Glycemische Index of Glycemische lading?

Met dank aan Yvonne voor de inspiratie!
Regelmatig krijg ik vragen van mensen over voeding met een lage GI. Een lage Glycemische Index houdt je bloedsuikerspiegel op peil en kan diabetes voorkomen als je er redelijk consequent in bent. Toch vind ik zelf alleen de GI beperkt. Wat je namelijk ook in gedachten moet houden is de Glycemische Lading. Dat houdt namelijk in hoeveel koolhydraten er in een product zit. Zo kan roggebrood een lage GI en watermeloen een hoge GI hebben, als het neerkomt op hoeveel koolhydraten ze bevatten, komt watermeloen er beter uit!
Hoe werkt het?
Koolhydraten worden door het lichaam afgebroken tot glucosemoleculen. Die komen in het bloed terecht en worden vervoerd naar alle lichaamscellen om deze te voorzien van energie. Als er teveel glucose in het bloed zit spreken we van een verhoogde bloedsuikerspiegel of een hyperglycemie, als er te weinig glucose in zit heet dat een hypoglycemie. Beide situaties zijn niet wenselijk.

Suiker is het meest geraffineerde koolhydraat en bevat erg veel glucosemoleculen waardoor het de glucosespiegel erg snel doet stijgen. Als je suiker gebruikt heb je dus snel insuline nodig om de bloedsuikerspiegel te stabiliseren. Dit gegeven wordt gebruikt om de glycemische index van een voedingsmiddel te bepalen. 
Glycemische Index
Eerst geeft men een aantal proef-personen een bepaalde hoeveelheid pure glucose. De snelheid van de stijging in hun bloedsuikerspiegel wordt gemeten en gelijkgesteld met 100. Daarna wordt dit herhaald, maar dan telkens met andere voedingsmiddelen. De glucosewaardes van verschillende voedingsmiddelen zijn uitgezet in de Glycemische Index (GI) en drukt de stijging van de bloedsuikerspiegel uit in verhouding tot de stijging die glucose veroorzaakt, uitgezet in de tijd.
Hoe sneller het eten van de genoemde voedingsmiddelen leidt tot het stijgen van de bloedglucosewaarde, hoe hoger de glycemische index is en hoe sneller je insuline nodig hebt om de zaak te stabiliseren. In een voorbeeld:
Glycemische Index
Glucose
Stokbrood
Aardappelen
Wortelen
Mais
Volkoren cracker
Honing
Watermeloen
Roggebrood
100
95
95
85
75
75
75
70
55
Een product met een GI lager dan 60 zou geschikt zijn voor een diabeet (100 = pure glucose). In dit voorbeeld zou dan alleen roggebrood geschikt zijn.
Nu is niet alleen de snelheid van opname (Glycemische Index) maar ook de totale hoeveelheid glucose bepalend voor de hoeveelheid insuline die nodig is om de bloedsuikerspiegel te stabiliseren. We moeten dus kijken hoeveel koolhydraten per 100 gram er inzitten. 
Voorbeeld:
Glycemische Index
Kh per 100 gram
Glucose
Stokbrood
Aardappelen
Wortelen
Mais
Volkoren cracker
Honing
Watermeloen
Roggebrood
100
95
95
85
75
7
75
70
55
100
55,4
14,8
4,8
15,8
66
81
8,3
45,7
Iets wat wel snel opneembaar is maar waar maar weinig glucose in zit belast natuurlijk minder dan iets wat minder snel opneemt maar waar veel glucose in zit. Uiteindelijk zal iets wat én snel opneembaar is én waar ook nog veel inzit de zaak het meest belasten. Deze waarden zijn uitgezet in de Glycemische Lading.
Derde voorbeeld:
Glycemische Index
Kh per 100 gram
Glycemische Lading
Glucose
Stokbrood
Aardappelen
Wortelen
Mais
Volkoren cracker
Honing
Watermeloen
Roggebrood
100
95
95
85
75
75
75
70
55
100
55,4
14,8
4,8
15,8
66
81
8,3
45,7
100
52,6
14,1
4,1
11,9
49,5
60,8
6
25,1
Kijken we naar het nieuwe lijstje dan komen we ook tot een veel logischer indeling:
Glycemische Lading
Glucose
Honing
Stokbrood
Volkoren cracker
Roggebrood
……………………..
Aardappelen
Mais
……………………..
Watermeloen
Wortelen
100
60,8
52,6
49,5
25,1
…………
14
11,9
…………
6
4,1
Criteria bij de GL tabel: een gezond persoon die er waarde aan hecht nog lang zonder problemen als diabetes type 2 verder te leven doet er goed aan gemiddeld gedurende de dag niet boven een Glycemische Lading van 15 te komen. Een patiënt met diabetes type 2 moet proberen onder de 10 te blijven. Fruitsappen hebben altijd een hogere GL dan de pure, onbewerkte vrucht!
Handig om te weten: de GL (en GI) kun je verlagen door toevoeging van 0 GL/GI producten. Hier vallen de vetten en proteïnes onder. Deze zie je niet vaak op lijsten die de GI aangeven. Dit klopt, want ze bevatten geen koolhydraten/ suikers! Dit betekent uiteraard niet dat je wit brood dus lekker met boter moet besmeren en dat je dan wel goed zit. Beter is om roggebrood of zuurdesembrood met boter te besmeren en er ook nog groente op te doen. 
Notenmelen en -pasta’s zijn ook een prima alternatief. Als je graag zelf dingen maakt om zo de GI binnen de perken te houden, is het interessant om een amandelmeel of cashewmeel te maken en dat te gebruiken. Als je dan wilt zoeten is stevia het beste omdat ook deze een GI van 0 heeft, maar je zou dan ook kunnen kiezen voor agave, koudgeslingerde honing of kokosbloesemsuiker. 
Let op! Fructose en Maltodextrine lijken onschuldig en hebben allebei een heel verschillende GI (resp. 15 en 150!), maar moeten beide vermeden worden vanwege de vele gezondheidsklachten waar ze mee gelinkt zijn! 
Aanbevelingen
  • Gebruik liever geen producten die gemaakt zijn van geraffineerde koolhydraten
  • Gebruik als koolhydraatbronnen de oerbronnen: groente, fruit, peulvruchten, kiemen
  • Als je graanproducten wilt gebruiken, neem dan volkoren producten
  • Gebruik veel vezelstoffen uit groente en fruit, ze verminderen de Gi en dus de GL
  • Gebruik voldoende gezonde vetten, deze verlagen de Gi dus ook de GL
Bronnen:
Kruidenvrouwtje
Goede zoetmiddelen GI
Wie doet regelmatig wat met GI of GL? Wat zijn jullie ervaringen hier mee? Wie heeft er kritiek op deze manier van benaderen en waarom? Ik hoor het graag!

© 2010-2012 Eet Goed, Voel je Goed.  ALL RIGHTS RESERVED.

Disclaimer:

De informatie op deze blog is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Hoewel wij streven naar nauwkeurigheid en betrouwbaarheid, is de inhoud niet bedoeld als vervanging van professioneel medisch advies, diagnose of behandeling. Raadpleeg altijd een arts of gekwalificeerde zorgverlener bij vragen over je gezondheid of voordat je veranderingen aanbrengt in je dieet, supplementgebruik of levensstijl.

Inhoudsopgave

Nieuwste blogs

Is rijst met groenten in een bowl
Gezond eten

Is rijst met groenten gezond? Dit moet je weten

Rijst met groenten is een klassiek gerecht dat wereldwijd op tafel staat. Of je nu kiest voor een simpele wokschotel, een curry of een rijstsalade, het lijkt op het eerste gezicht gezond. Maar hoe zit het écht? In dit artikel leg ik je als voedingsexpert uit waarom deze combinatie meestal

Lees verder »
rookworst op een snijplank
Gezond eten

Is rookworst ongezond?

Rookworst is een klassiek onderdeel van de Nederlandse keuken. Vooral in de wintermaanden zie je hem vaak op tafel, bijvoorbeeld bij stamppot of erwtensoep. Maar is rookworst eigenlijk wel zo gezond? Als voedingsdeskundige en liefhebber van pure voeding, leg ik het je graag uit. Wat is rookworst precies? Rookworst is

Lees verder »
gezonde surimi sticks op een snijplank
Gezond eten

Surimi sticks: gezond of misleidend?

Surimi sticks, ook wel bekend als krabsticks, lijken misschien op krabvlees, maar schijn bedriegt. Deze populaire vissticks zie je vaak in salades of sushi, en ze worden gemaakt van witvis die vermalen, gezeefd en gemengd wordt met zetmeel, smaakstoffen en soms kleurstoffen. Maar zijn ze eigenlijk wel gezond? Laten we

Lees verder »