Sinds een paar weken heb ik de ‘milkshake’ herontdekt als ontbijt. Uiteraard heb ik het hier niet over de ontzettend ongezonde milkshakes die je bij de snackbar kunt kopen, maar heerlijke lactosevrije zelfgemaakte milkshakes met supergezonde toevoegingen waarmee je de dag goed begint.
Een goed begin van de dag bevat o.a. een flinke dosis gezonde vetten als bijvoorbeeld kokosolie. Ik heb vaker over de gezondheidsvoordelen van kokosolie geschreven en zelf probeer ik elke dag minstens een eetlepel vol kokosolie te nuttigen. De ene keer gebruik ik het om mee te roerbakken, een andere keer om fudge mee te maken of zoals in dit verhaal, om een heerlijke milkshake mee te maken.
Door de dag te beginnen met een lekkere hoeveelheid goeie vetten zit je langer echt lekker vol. Niet dat opgeblazen volle gevoel, maar gewoon een langdurig gevoel van verzadiging. Perfect als je normaal gesproken merkt dat je halverwege de ochtend toch behoefte hebt om iets te eten. De kinderen vinden een ochtend milkshake ook erg lekker en ik merk ook bij hun dat ze langer toe kunnen voordat ze weer om eten komen vragen. Zeker in de vakanties waarin de ochtenden soms langzamer kunnen gaan dan dat ze gewend zijn van school (hiep-hoi voor verveling!).
De milkshake heeft nog een ander super ingrediënt: kurkuma. Kurkuma in het kort vecht tegen ontstekingen en doodt kwalijke schimmels en parasieten in de darmen. Meer over kurkuma en waarom het zo gezond is, lees je hier. Mijn man neemt dagelijks kurkuma in als onderdeel van zijn supplementen regime. Hij heeft snel last van ontstekingen en met kurkuma pakt hij de ontstekingen goed aan én komen ze minder snel tot niet meer terug. Door kurkuma in een milkshake te verwerken, krijg je zo per keer een halve theelepel binnen zonder dat je het echt proeft of er veel moeite voor hoeft te doen. Overigens kun je kurkuma aan bijna elke smoothie of milkshake toevoegen. Alleen met cacao smaakt het minder lekker 🙂
Kurkuma Milkshake
Deze goudkleurige kurkuma milkshake is lactosevrij en nootvrij (afhankelijk van het soort melk dat je gebruikt) en vegan. Het recept hieronder is voor één persoon, maar is vrij machtig. Je kunt hem ook verdelen over twee kleinere porties als je van nature geen grote eter bent. Ik raad je echt aan om een paar ijsblokjes toe te voegen om die heerlijke, koude en romige structuur van een milkshake na te bootsen.
Goudkleurige Kurkuma Milkshake
Heleen QuantrillIngrediënten
- 200 ml melk naar keuze ik gebruik kokosmelk
- 2 el kokosolie
- 1/2 tl gemberpoeder
- 1/2 tl kurkumapoeder
- 1/4 tl vanillepoeder
- 1/4 tl kaneel
- Snufje zeezout
- IJsblokjes 2 of 3 is al voldoende
- Optioneel: Zoet naar keuze en behoefte
Instructies
- Doe alle ingrediënten in een blender en mix tot er een glad en romig geheel ontstaat.
- Schenk direct in een glas en strooi er nog wat extra kaneel overheen.
- Serveer direct!
Notities
6 reacties
Hoi Miranda.
In plaats van ijsblokjes doe ik er twee eetlepels vanille roomijs bij.
Groetjes.
Hi Heleen, je hoort wel s dat er zwarte peper bij moet voor betere opname. Hoekijk jij daartegen aan?
Groetjes Miranda
Hoi Miranda,
Klopt inderdaad. De zwarte peper activeert als het ware de werkbare stof in kurkuma: curcumine. Vaak zie je dan ook in supplementen dat er zwarte peper aan toegevoegd is. In de keuken kun je dit effect dus krijgen door altijd een snuf peper toe te voegen als je pure kurkuma gebruikt.
Vraagje. Kan dit ook met verse kurkuma? En hoeveel heb je dan nodig?
Jazeker, rasp dan ongeveer een kwart theelepel kurkuma. Als regel kun je ongeveer aanhouden: Verse kruiden en specerijen halveren ten opzichte van de gedroogde versie.