Granenreep – Zonder granen!

Granenrepen zijn helemaal ingeburgerd. Ze zijn makkelijk, ‘voedzaam’, vol met allemaal dingen die iedereen lekker vindt en het kost totaal geen moeite om er eentje open te maken en in de auto naar werk op te eten. Heb je toch het idee dat je je ontbijt niet hebt overgeslagen.

Jammer dan he, dat er zoveel rommel in zit? Tegen de tijd dat je reep zo’n beetje fatsoenlijk in je maag is opgenomen, hebben alle suikers je bloedsuiker flink omhoog gestuwd. Je voelt je goed en alert om twee uur later het gevoel te hebben helemaal niks gegeten te hebben. Door de dubieuze vetten smaakt zo’n reep ook eigenlijk wel best, maar helaas kan je lichaam er niks mee, dus worden die opgeslagen in je cellen waar ze vervolgens de boel lekker kunnen opstijven (letterlijk!).

Misschien toch maar niet zo’n reep. Maar het idee is natuurlijk geweldig. Een snack waar je lang vol van zit, lekker weghapt en ook nog eens je bloedsuiker met rust laat! En laat ik gisteravond nou net zoiets gemaakt hebben! 😉 Toevallig, he?

Deze reep is perfect voor iedereen die graag wat makkelijks wil hebben om zo mee te nemen. Lekker ook als snack na het sporten of om je ochtend/ middagdip op te vangen. Je kunt het fruit aanpassen naar smaak. Denk ook eens aan cranberries, stukjes abrikoos of gewelde goji bessen. Of wat denk je van stukjes noot en pure chocola?

Rozijnen Powerreep

  • 250 gram amandelmeel
  • 1 el rijstmeel
  • 2 el gebroken lijnzaad (Biologisch)
  • 2 el zoet naar keuze, denk aan agave, rauwe rietsuiker (sucanat) of een paar druppels stevia
  • 1/4 tl baking soda
  • 1/4 tl Keltisch zeezout
  • 2 eieren
  • Een flinke handvol grote rozijnen

Roer de droge ingrediënten door elkaar. Kluts in een kommetje de twee eieren licht en giet dit er bij. Goed roeren tot alle amandelmeel opgenomen is. Neem een glazen ovenschaal van ongeveer 30×20 cm en leg hier een velletje bakpapier in. Verdeel met een pannenlikker het deeg in de schaal, zorg er voor dat de hoekjes ook gevuld worden.
Bak dit in de oven op 175 graden in 30 minuten gaar en goudbruin. Ik liet het daarna nog een 10 minuten in de warme oven staan met de deur op een kier.
Snij in stukjes en bewaar in een luchtdichte doos.

© 2010-2012 Eet Goed, Voel je Goed.  ALL RIGHTS RESERVED.

11 reacties

  1. Ik lees dat er geen effect is op de bloedsuikerspiegel, maar rozijnen hebben dat wel degelijk. Hoe zit dat nu?

  2. ordenairi girle75 schreef:

    Ik vind het nogal droog, kan het kwaad dat ik daar wat rijstmelk of amandelmelk aan toevoeg?

  3. The curious one schreef:

    Aha, dat is waar. Het is natuurlijk ook zo dat dit de lekkeren dingen zijn die je anders misschien zou gaan missen, waardoor je de verkeerde kant weer op gaat.
    hier staat nog een keer wat ik bedoelde. de wafels zien er trouwens goed uit! http://petiteathleat.blogspot.nl/2012/06/paleo-sweet-potato-waffles-why-i-hate.html
    paleo is nu eenmaal niet een leefstijl waarin je erg veel zoetigheid eet. maar af en toe wat pannenkoekjes vind ik heerlijk.

    ik eet trouwens erg veel kwark. aangezien de heerlijke volle kwark in de NW erg duur is en ik mijn ouders dat niet aan kan doen, heb ik gekozen voor de magere AH kwark; gewoon voor de eiwitten. daarbij doe ik dan nog een lading noten en geraspte kokos en ook vaak een stuk fruit.
    Is dit een hele slechte keuze? soms voel ik me erna wel een beetje slappiger als ik ga sporten, maar opzich heb ik geen alergieën ofzoiets.
    Aangezien ik 15 ben is het soms best moeilijk om paleo ed te volgen; mijn ouders en zus doen niet bepaald mee (: en mijn vrienden vinden niet brood-eten maar vreemd. maar ach, als ze er iets van zeggen kan ik met het feit komen dat ik me er heel goed onder voel, en dat zij het ook maar eens zouden moeten proberen, haha.

  4. The curious one schreef:

    Deze post kan misschien beter bij de post over voordelen van amandelmeel (:

    1. Het klopt inderdaad dat noten fytinezuur bevatten en als je hier gevoelig voor bent, kun je ze beter eerst weken en drogen. Maar als dit niet gevoelig ligt bij je, kun je ze prima af en toe eten. En dan als onderdeel van een gezond dieet. Veel gezonde dingen als groenten, eieren, vis en vlees bevatten stoffen die, als je ervan overeet, schadelijk zijn. Beter is het dus om gebalanceerd en gezond te eten.

      Wij eten echt niet dagelijks amandelmeel. Is het op, dan is het op. En het is prijzig, dus ik zou gerust in een week een kilo amandelmeel erdoor kunnen jagen, maar dat is ook te kostbaar. Alles met mate dus! En daarom pas ik mijn eetpatroon hierom niet aan.

      Ik ken MDA zeker wel! Veel interessante artikelen, leuk geschreven… echt benaderbaar Paleo/ Primal zeg maar. Super vind ik 😉

  5. The curious one schreef:

    Beste Heleen,
    Ik weet niet of je de site Mark’s Daily Apple kent, zo niet zou je het zeker een keer moeten opzoeken, maar daar hebben ze het over het oxideren van de onverzadigde vetten in amandelen wanneer je met amandelmeel bakt. Dit is best logisch; eerst maar je de amandelen waardoor het oppervalk erg groot is en wanneer je ze dan verhit, waar de onverzadigde vetten niet tegen kunnen, is al dat oppervlak blootgesteld aan die hitte en oxideren alle vetten! Vervolgens eet je een hoop ‘gezonde’ noten met geoxideerde vetten die helemaal niet goed voor je zijn.
    Daarnaast lees ik vaak dat je noten, vooral amandelen, om het Phytic Acid (iets van zuur, weet niet precies) onschadelijk te maken. Phytic Acid is namelijk een mineraalblokkerend enzym en zorgt ervoor dat je allerlei mineralen uit de amandelen en de andere dingen waarbij je de amandelen eet niet kunt opnemen. Ook niet echt lekker dus!
    Wat vind jij hiervan? Zou dit iets aan jouw eetstijl veranderen?

  6. Anonymous schreef:

    Rijst is toch een graan????
    Wel een interessant recept, zal eens kijken of het ook lukt zonder rijstmeel

    1. Klopt, maar waar ik op doel is dat dit een reep is zonder de obligate haver en dergelijke. Rijst is wel glutenvrij en daarom beter te verdragen voor anderen.

  7. Hoi Carolien,

    Amandelmeel koop ik bij de NW in Lemmer, maar Hanos heeft het ook bijvoorbeeld. Verder is het ook te krijgen bij een Turkse winkel waar je mogelijk ook rijstmeel aan kunt treffen. Mijn zak rijstmeel heb ik bij de Toko gekocht. Ik was een keer in Den Haag bij een grote Toko in het centrum en daar hadden ze echt vanalles, ook amandelmeel. Dus als je het geluk hebt om in of bij een grote stad te wonen, zou dat mijn eerste keus zijn!

    Succes!

  8. Carolien schreef:

    Hoi Heleen,

    Ik heb vaker recepten van jou gezien met amandelmeel en rijstmeel. Mijn vraag is, waar koop je dat? Wij hebben wel een natuurvoedingswinkel in het dorp, maar daar heb ik het niet gezien.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Inhoudsopgave

Nieuwste blogs

kokosmelk in een glas
Gezondheid Algemeen

Is Kokosmelk Gezond? Ontdek de Voordelen en Nadelen

Kokosmelk wordt steeds populairder in onze keukens. Het is romig, veelzijdig en heeft een unieke smaak. Maar is kokosmelk gezond? In dit artikel ontdek je de voordelen en nadelen van kokosmelk en hoe je het op een verantwoorde manier kunt gebruiken in je dieet. Wat is kokosmelk? Zoals je misschien

Lees verder »
gezonde frambozen
Gezondheid Algemeen

Zijn Frambozen Gezond? Ontdek de Gezondheidsvoordelen!

Zijn frambozen gezond? Ja, frambozen zijn gezond! Ze zitten boordevol vitamine C, foliumzuur en antioxidanten zoals ellagitannines. Daarnaast bevatten ze weinig calorieën en suiker, waardoor ze een uitstekende keuze zijn voor een gezond dieet. Geniet van de vele gezondheidsvoordelen van frambozen!! Wat zijn frambozen? Frambozen zijn kleine, rode bessen die

Lees verder »