Zomergriep
Buikgriep
Grieperig
Griepje
Griep; je zal maar zo heten!
Vogelgriep
Spaanse Griep
Mexicaanse Griep
De laatste drie zijn de ergste. Maar zoals je ziet komt griep in vele soorten voor. Onlangs was ik zelf geveld door de griep. En niet zomaar ‘grieperig’, want dat is eigenlijk gewoon een vervelende verkoudheid. Nee, echt griep. Hoesten, proesten, stijve spieren, hoofdpijn en koorts. Een week lang lamlendigheid en dan een week zwak vanwege het herstellen. Dat is griep! Hoewel dit erg vervelend is, heeft griep wel degelijk een functie. Dus waar is griep goed voor, wat kun je zelf doen en wat moet je vooral niet doen? Laten we gauw verder kijken…
Waar is griep goed voor?
Want griep heeft wel degelijk een functie. Hoewel veel mensen het liever vermijden omdat het natuurlijk nooit goed uitkomt om een dikke week uit de running te zijn, is het wel degelijk nuttig om van tijd tot tijd ziek te worden. Je afweersysteem moet namelijk wel wat te doen krijgen. Want alles dat je niet gebruikt, raakt in verval of werkt niet meer. Zo ook je afweersysteem. Als dat steeds buiten spel gezet wordt door paracetamol, antibioticakuren en allerlei andere middelen ‘om maar niet ziek te worden’, zal je afweersysteem verzwakken. Komt er dan iets ernstigs voorbij als een gemuteerd virus, dan ben je daar niet tegen bestand en krijg je de volle mep, met alle zeer vervelende gevolgen van dien.
Je kan griep dus zien als een brandoefening.
Het is natuurlijk ook niet gezond als je bij elk virusje dat de ronde doet, het acuut meekrijgt en daar dagen mee onder de pannen bent (maar nooit echt ziek bent). Een overactief afweersysteem is ook een teken dat iets niet goed zit. Dit komt vaak voort uit je darmen, maar is in dit artikel niet van toepassing.
Wat doe je als je griep krijgt?
He-le-maal niks. Zorg dat je goede, lichte maaltijden eet, als je honger hebt. Drink voldoende en zorg voor genoeg rust. Stressen is uit den boze! Uiteraard zijn er nog andere dingen die je kan doen om het herstelproces in goede banen te leiden. Dit betekent trouwens niet dat de griep erdoor verkort wordt, maar het is een investering in je afweersysteem zodat deze sterker wordt en dus beter in staat is je lichaam vrij te houden van vreemde indringers.
Voeding
Als je echt griep hebt, zal je hoogstwaarschijnlijk geen honger hebben. Dit is geen probleem. Zorg dat je wel genoeg drinkt. Kruidenthee en water hebben de voorkeur. Geen melkproducten, die verslijmen de luchtwegen te veel, of koffie. Dit jaagt je lichaam alleen maar meer op. Kun je niet gebruiken 😉
Als je je wat beter voelt, is de Joodse penicilline het allerbeste dat je kan eten. Zelf getrokken kippenbouillon met knoflook, wortelen, selderij en ui. Laat dit lekker een paar uur pruttelen (of laat het doen door iemand anders, nog beter) en drink de bouillon. Eet de groenten en het vlees als je daar zin aan hebt.
Fruit is ook erg goed. Maak een smoothie of eet uit het vuistje. De vitamine C en antioxidanten in fruit ondersteunen het herstel. Je kan overwegen om de smoothie te verrijken met wat eiwitpoeder om het wat ‘body’ te geven en omdat eiwitten de bouwstenen van het lichaam zijn. Ook dit bespoedigt het herstel.
Suppletie
Bij griep speelt suppletie een belangrijke rol. Vitamine C is de belangrijkste in het gevecht tegen het influenza virus. Neem daarnaast zink en selenium in omdat deze drie elkaar versterken en aanvullen. Zink bouwt je afweersysteem weer op, selenium werkt ontgiftend en vitamine C herstelt. Zo gaan alle processen weer beter verlopen. Neem dagelijks minstens 1000mg ‘“ 3000mg (1-3 gram) vitamine C in als onderhoudsdosis. Zodra je je ziek begint te voelen, voer je deze dosis over drie dagen op naar 4000 ‘“ 5000 mg per dag, verdeelt over de dag.
Een speler in dit spel dat vaak over het hoofd wordt gezien, is vitamine D3. In maart 2009 schreef het Nutritional Outlook Magazine dat Vitamine D goede bescherming kan bieden tegen verkoudheid en griep. Deze conclusie werd gebaseerd op nieuwe onderzoeken die werden gepubliceerd in de Archives of Internal Medicine. Uit een onderzoek onder 19.000 volwassenen en adolescenten bleek, dat mensen met de laagste gemiddelde Vitamine D niveaus 40% meer kans liepen op een infectie aan de ademhalingswegen. De bevindingen gaven aan dat meer zonnevitamines een belangrijke methode kunnen zijn om het immuunsysteem te versterken tegen bijvoorbeeld verkoudheid en griep. Door dagelijks 2000 IE D3 in te nemen, creëer je een goede basis om griepvirussen het hoofd te bieden. Voel je griep opkomen, verhoog dan je dosis naar 5000 IE per dag.
En verder…
Zorg dat je veel slaapt. In je slaap herstel je lichaam zich. Een tekort aan slaap, of erger: toch aan het werk gaan, zorgt er alleen maar voor dat een virus niet adequaat afgevoerd kan worden, waardoor je langer lamlendig bent en niet fatsoenlijk over de griep heen komt.
Wat moet je vooral niet doen.
De koorts bij griep heeft een functie. Het beschermt de hersenen tegen het virus zodat de hersenen ‘buiten schot’ blijven en niet ziek worden. Als je koortsverlagende middelen gaat gebruiken (bijv. Paracetamol of NSAID’s), heb je dus wel een virus nog in je lichaam, maar geen natuurlijke barrière meer om je hersenen tegen schade te beschermen. Dus hoewel koorts uitputtend en naar is, is het ook zeer noodzakelijk! Blijf je dus temperaturen, koorts onder de 40 graden is goed zelf uit te zieken. Een lauwe douche of azijnsokken verlichten de koorts, zonder het te onderdrukken. Zodra de koorts hoger dan 39 graden wordt, is het beter de huisarts te bellen.
Ook dingen als zwaar eten, roken en jezelf geen rust gunnen zijn funest voor het herstel. Dit spreekt uiteraard voor zich, maar ik wilde het wel even noemen. Naar werk gaan of thuis in de weer gaan, is dus goedbeschouwd heel erg dom. Ik begrijp dat het heel vervelend en zelfs erg lastig kan zijn om ziek te zijn, maar beter is het om duidelijk aan te geven op werk dat je een week uit de running zal zijn of je (schoon-)moeder of partner in te schakelen om de kinderen op te vangen. Ik noem maar wat. Zo knap je sneller op, doe je je afweersysteem een groot plezier en heb je minder kans om snel weer ziek te worden.
Samengevat
Ziek zijn kost veel energie. Zorg daarom dat je je lichaam zoveel mogelijk ontziet. Je moet je voorstellen dat zware kost (veel vet, rauwkost, geraffineerde producten) veel energie kost om verteerd te worden. Daar heeft je lichaam de kracht helemaal niet voor! Niet of licht eten dus.
Net zo met medicatie. Iedere keer dat je een paracetamol of iets dergelijks inneemt, moet dit ook weer afgevoerd worden. Als je gezond bent, gebeurd dit door middel van het ontgiften. Een keer kan dus geen kwaad, maar als je griep hebt, moet je lichaam zich bezighouden met het virus dat ongewild binnengedrongen is en niet met het ontgiften van een paracetamol (of erger). Probeer daarom medicatie als het even kan te vermijden. Ook weer met het oog op beter en sneller herstel.Â
Ziek zijn kost veel energie. Zorg daarom dat je je lichaam zoveel mogelijk ontziet. Je moet je voorstellen dat zware kost (veel vet, rauwkost, geraffineerde producten) veel energie kost om verteerd te worden. Daar heeft je lichaam de kracht helemaal niet voor! Niet of licht eten dus.
Net zo met medicatie. Iedere keer dat je een paracetamol of iets dergelijks inneemt, moet dit ook weer afgevoerd worden. Als je gezond bent, gebeurd dit door middel van het ontgiften. Een keer kan dus geen kwaad, maar als je griep hebt, moet je lichaam zich bezighouden met het virus dat ongewild binnengedrongen is en niet met het ontgiften van een paracetamol (of erger). Probeer daarom medicatie als het even kan te vermijden. Ook weer met het oog op beter en sneller herstel.Â
- Veel drinken
- Lichte maaltijden, zonder bewerkte ingrediënten.
- Fruit eten
- Aanvullen met vitamine D (tijdens ziekte 5000 IE per dag), vitamine C (tijdens ziekte 4000 ‘“ 5000mg per dag), zink en selenium.
- Neem en gun jezelf je rust.
- Laat een ander je lekker verwennen. 😉
© 2010-2012 Eet Goed, Voel je Goed. ALL RIGHTS RESERVED.
Joke terlien zegt
Hoi, ik heb luchtwegen infectie, antibiotca gehad ben een week verder.
Heb het steeds koud vooral s,avonds al mijn spieren doen zeer en ben alleen dus soms sta je op voor je zelf wat te pakken water.
Maar het is gewoon te veel erg hoor .
Ik kan niet zo tegen als ik echte griep heb
Bea zegt
Ik heb de griep wat helpt mij?
Anonymous zegt
Wanneer je echt de griep hebt is eten, laat staan het klaar maken er van, wel het laatste waaraan je wilt denken. Je bent amper in staat om naar de wc te gaan. Slapen is het enige dat helpt en kan.
Antibiotica heeft bij griep en verkoudheid helemaal geen nut, het zijn virussen. Het is een paardemiddel maar soms erg nuttig wanneer je lichaam het zelf niet aan kan. Ik was een tijdje terug erg blij met de antiboica toen ik geveld was door roodvonk en streptokokkenbacterie.
Jeannet zegt
Interessant artikel! Grappig is dat je automatisch al veel dingen uit het artikel toepast bij ziekte. Alleen veel rust lukt me dan echt niet met 4 kinderen waarvan de oudste 5 jaar is, maar gelukkig ben ik zelden echt ziek.
Wat ik met wel afvroeg: Als je groente een paar uur laat pruttelen,zoals bij de genoemde Joodse penicilline, verliest het toch veel waardevolle stoffen?
En hoe is dat met fruit? Ik heb 30 kg zwarte bessen, aardbeien en rode bessen staan en wil daar sap en jam van maken. Blijven de goede stoffen daar ook in bewaard? Of is het alleen maar minder slecht dan uit de winkel omdat er geen suiker in zit?
Heleen Quantrill zegt
In het geval van de kippensoep gaat het om de bouillon. Die neemt namelijk de goede stoffen van de kip, kruiden en groenten over en dat drink je op. De groenten kun je opeten omdat die lekker zacht zijn en evengoed wat vullen.
En zelf jam maken, mits suikervrij, is stukken beter dan jam uit de winkel. Maar waarom al die moeite? Kun je ze niet invriezen? Dan heb je helemaal profijt namelijk omdat met koken inderdaad een deel van de vitaminen en mineralen verloren gaat. Bij invriezen is dit niet of nauwelijks het geval en heb je in de winter ook nog heerlijk rood fruit! Maar goed, als je maar een kleine vriezer hebt, is dit ook niet altijd handig 😉
Groetjes
Heleen
Jeannet zegt
Fijn om te weten van de soep! Wij zijn echte soep-eters, maar ik dacht dat je dat qua vitaminen niet mee kon tellen in je ADH, maar dat is dan wel zo.
Wat dat fruit betreft: Mijn vriezer is inderdaad erg klein en over een poosje komen er nog kilo’s bramen en pruimen bij. Een gedeelte doe ik wel in de vriezer, maar ik moet nog plek overhouden voor vlees, vis, brood en groenten. En om een extra vriezer aan te schaffen is vrij prijzig, maar misschien moet ik er toch eens aan geloven. Alleen is mijn ervaring: Hoe groter je vriezer is, hoe voller je hem doet. Dus de grootte van een vriezer is een soort van chronisch probleem. Ik denk niet dat ik daarin de enige ben:-)
Jeannet zegt
Ik zit even nog te denken: Bij groente is het dus zo dat de waardevolle stoffen in het kookvocht worden opgenomen, maar bij fruit is dat dus niet zo. Bij fruit gaat deze stoffen kapot of vervluchtigen. Als ik fruit kook, gebruik ik het kookvocht ook, maar dat heeft dus niet echt een meerwaarde. Begrijp ik het zo goed?