Ik heb uitgebreid geschreven over het belang van gezonde voeding. Vandaag wil ik een ander onderdeel met jullie bespreken: het belang van gezond drinkwater.
Iemand zal veel sneller overlijden door niet te drinken dan door niet te eten en veel chemicaliën en gifstoffen in water worden vaak erg gemakkelijk in het lichaam geabsorbeerd. Water is van levensbelang en water bepaalt in hoge mate de kwaliteit van onze gezondheid.
Ons kraanwater hier in Nederland wordt ‘gemaakt’ van duin-, grond- of oppervlaktewater. Maar dit oppervlaktewater raakt meer en meer vervuild vanwege de pesticiden en andere gewasbeschermers die door boeren worden gebruikt. Hoewel de boeren zich aan de wet houden met betrekking tot de hoeveelheid, is hun manier van werken de veroorzaker dat deze stoffen evengoed in ons oppervlaktewater terechtkomt. Bekijk een clip hier.
Geneesmiddelen in Drinkwater
Ook bevat ons kraanwater meer geneesmiddelen dan goed voor ons is. In oktober 2016 schreef het RIVM het volgende:
“Jaarlijks komt een aanzienlijke hoeveelheid geneesmiddelresten via het riool in het oppervlaktewater terecht. Dit zijn biologisch actieve stoffen. In Nederland wordt de veilige concentratie in oppervlaktewater voor een aantal geneesmiddelen overschreden. Uit een rapport van het RIVM, in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Milieu, blijkt dat er aanleiding is tot zorg over de effecten van geneesmiddelen op de waterkwaliteit.
Rioolwaterzuiveringsinstallaties verwijderen niet alle resten van geneesmiddelen uit rioolwater. Daardoor komen geneesmiddelenresten in het oppervlaktewater terecht. De drinkwaterkwaliteit is momenteel niet in het geding, maar in de toekomst kan de kwaliteit van de drinkwaterbronnen door vergrijzing (meer medicijngebruik) en klimaatverandering (langdurige lage waterstanden) onder druk komen te staan.
Effect op waterorganismen
Uit laboratoriumonderzoek is gebleken dat geneesmiddelen effecten hebben op waterorganismen. Zo kunnen pijnstillers weefselschade veroorzaken bij vissen, kunnen anticonceptiemiddelen zorgen voor geslachtsverandering bij vissen en kan het gedrag van kleine waterkreeftjes en vissen veranderen door antipsychotica.
De omvang van het milieurisico kan niet precies in kaart worden gebracht omdat slechts van een fractie van de werkzame stoffen gegevens over hoeveelheden en effecten in het milieu bekend zijn. Of geneesmiddelen momenteel daadwerkelijk verantwoordelijk zijn voor schade aan het ecosysteem in het water is daarom onvoldoende duidelijk.
Pijnstiller, antibiotica en anti-epilepticum
Naar schatting wordt in Nederland per jaar minstens 140 ton geneesmiddelresten via de rioolwaterzuivering op het oppervlaktewater geloosd. De hoeveelheid geneesmiddelen is beduidend groter dan de hoeveelheid gewasbeschermingsmiddelen die in het oppervlaktewater terechtkomt (17 ton), waarvoor veel normoverschrijdingen worden waargenomen. Geneesmiddelen zijn, net als gewasbeschermingsmiddelen, biologisch actieve stoffen.
Er zijn ongeveer 2000 werkzame stoffen in geneesmiddelen. Van de 80 stoffen die in 2014 door waterbeheerders zijn gemonitord, zijn er 5 in hogere concentraties aangetroffen dan de concentratiegrens die veilig is voor waterorganismen. Dit betreft diclofenac (pijnstiller), azythromycine, clarithromycine en sulfamethoxazol (antibiotica) en carbamazepine (een anti-epilepticum).
Restanten van geneesmiddelen voor mensen en voor dieren zijn ook in het grondwater gemeten.”
Heeft Nederland wel Gezond Drinkwater?
Al met al is dit reden tot zorg, want ik denk dat de meesten van jullie (en ik hoorde daar tot voor kort bij) altijd dachten dat ons kraanwater van prima kwaliteit was. Nu is het zo dat in vergelijking met echt heel veel andere landen het kraanwater in Nederland van best goeie kwaliteit is (maar dat zegt dus kennelijk meer iets over het kraanwater in andere landen!). Uit eigen ervaring weet ik dat het kraanwater bij mijn schoonouders in Suffolk in het oosten van Engeland echt heel vies is. Er zit een sterke chloorsmaak aan en het blijkt dat er ook fluoride aan toegevoegd wordt. Wij drinken daar dus altijd flessenwater omdat we er buikpijn van krijgen en ik geen zin heb aan de extra fluoride.
Wanneer je kijkt naar waar je gezond water voor nodig hebt, zijn er drie factoren waar je rekening mee moet houden:
- Drinkwater
- Water waar je je mee wast
- Andere manieren waarop je aan water wordt blootgesteld
Gezond Drinkwater
Bij ons staat er al een aantal jaar een Zero waterfilter op het aanrecht. We hebben een tijdje een AQV filter gehad, maar die nam ontzettend veel ruimte in op het aanrecht en lekte. Plus het was erg onhandig om bij te vullen. We hebben vorig jaar de keuken aangepakt en overwegen nu serieus om een kangen waterfilter aan te schaffen om echt gezond drinkwater in huis te hebben waar echt alle geneesmiddelen en pesticiden uit gefilterd worden. Dit is even een uitgave, maar we drinken dagelijks water en hoe meer ik mij er in verdiep, des te meer ik overtuigd raak van het belang van zo’n waterfilter installatie.
Water waar je je mee wast
Sta je er wel eens bij stil hoeveel water je eigenlijk via je huid opneemt? Je huid is ontzettend goed in het opnemen van stoffen en dus ook stoffen die je liever niet in je lichaam wilt. Naast het opruimen van je badkamer en kritisch kijken naar wat voor persoonlijke verzorgingsmiddelen je gebruikt, kan het dus lonen om een vitamine C waterfilter in je douchekop te installeren.
Andere manier waarop je aan water wordt blootgesteld
Goed, je hebt een fijne waterfilter en overweegt om zo’n heerlijke vitamine C douchekop aan te schaffen. Geloof me, je zal echt een verschil merken! Maar het is ook goed om na te denken over ander water waar je mee in aanraking komt. Drink bijvoorbeeld geen water uit plastic flessen of pakken meer, maar neem je eigen water in een glazen of RVS fles mee. Maar ook zwemwater is een goeie. In de meeste zwembaden wordt chloor gebruikt en dit neem je dus via de huid op. Bekijk eens of er in jouw buurt een zwembad is dat het water op een andere manier zuivert of ga eens op zoek naar (stromend) natuurwater. Zijn beiden niet mogelijk? Er is zeker wel het één en ander dat je kunt doen wanneer je naar het zwembad gaat. Lees hier meer over zwembadwater.
Conclusie
Water is letterlijk van levensbelang, gezond drinkwater is dus een belangrijk onderwerp om over na te denken. Het idee dat er niks mis is met ons kraanwater is helaas niet correct. Ja, het is in vergelijking met andere landen nog altijd van hoge kwaliteit. Maar ik vind het feit dat het RIVM zich zorgen maakt over geneesmiddelen in ons water en dat ook Vewin hier over schrijft, reden genoeg om zelf ook oplettender te zijn. Waterfilters gebruiken en door middel van voeding de ontgiftingscapaciteit van mijn lichaam hoog houden, zijn belangrijke stappen voor mij. Ik zal de komende tijd vaker hier aandacht aan besteden om zo de mogelijkheden die we hebben verder te onderzoeken zodat het voor zoveel mogelijk mensen te doen is om actief bezig te gaan met gezond drinkwater!
En jij? Wat doe jij om gezond drinkwater te krijgen? Wat zijn jouw bevindingen hierin?
Jeroen Hendrix zegt
Omgekeerd osmose water is volgens mij geen hele goede optie omdat het proces het water ontdoet van alle mineralen, waardoor die bij langdurige inname aan je lichaam worden onttrokken! Niet goed voor je botten en mineralen dus en op lange termijn zelfs schadelijk (google: reverse osmosis water). Het Kangensysteem waar je over schrijft is volgens mij wel een super oplossing. Dit water behoudt zijn mineralen en is super ‘levend’. Het water is daarnaast heel alkalisch en zit vol anti-oxidanten als ik me niet vergis.
Heleen Quantrill zegt
Annelies,
Ha Annelies,
Ja zo’n systeem, daar heb ik ook wel zin in! Dit is iets waar we over na zitten te denken voor ons nieuwe huis. Want het is volgens mij wel een systeem dat je achter moet laten als je verhuist (corrigeer me als dat niet zo is). Dus bedankt voor de link, leuk leesvoer ook!
Annelies zegt
Ik deel je zorgen over gezond water. Wij hebben nu ruim een jaar een waterfilter (omgekeerde osmose) van purewater (https://www.purewater.nl/). Dit bevalt ons zeer goed. Nu zelfs met een hele mooie actieprijs!
groetjes Annelies