Degenen die een moestuin hebben zullen er alles van weten: Het courgette seizoen is weer aangebroken! Courgettes kun je op vele manieren verwerken. Hun neutrale smaak leent zich uitstekend voor zowel hartige als zoete gerechten (ja, echt!) en courgettes kunnen zowel warm als koud gegeten worden.
Als je erg veel van een bepaalde groente hebt, wil je hier natuurlijk zoveel mogelijk mee doen, maar op een bepaald moment zul je van gekkigheid niet meer weten wat precies. Mijn tip: Maak dan soep en vries dit in. De zomergroenten lenen zich bij uitstek voor het maken van soep en soep kan tot een half jaar prima in de vriezer bewaard worden. Doe er dan geen melkproducten in, maar voeg die naderhand toe. Denk aan yoghurt, room of kaas. Het maakt dan verder niet uit wat je basis is, groente- of vleesbouillon. In de winter heb je dan een lekker voorraadje zelfgemaakte soep die je binnen no-time opwarmt en kunt serveren. Perfect voor regenachtige dagen!
Maar aan die regen willen we nu even niet denken, tenzij het is omdat die eerder genoemde moestuin het nodig heeft 😉 Nee, nu genieten we nog volop van de zomer en alles wat die te bieden heeft.
Basilicum en Courgette Soep
Iets anders dat nu ook volop te krijgen is en flink groeit is basilicum. En dat was de inspiratie voor deze basilicum en courgette soep. Fris groen van kleur en heerlijk van smaak. En ook koud erg lekker trouwens! Verder is deze soep erg eenvoudig en prima helemaal veganistisch te bereiden als je groentebouillon gebruikt. Net wat je voorkeur heeft.
Nog een tip: Wanneer je deze basilicum en courgette soep in wilt vriezen, schrijf dan op de verpakking niet alleen de datum en wat er in zit, maar ook de hoeveelheid. Ik schrijf altijd op hoeveel soeplepels er in een bak zitten. Zo kan ik inschatten hoeveel soep ik moet ontdooien. En beter is het om kleinere porties in te vriezen, bijvoorbeeld per persoon of per twee personen. Dit voorkomt verspilling!
Groene Basilicum en Courgette Soep
Ingrediënten
- Olijfolie
- 2 uien gesnipperd
- 2 teentjes knoflook uitgeperst
- 3 courgettes grof gesneden
- 1 liter bouillon
- Een flinke bos verse basilicum
- Zeezout en peper
Instructies
- Verhit in een ruime pan de olijfolie en fruit hier de ui in.
- Zodra de ui glazig wordt, voeg je de knoflook toe en bak je deze even kort mee.
- Doe dan de courgettes erbij en bak nog even om.
- Schenk de bouillon bij de groente en breng aan de kook.
- Kook ongeveer 7 minuten, of tot de courgette bijna gaar is en doe dan de basilicum erbij. Hou wat blaadjes apart ter garnering.
- Zet de staafmixer in de pan of doe de soep in een blender en pureer tot je een mooi glad geheel hebt.
- Breng verder op smaak met zout en peper en schenk in een kom.
- Garneer met extra basilicum en serveer.
Eet Smakelijk!
marjan zegt
soepje gemaakt, ivm veel courgette s in tuin.
Heerlijk…