Hebben jullie havermeel al eens geprobeerd? Voor een jaar ofzo terug kon je het alleen maar gebruiken door zelf eerst havermout heel fijn te maken. Tegenwoordig kun je het in bijna alle gezondheidswinkels, veel supermarkten en uiteraard online wel krijgen. Ik heb een tijdje terug samen met een vriendin een paar zakken glutenvrije havermeel. Zij kocht het voornamelijk voor haar oma om er pap en shakes van te kunnen maken (oma at slecht), maar ik ging er de keuken mee in om mee te bakken.
Havermeel heeft een heerlijke neutrale smaak en geeft hele mooie, zachte resultaten. Ik vind het perfect in cake en om pannenkoeken mee te maken. Simon doet er een schep van in zijn proteine shake en zegt dat het naar brinta smaakt. Voor de kinderen doe ik wel eens een schep havermeel in hun smoothie met yoghurt en fruit. Lekker drinkontbijt zonder onnodige toevoegingen (want fruit is zoet genoeg, immers?).
Dit bananenbrood is ook zo’n geslaagd experiment met havermeel. M’n moeder vroeg me om wat van ‘cake’ voor haar te bakken. Iets wat geen suiker of reguliere meel bevat. Het toeval wilde dat ik vier bananen op de fruitschaal had liggen die echt op moesten. Overrijpe bananen, hoewel niet aantrekkelijk om te zien en vast te pakken, zijn heerlijk zoet. Geen extra zoet nodig in dit brood, dus!
Ik zeg brood, maar eigenlijk is het meer een soort cake. Dat komt omdat toen ik op zoek was naar een lekker en simpel bananenbrood recept, ik op de recepten van de Amish terechtkwam. Hun ‘banana bread’ is eigenlijk cake vanwege de hoeveelheid eieren en suiker die er in gaan. Hoewel dit recept strikt genomen niet Amish is, vond ik de eenvoud van het originele recept erg aantrekkelijk.
Het enige punt is wel, dat dit bananenbrood echt wel z’n tijd nodig heeft in de oven. Uiteindelijk heeft ‘ie er wel een uur en tien minuten in gestaan. Ik had de oven hoger kunnen zetten, maar het brood werd al redelijk snel bruin van kleur. Dus liever low en slow dan hard en verbrand.
Nee rijmt niet helemaal, inderdaad. Da’s dan weer jammer, hè?
Dit recept is genoeg voor een vrij groot cakeblik. Het mijne is wel 30 cm lang en 10 cm breed. Je kunt er dus voor kiezen om twee kleinere vormen te gebruiken. Het bananenbrood vriest erg mooi in, dus pak de tweede goed in en dan blijft hij wel een maand goed in de vriezer. Daarna verandert de structuur te veel en wordt ‘ie snot. Niet lekker.
Buiten de koelkast is dit brood nog drie tot vier dagen houdbaar, hoewel hij dan wel droog wordt. In de koelkast blijft het tot wel een week goed. Het is op een bepaald moment wel lekker om er een lik boter op te smeren.
Wil je een kruidig bananenbrood? Voeg dan een eetlepel speculaaskruiden toe! Een handvol gehakte walnoten is ook erg lekker. En omdat dit brood geen toegevoegde suiker bevat, is het ook erg lekker als ontbijt met wat fruit. Kop thee er bij en je kunt de dag weer aan!
Havermeel Bananenbrood
Ingrediënten
- 4 hele rijpe bananen
- 4 eieren
- 200 gram havermeel
- 1,5 tl bicarbonaat
- 1 tl zeezout
- 50 gram boter
- 3 el karnemelk of yoghurt
Instructies
- Verwarm de oven voor op160 graden.
- Neem een keukenmachine met messen en doe hier de bananen en eieren in en maal goed door.
- Voeg nu de overige ingrediënten behalve de karnemelk toe en maal tot er een glad beslag ontstaat.
- Als het beslag al vrij nat is, doe dan 1 el karnemelk er bij, anders kun je de 3 el zoals aangegeven gebruiken.
- Maal nog even kort en schenk dan het beslag dat lijkt op cakebeslag, in een ingevet cakeblik.
- Bak in 60 - 70 minuten gaar en goudbruin. Check of het bananenbrood gaar is door er met een tandenstoker in te prikken. Een schonen tandenstoker betekent een gaar bananenbrood.
- Laat even afkoelen in de vorm voordat je het brood er uit haalt.
Erica zegt
Erica,
Sorry gevonden !! 160 gr
Erica zegt
Er staat geen bak temperatuur bij ! 160 Gr net als cake ? Hoor t graag dankje
Inge zegt
Hoe maken we hier een zuivelvrije variant van?
Kan ik de melk met citroensap ook vervangen door water of havermelk of haverroom met citroensap? En dan 1 op 1 vervangen of iets minder?
Havermelk is zo dun als water, maar kan helaas ook geen soya of amandelmelk gebruiken.
Warme groet, Inge
Heleen Quantrill zegt
Hey Inge,
Gezien de hoeveelheid karnemelk die ik gebruik, zou ik haverroom gebruiken. Net wat je zegt, dat heeft een dikkere consistentie. Drie eetlepels en een theelepeltje citroensap is dan prima.
Groetjes!
Judith zegt
Ik heb geen bicarbonaat.
Kan ik iets anders gebruiken?
Groetjes
Heleen Quantrill zegt
Ja hoor, ene beetje bakpoeder is ook prima!
Jeanette zegt
Hallo Heleen,
dank je (nogmaals ) voor je reactie, helaas niet pompoen ivm histamine en fruit met zetmeel, ik ga er iets anders op moeten vinden denk ik, maar heb al een beginnetje nu, moet lukken!
groetjes Jeanette
Jeanette zegt
Hallo Helen,
kan ik ipv bicarbonaat en karnemelk (lactose/ koemelkeiwitvrij) ook wijnsteenbakpoeder gebruiken en ipv de bananen( histamineintolerantie) wat meer glutenvrije melk toevoegen?
groetjes
Jeanette
Heleen Quantrill zegt
Hallo Jeanette,
Je kunt de bicarbonaat idd vervangen door wijnsteenbakpoeder. Maar ik zou niet meer melk toevoegen dan de hoeveelheid karnemelk die er aangegeven staat. Als je de bananen ook door melk vervangt, wordt het wel erg nat en denk ik niet dat hij goed gaart. Kun je de bananen misschien vervangen door een andere puree? Appelmoes of pompoenpuree misschien?
Groetjes,
Heleen
Metske zegt
Ziet er goed uit Heleen ,is de havermeel ook te vervangen door Bijvoorbeeld amandel of boekweitmeel?
Groetjes Metske
Heleen Quantrill zegt
Hoi Metske,
Jazeker! Gewoon 1 op 1 vervangen.
Groetjes
Heleen
Megan zegt
Ik heb ‘m gemaakt en hij is heerlijk!
Annie Laumen zegt
Lekker en makkelijk recept Heleen.
Grt Annie
Heleen Quantrill zegt
Dankjewel!