Heerlijk maandag weer gewoon in april. Ik weet dat ik wel vaker opmerkingen maak over ’t weer en zogenaamd ‘saaie’ dagen die ik echt ontzettend fijn vind. En dat is omdat ik echt erg kan genieten van lekker weer en onbeduidende dagen. De tijd vliegt weer voorbij en er gebeurt weer zoveel bij ons in huis en in de familie, dat ik het nauwelijks kan bijbenen. Gisteren hadden we een dag van echte rust en niks doen en dan realiseer ik me ineens dat het nog maar zeven weken geleden is dat m’n moeder is overleden.
Bam. En de dag krijgt ineens een heel andere lading. Zeven weken nog maar. Voor m’n gevoel is het al veel langer geleden en eigenlijk nog maar gisteren. Dus ja, lekker fris weer, zonnetje erbij en gewoon een maandag met de wasmachine draaiende en een WC die onder handen genomen moet worden, zijn dan heel welkome dingen voor me die veel rust bieden.
Laatst was ik in het appartement van m’n ouders en vond daar een briefje, handgeschreven door m’n moeder, met daarop de ‘clean fifteen’ en ‘dirty dozen’ en landen die je maar beter kunt vermijden als je niet biologisch wilt of kunt kopen. Het briefje zit nu trouw in m’n portemonnee en ik denk zomaar dat hij daar tot lengte van dagen en tot het helemaal zacht is geworden, zal blijven zitten.
Groenten in April
En het inspireerde me om weer eens een artikel te schrijven over wat er deze maand in seizoen is. April is qua groente en fruit nog een beetje een saaie maand. Er wordt nog veel donkergroene bladgroente geoogst en fruit moet ingevlogen worden of komt uit de koeling omdat er op dit moment gewoonweg geen fruit groeit in Nederland.
Dat wil niet zeggen dat er helemaal niks te krijgen is in april! De langere dagen en een sterker wordend zonnetje stimuleren ons wel om frissere smaken op te zoeken als bleekselderij (altijd altijd altijd biologisch kopen!), veldsla en paksoi. Ook spinazie en asperges zijn nu volop in seizoen. Heerlijk! Al deze groenten leveren de nodige micronutriënten die ons lichaam nodig heeft om overtollige afvalstoffen af te voeren. Verder is deze maand in seizoen:
- Andijvie
- Biet
- Bloemkool
- Koolrabi
- Koolraap
- Komkommer
- Peterselie
- Postelein
- Prei
- Rabarber
- Radijs
- Rettich
- Rodekool
- Selderie
- Sla
- Tomaat
- Ui
- Winterwortel
- Witlof
- Wittekool
- IJsbergsla
Raapstelen is er ook zo eentje. Ooit wel eens gehad? Ik zag ze regelmatig liggen in de winkel maar wist nooit goed wat je er mee moest doen. Maar eigenlijk behandel je dit net als spinazie. Het slinkt flink, dus voor twee personen heb je wel 300 – 350 gram nodig. Het smaakt wat bitter, maar niet onaangenaam. Erg lekker in een frittata!
Frittata van Voorjaarsgroenten
Heleen QuantrillIngrediënten
- Olijfolie
- 1 kleine rode ui
- 1 teentje knoflook
- 1/2 paprika
- 50 gram raapstelen of spinazie
- 100 gram doperwten
- 4 eieren
- Geraspte Parmezaanse kaas of pecorino
- Zout en peper
- Verse kruiden als bieslook of basilicum
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Neem een koekenpan en verhit hierin de olijfolie.
- Fruit de ui en knoflook tot deze geurig worden.
- Voeg de paprika toe en bak even op.
- Draai het vuur uit en zet de pan apart.
- Kluts in een ruime kom de eieren en doe hier alle groenten in.
- Breng op smaak met de kaas, zout en peper en verse kruiden naar behoefte.
- Schenk het eimengsel in een ronde bakvorm (zoals deze bijvoorbeeld).
- Bak de fritatta in 20 minuten gaar. De bovenkant moet gestold zijn.
- Serveer met een frisse salade van rucola en cherrytomaatjes.
Biologische Groenten
Biologische groenten zijn erg rijk aan bioflavonen en fytonutriënten. Plus, ze leveren geen extra ballast voor het lichaam vanwege het niet gebruiken van kunstmest en pesticiden. Factoren die vaak over het hoofd gezien worden wanneer gekeken wordt naar de meerwaarde van biologische groenten en fruit. Ik heb het geluk dat ik in een omgeving woon waar veel biologisch geteeld wordt en dit ligt voor een zeer schappelijke prijs in de winkel bij ons in het dorp. Maar als je weinig tijd hebt om kritisch boodschappen te doen of als er in jouw omgeving niet zo makkelijk aan biologische groenten en fruit te komen is, is het zeker de moeite waard om een biologische groentetas te overwegen. Er zijn verschillende soorten en de meeste zijn abonnementen. Ideaal wanneer je gewoon een levering wilt krijgen en niet na wilt denken over het maken van een bestelling.
Maar als je liever niet aan een abonnement vast zit, het zijn tenslotte weer extra maandelijkse kosten waar je rekening mee moet houden, is een eenmalige groentetas een goed idee. Je kunt dan groenten bestellen wanneer het jou uitkomt. Of je bestelt zo’n tas als cadeau! Ik kreeg een groentetas cadeau van een lieve vriendin van me in de eerste paar weken na de begrafenis. Het was echt een uitkomst niet na te hoeven denken over wat ik die week zou eten.
5 reacties
ik ben heel benieuwd welke clean fifteen en dirty dozen landen je bedoelt?En volg je al jaren ..fijn…
hoi Heleen,
Ik begrijp dat biologisch de voorkeur heeft, hier ook als het even kan,lekker uit mijn moestuintje eten van de zomer…
Maar waarom moet je bleekselderij altijd, altijd, altijd, biologisch eten?
oeps, ik heb vaak niet biologisch..
ga ze toch maar zelf in mijn tuintje verbouwen.
Hey Rita,
Bleekselderij wordt enorm bespoten, zelfs hier in Nederland. Daarom beter om biologisch te kopen. Of zelf verbouwen 🙂
oke dank je.
ga ik ze zelf verbouwen.
Nog een vraagje.
ik heb destijds melkkefir korrels besteld. heerlijk door de smoothy.
weet je hoelang/ hoevaak ik met 1 zakje kan doen en waar merk ik aan dat ik weer een nieuw zakje moet gaan gebruiken?
groetjes
Er is nu heel veel te krijgen als je zelf plukt! Brandnetel, melkdistel, paardebloemblad, zevenblad. En juist het vroege voorjaarsblad staat stijf van de voedingswaarde.