Een goed ontbijt begint bij jezelf. Nee sorry, wat? Willen jullie wel geloven dat ik de originele slagzin nu even niet meer kan bedenken? Een iets iets begint bij jezelf… Nee, echt, weg. Nahhh zeg! Ik word oud! 😀
Maar daar gaat het vandaag niet over (en nooit trouwens, als het aan mij ligt). Vandaag gaan we lekkere hangop maken! Hangop is uitgelekte yoghurt of karnemelk. Je neemt een vochtige theedoek en schenkt hier de yoghurt of karnemelk in. Je knoopt de doek dicht en laat hem 12-24 uur uitlekken boven een pot of pan. Het vocht dat daar uitkomt is wei. Wat achterblijft in de doek is hangop. Verwar het overigens niet met Jan in de Zak. Da’s een broodgerecht dat gekookt wordt in theedoeken. Mijn oma maakte dit vroeger en is ook schofterig lekker! Wellicht ‘voer’ voor een ander artikel.
Nee, vandaag dus hangop. Hangop heeft een lobbige, kwarkachtige structuur. En als je hem maakt van melkkefir, is het probiotisch! En dat bedoel ik met het goede begin van de dag.
Hebben jullie inmiddels al eens melkkefir gemaakt? Gewoon ers doen! Het is echt een heel simpele manier om een stevige dosis probiotica binnen te krijgen. En nu kun je dat natuurlijk gewoon zo drinken, maar af en toe eens iets anders uitproberen houdt het leuk! Dus pak gauw je fles met melkkefir of gebruik yoghurt of karnemelk, maak een theedoek nat en volg de stappen zoals ik hierboven beschreven heb. Zodra je dat gedaan hebt, kom je hier weer terug, want mijn lieve vriendin Esther heeft wat lekkers gemaakt om de hangop nog lekkerder te maken.
Hangop met Banaan en Muesli
Ingrediënten
- Hangop voor 1 persoon
- 1/2 banaan in plakjes
- Een klein handje lekkere muesli zoals deze
Instructies
- Heel simpel: doe alles in een kom en geniet!
Ja, soms moet je dingen ook niet moeilijker maken dan nodig is! 😉
Ontvang nu €2,- korting op je aankoop bij Kefir.nu! Gebruik de kortingscode ‘eetgoed‘ bij het afrekenen om te profiteren!Â
Regina zegt
Even over het lekkerder maken van de wei …. ik maak altijd smeerkaas van de hangop, ik scheid de kefir van de korrels, dan breng ik de kefir(yoghurt) op smaak met bv Italiaanse kruiden, dat zet ik 24 uur in de koelkast, daarna doe ik dit in een jaar doen en laat de boel 48 uur uitlekken boven een glazen pot, hierdoor krijgt de wei een prima smaak.
TJ zegt
Ik wil de wei van de kefir wel gewoon opdrinken.
Wat kan ik er blj doen zodat het lekker smaakt?
Vast bedankt
Heleen Quantrill zegt
Je kan het verwerken in een smoothie of met wat vers uitgeperst sinaasappelsap bijvoorbeeld.
Groeten,
Heleen
Manya zegt
Annemieke V,
In plaats van het water wat je normaal toevoegt. Mocht je te weinig hebben, gewoon aanvullen met kraanwater.
Gistdeeg krijgt hierdoor toch een hele lichte zure smaak alsof je zuurdesembrood eet. Je moet er wel van houden. Maar ons bevalt het goed
Anmemieke zegt
Dankjewel
Manya zegt
Ik laat de melkkefir 24 uur uitlekken.
De wei gebruik ik ook om brood te bakken.
“De hangop” gebruik ik als zure room in bij voorbeeld guacemole. Heerlijk
Annemieke V zegt
Ok. Doe ik het ook 24u. Maak jij het gewoon op het aanrecht of laat je het in de koelkast uitlekken? Hoe gebruik je die wei in brood dan?
Annemieke V zegt
Mijn hangop van Melkkefir is in de maak 🙂 Hoe lang adviseer je? 12u of 24u? Wat maakt het verschil? En kan het gewoon op het aanrecht staan of moet het in de koelkast uitlekken?
Groetjes!!
Nynke zegt
Heleen Quantrill,
Ja was dat inderdaad niet een campagne tegen zwerfvuil op straat??
Heleen Quantrill zegt
Een beter milieu begint bij jezelf. Idd tegen afval en weggooien in prullenbakken enzo. 😀
Nyn zegt
Jaaaaa dat was ‘m!
izerina zegt
Ik ben er aan verslingerd geraakt en eet dagelijks een beetje hangop. De wei kan bij brooddeeg of pannenkoekjes. Trouwens de hond is er ook gek op.
Heleen Quantrill zegt
De honden hier zijn er ook gek op. Sowieso alles wat probiotisch is lusten ze graag. Zelfs de scoby’s van de kombucha eten ze op!
Heleen Quantrill zegt
Nyn,
Ja, dat was ‘m! Dat had met weggooien van rommel te maken toch?
Nyn zegt
Betere wereld 🙂
Groetjes Nyn