Hoe gezond is Mango?

Dit is weer een bijdrage van Bernard van PuurFiguur. Veel leesplezier! 

mango Hoe gezond zijn mango´s?

Mango´s worden al meer dan 4000 jaar gegeten door de mens. Door de zoete smaak is de mango een geliefd stuk fruit. Maar hoe gezond is een mango eigenlijk? Mango´s helpen onder andere constipatie voorkomen, dragen bij aan een gezond hart en bieden bescherming tegen kanker.

Naast deze gezondheidsvoordelen zijn er nog veel meer redenen om mango´s te eten. Door verder te lezen, leer je meer over de achtergrond van de mango, de voedingswaarde en of je mango´s kunt eten tijdens het afvallen.

Waar komt de mango vandaan?

Mango´s komen van origine uit Zuidoost-Azië en India. Er zijn documenten gevonden waaruit blijkt dat de mango 4000 jaar voor Christus al gegeten werd. De zaden van de mango werden door de mens verspreid over de wereld en gecultiveerd in landen rond de evenaar.

Mangobomen groeien in tropische gebieden. De bomen van dit tropische stuk fruit kunnen maar liefst 30 meter hoog worden. In India worden de meeste mango´s geteeld, daarna volgt op de tweede plaats China en op de derde plaats Thailand.

Mango´s zijn rijp zodra je de schil enigszins kan indrukken. Je kan ze eten zonder toevoegingen, maar ze zijn ook lekker in gerechten met rijst, vlees of in salades. Ze bevatten veel vitamine C, vitamine A en vitamine B6. In dit artikel lees je meer over de gezondheidsvoordelen van mango´s en of het eten van mango’s het afvallen kan bevorderen.

mango'sWaarom mango´s gezond zijn

Optimale spijsvertering: mango´s bevatten net als veel ander fruit veel vezels. De vezels ondersteunen de spijsvertering en kunnen helpen met het voorkomen van constipatie. Door 150 gram aan mango te eten, krijg je al 12 procent van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vezels binnen.

Bescherming tegen kanker: uit onderzoek in 2011 van de South Subtropical Crobs Research Institute in Guangdong (China) is gebleken dat de antioxidanten in mango bescherming kunnen bieden tegen borst- en prostaatkanker en leukemie. De polyfenolen in mango´s hebben ontstekingsremmende en kanker bestrijdende eigenschappen.

Gezonde ogen: wortels staan erom bekend goed te zijn voor de ogen, maar ook mango´s kunnen bijdragen aan gezonde ogen. Vanwege de hoge hoeveelheid vitamine A in mango´s wordt je zicht ondersteund en kunnen nachtblindheid en droge ogen worden voorkomen.

Gezond hart: mango´s zijn rijk aan kalium. Kalium helpt om je hartslag en bloeddruk onder controle te houden. Door een hoge inname van kalium en een lage inname van natrium kan je de kans op hart- en vaatziekten verkleinen.

Gezonde huid en haren: mango´s bevatten veel vitamine A en vitamine C. Vitamine A is een voedingsstof dat onder andere nodig is om talg aan te maken. Talg houdt het haar gehydrateerd. Daarnaast is voldoende vitamine C nodig voor de productie en onderhoud van collageen die zorgt voor de huid- en haarstructuur.

De voedingswaarde van mango´s

Een mango van 165 gram heeft de volgende voedingswaarde:

  • 107 calorieën
  • 28,1 gram koolhydraten
    • 24,4 gram suiker
    • 3 gram vezels
  • 0,8 gram eiwitten
  • 0,4 gram vet

Kun je mango´s eten tijdens het afvallen?

Voedsel dat rijk is aan vezels kan je helpen met afvallen. Net als veel ander fruit bevatten ook mango´s veel vezels. Deze vezels geven je sneller een verzadigd gevoel en kunnen er ook voor zorgen dat macronutriënten, zoals koolhydraten minder snel door je lichaam worden opgenomen.

Mango´s bevatten fructose. Van deze fruitsuikers moet je niet te veel binnenkrijgen als je wil afvallen, omdat deze suikers het afvallen kunnen belemmeren. Om een calorietekort te creëren tijdens het afvallen, is het raadzaam om fruit te beperken tot 2 porties per dag.

Inhoudsopgave

Nieuwste blogs

Gezondheid Algemeen

Voordelen van rauwe geitenmelk

Rauwe geitenmelk is melk die direct van de geit komt en niet is gepasteuriseerd of op een andere manier verhit. Dit betekent dat alle natuurlijke enzymen, bacteriën en voedingsstoffen behouden blijven. Voorstanders van rauwe geitenmelk wijzen op verschillende potentiële voordelen ten opzichte van gepasteuriseerde melk. Voedingswaarde van rauwe geitenmelk Rauwe

Lees verder »
Stevia
Natuurlijke Verzorging

Wat is stevia? Gezond alternatief voor suiker

Stevia is een natuurlijke zoetstof die wordt gewonnen uit de bladeren van de Stevia rebaudiana plant, oorspronkelijk afkomstig uit Zuid-Amerika. De bladeren bevatten steviolglycosiden, stoffen die verantwoordelijk zijn voor de zoete smaak. Stevia is 200 tot 300 keer zoeter dan gewone suiker, maar bevat geen calorieën. Dit maakt het een

Lees verder »