De lente is begonnen! En met de eerste zonnestralen op m’n gezicht voelde ik het meteen: tijd om weer te kijken wat er deze maand allemaal in seizoen is. Zoals je weet, ben ik groot fan van koken met de seizoenen. Het is verser, lekkerder én vaak goedkoper. En stiekem geeft het me ook meer inspiratie in de keuken.
April is qua groenten en fruit nog een beetje een overgangsmaand. Er komt al meer kleur op de markt, maar veel fruit moet nog ingevlogen worden of komt uit de koeling. In Nederland groeit er op dit moment namelijk nog niet veel aan fruit.
Dat wil trouwens niet zeggen dat er niks te krijgen is. Integendeel! Er wordt nog volop donkergroene bladgroente geoogst, zoals spinazie en veldsla. Ook paksoi, bleekselderij (koop die trouwens altijd biologisch!) en zelfs asperges zijn nu in topvorm.
Deze groenten leveren ons lichaam de nodige micronutriënten om afvalstoffen af te voeren. En ze passen perfect bij de lichtere maaltijden waar we in dit seizoen vaak naar verlangen.
Groenten in April
Hieronder een overzicht van groenten die in april in het seizoen zijn:
Andijvie
Biet
Bloemkool
Koolrabi
Koolraap
Komkommer
Peterselie
Postelein
Prei
Rabarber
Radijs
Rettich
Rodekool
Selderie
Sla
Tomaat
Ui
Winterwortel
Witlof
Wittekool
IJsbergsla
Raapstelen is er ook zo eentje die je in april tegenkomt. Ooit geprobeerd? Ik zag ze vaak liggen, maar wist nooit goed wat ik ermee moest doen. Tot ik ontdekte dat je ze eigenlijk net als spinazie behandelt.
Ze slinken flink, dus voor twee personen heb je zeker 300 tot 350 gram nodig. De smaak is een beetje bitter, maar op een prettige manier. Lekker in een frittata bijvoorbeeld! Zeker het proberen waard.

Frittata van Voorjaarsgroenten
Ingrediënten
- Olijfolie
- 1 kleine rode ui
- 1 teentje knoflook
- 1/2 paprika
- 50 gram raapstelen of spinazie
- 100 gram doperwten
- 4 eieren
- Geraspte Parmezaanse kaas of pecorino
- Zout en peper
- Verse kruiden als bieslook of basilicum
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Neem een koekenpan en verhit hierin de olijfolie.
- Fruit de ui en knoflook tot deze geurig worden.
- Voeg de paprika toe en bak even op.
- Draai het vuur uit en zet de pan apart.
- Kluts in een ruime kom de eieren en doe hier alle groenten in.
- Breng op smaak met de kaas, zout en peper en verse kruiden naar behoefte.
- Schenk het eimengsel in een ronde bakvorm
- Bak de fritatta in 20 minuten gaar. De bovenkant moet gestold zijn.
- Serveer met een frisse salade van rucola en cherrytomaatjes.