Welke groenten zijn in seizoen – April

De lente is begonnen! En met de eerste zonnestralen op m’n gezicht voelde ik het meteen: tijd om weer te kijken wat er deze maand allemaal in seizoen is. Zoals je weet, ben ik groot fan van koken met de seizoenen. Het is verser, lekkerder én vaak goedkoper. En stiekem geeft het me ook meer inspiratie in de keuken.

April is qua groenten en fruit nog een beetje een overgangsmaand. Er komt al meer kleur op de markt, maar veel fruit moet nog ingevlogen worden of komt uit de koeling. In Nederland groeit er op dit moment namelijk nog niet veel aan fruit.

Dat wil trouwens niet zeggen dat er niks te krijgen is. Integendeel! Er wordt nog volop donkergroene bladgroente geoogst, zoals spinazie en veldsla. Ook paksoi, bleekselderij (koop die trouwens altijd biologisch!) en zelfs asperges zijn nu in topvorm.

Deze groenten leveren ons lichaam de nodige micronutriënten om afvalstoffen af te voeren. En ze passen perfect bij de lichtere maaltijden waar we in dit seizoen vaak naar verlangen.

Groenten in April

Hieronder een overzicht van groenten die in april in het seizoen zijn:

  • Andijvie

  • Biet

  • Bloemkool

  • Koolrabi

  • Koolraap

  • Komkommer

  • Peterselie

  • Postelein

  • Prei

  • Rabarber

  • Radijs

  • Rettich

  • Rodekool

  • Selderie

  • Sla

  • Tomaat

  • Ui

  • Winterwortel

  • Witlof

  • Wittekool

  • IJsbergsla

Raapstelen is er ook zo eentje die je in april tegenkomt. Ooit geprobeerd? Ik zag ze vaak liggen, maar wist nooit goed wat ik ermee moest doen. Tot ik ontdekte dat je ze eigenlijk net als spinazie behandelt.

Ze slinken flink, dus voor twee personen heb je zeker 300 tot 350 gram nodig. De smaak is een beetje bitter, maar op een prettige manier. Lekker in een frittata bijvoorbeeld! Zeker het proberen waard.

Groente uit April - Frittata

Frittata van Voorjaarsgroenten

Heleen Quantrill
Een smakelijke frittata met voorjaarsgroenten. Een makkelijke manier om flink wat groenten binnen te krijgen! Deze frittata is koud ook erg lekker!
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 20 minuten
Totale tijd 30 minuten
Gang Lunch
Porties 2

Ingrediënten
  

  • Olijfolie
  • 1 kleine rode ui
  • 1 teentje knoflook
  • 1/2 paprika
  • 50 gram raapstelen of spinazie
  • 100 gram doperwten
  • 4 eieren
  • Geraspte Parmezaanse kaas of pecorino
  • Zout en peper
  • Verse kruiden als bieslook of basilicum

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Neem een koekenpan en verhit hierin de olijfolie.
  • Fruit de ui en knoflook tot deze geurig worden.
  • Voeg de paprika toe en bak even op.
  • Draai het vuur uit en zet de pan apart.
  • Kluts in een ruime kom de eieren en doe hier alle groenten in.
  • Breng op smaak met de kaas, zout en peper en verse kruiden naar behoefte.
  • Schenk het eimengsel in een ronde bakvorm
  • Bak de fritatta in 20 minuten gaar. De bovenkant moet gestold zijn.
  • Serveer met een frisse salade van rucola en cherrytomaatjes.

 

Inhoudsopgave

Nieuwste blogs

veel gezond eten opp de taffel
Gezond eten

Gezonde swaps: simpele vervangers voor suiker, tarwe en zuivel

Een gezondere leefstijl begint vaak bij kleine aanpassingen. Je hoeft niet alles om te gooien om beter te eten, soms is het vervangen van een paar dagelijkse producten al een groot verschil. In dit artikel ontdek je gezonde swaps voor drie veelgebruikte ingrediënten: suiker, tarwe en zuivel. Met deze simpele

Lees verder »
zorgverzekering met bl;okjes
Overige

Hoe kijk je vooruit naar de zorgverzekering van 2026?

Gezond eten, voldoende bewegen en genoeg slaap zijn de basis voor een fit lichaam en een heldere geest. Veel lezers van dit platform zijn daar dagelijks bewust mee bezig. Toch weten we allemaal dat gezondheid niet altijd maakbaar is. Soms komt er onverwachte zorg kijken en dan is het prettig

Lees verder »
voeding op een hormoon balans
Gezondheid Algemeen

Welke voeding ondersteunt je hormoonbalans?

Je hormonen spelen een cruciale rol in bijna elk proces in je lichaam: van energie en stemming tot je stofwisseling, vruchtbaarheid en slaap. Wanneer je hormonen uit balans raken, kun je dat merken aan vermoeidheid, gewichtstoename, prikkelbaarheid of een onregelmatige cyclus. Gelukkig speelt voeding een belangrijke rol bij het herstellen

Lees verder »