open deur in voor alternatieven.
Toch denk ik dat er variaties op het thema Hartig/ Hoofdmaaltijden mogelijk zijn en ik hoop hierin mijn aandeel te kunnen leveren.
Daarom wacht ik nu (al 12 minuten) totdat het gespuis de afwasser heeft leeggehaald en dan zal ik aan de slag met een heerlijke, voedzame, vegetarische quiche met glutenvrije bodem.
Het recept kan ik alvast geven.
De bodem:
350 gram amandelmeel
1 tl zeezout, of doe half om half met goeie bouillonpoeder
1 tl bakpoeder
100 ml druivenpitolie
Een klein handje gehakte bieslook/ peterselie/ basilicum/ lenteuitjes of een combi daarvan.
Meng deze ingrediënten tot er een mooie massa ontstaat. Neem een springvorm van 30 cm doorsnee en klem hier een velletje bakpapier in. Verdeel het deeg hierover met een iets opstaand randje. Bak het op 175 graden in een half uur goudbruin.
Wat je kan doen, is dit eerder op de dag alvast klaarmaken, scheelt tijd ’s avonds.
Voor de vulling:
12 eieren
1 tl zeezout
50 ml room of geitenmelk
200 gram geraspte kaas, cheddar, geitenkaas of een andere kaas naar voorkeur
1/2 tl peper
1/2 tl nootmuskaat
250 gram groente naar smaak. Denk aan broccoli, paprika, champignons, courgette, spinazie, zongedroogde of kerstomaatjes.
Kluts eerst de eieren met het zout, de melk of room, kaas, peper en nootmuskaat. Roer er dan de groente doorheen.
Schenk dit op de taartbodem en bak dit nog een keer 30 minuten op 175 graden of tot de bovenkant goudbruin is en het midden stevig is. Als het te snel bruint, kun je er een velletje aluminiumfolie op leggen als het nog niet gaar is.
Laat de quiche nog even afkoelen voordat je hem uit de vorm haalt. Serveer met een groene salade en een lekkere dressing.
Eet smakelijk!
© 2010-2012 Eet Goed, Voel je Goed. ALL RIGHTS RESERVED.
Anonymous zegt
kan je druivenpit olie ook vervangen door olijfolie??
Mariska zegt
Lijkt me lekker en makkelijk voor de lunch!!
Kan je deze quiche ook invriezen??
Anonymous zegt
Bij de jumbo en Oil & Vinegar hebben ze dat!
Selina zegt
Waar koop je druivenpitolie? Ik zag dat je in verschillende recepten dat gebruikt maar ik kan het nergens vind ben al 3 natuurlijkwinkels afgeweest. Ik hoor het graag.
Gr. Selina
Anonymous zegt
Hallo Heleen,
Ik ben op dit moment de quiche aan het maken, maar mijn bodem lukt niet. Ik krijg geen mooie massa van de amandelmeel. Weet jij wat hiervan de oorzaak kan zijn? Ook als de bodem in de oven heeft gestaan blijft deze poederig. Ik heb gewoon aan het recept gehouden, alleen kokosolie i.p.v druivenpitolie.
Groetjes
Gonny zegt
Waar kun je de druivenpitolie door vervangen?
Heleen Quantrill zegt
Probeer gesmolten kokosolie of gesmolten boter.
Anonymous zegt
Zou je ipv amandelmeel ook boekweitmeel kunnen gebruiken? We onze schoondochter heeft een amandel allergie 🙁
Groetjes
Bonnie
alivorte zegt
Wat ziet dat er overheerlijk uit! Staat inmiddels in mijn menu voor volgende week!
NatuurlijkZuinig zegt
Lijkt mij wel heel interessant, een quiche met amandelmeel.
Direct op ‘mijn lijst gezet’ voor uit te proberen dingen!
Gr,
Julia