Hier in huis zijn we gek op gekookte eieren. Elke week kook ik een stuk of zes tot acht eieren om zo op te eten en in het weekend kookt Simon weer een stuk of zes, maar dan zachtgekookt zodat we er geroosterd zuurdesembrood in kunnen dippen. Soldiers and Eggs. Een Engelse klassieker die nu een graag geziene gast is in huize Quantrill!
Het goed kunnen koken van een ei hoort bij de basistraining in koken die ik de kinderen geef. Hoewel beide kinderen onderhand prima een ei kunnen bakken of ‘scramble’, is het perfect koken van een ei toch een vak apart, maar wel iets dat ze moeten kunnen. Maar dat dat niet zo maar even aan te leren is, daar ben ik ook al achter! Als je zelf al bijna 30 jaar kookt en bakt en een zekere instinctieve manier van koken hebt ontwikkeld, kan het nog knap lastig zijn om dit aan kids van 7 en 9 jaar over te brengen. Degenen die dit lezen en mij persoonlijk kennen, zullen zeggen dat het daar helemaal niet mee te maken heeft, maar eerder met mijn gebrek aan geduld dan aan mijn teveel aan instinct.
Maar dit even terzijde 😉
Na vele weken oefenen, vele dozijnen eieren en heel wat gekookt water verder, denk ik dat het me gelukt is: Ik kan mijn oudste vol vertrouwen de keuken insturen en eieren laten koken. Dit is de meest betrouwbare methode die het meest consistent ‘levert’.
Hardgekookte Eieren
Ingrediënten
- 6 eieren
Instructies
- Vul een steelpan voor de helft met water en breng dit aan de kook.
- Laat de eieren met een lepel in het water glijden.
- Draai het vuur iets laag zodat het niet te hard kookt.
- Zet de timer op 11 minuten.
- Giet de eieren af en laat er even koud water overheen stromen.
- Na ongeveer 5 minuten zijn ze genoeg afgekoeld om te kunnen pellen.
In het begin deed ik eieren direct bij het koude water en zette dit tegelijk op. Het is een iets eenvoudiger methode maar leverde zeer gemengde resultaten op. De eieren waren te lang gekookt of juist veel te zacht. Niet handig als je een specifiek resultaat wilt. Door het water eerst te koken en dan pas de eieren toe te voegen heb je een vast punt waarvan je kunt beginnen met aftellen. Ik gebruik overigens een gewone lepel of zo’n pasta schepper. De kinderen vinden die laatste het handigst omdat er een lang handvat aan zit en ze het kokende water met nog erg veel ontzag behandelen (gelukkig).
Een tip voor diegenen die toegang hebben tot hele verse eieren: Voeg een theelepel of twee bicarbonaat toe aan het kookwater. Hierdoor kun je een vers ei stukken makkelijker pellen zonder ontzettend veel eiwit te verliezen.
Liever een zachtgekookt ei? Check dit ontzettend handige schema hieronder voor een visuele les in hoe lang je eieren kookt.
Top tip: Gebruik altijd een timer en haal de eieren uit het water zodra deze afgaat. Bij eieren komt dit best krek, dus blijf in de buurt!
Hoe eet jij je gekookte ei het liefst? Hardgekookt of juist heel erg zacht? En wat is jouw top tip om perfect gekookte eieren te krijgen, keer op keer? Deel het hieronder!
Rien Linschoten zegt
Is nu mijn gestuntel bij het eieren koken nu opgelost? We gaan het beleven!
Anna zegt
Omdat wij ook best wat eieren eten hebben we een eierkoker gekocht. Dit bevalt redelijk tot goed. De resultaten zijn niet altijd hetzelfde. Een vrij zacht gekookt eitje met viskruiden ( een potje van Het Blauwe Huis) en een heel klein beetje zout zijn mijn favoriet!
Olga zegt
Ik was altijd een kruk met eieren koken. Een Paar jaar geleden deze methode van Mark’s daily apple gehaald. Eieren in koud water opzetten tot dat het water kookt, gas uit en 13 minuten laten staan. Afspoelen onder koud water. Nu altijd prima hard gekookte eieren en het scheelt ook nog in gasverbruik.
Olga
Rosie zegt
Welke maat eieren gebruik je? Mijn ervaring is dat daar ook nog verschil in kooktijd inzit.
Heleen Quantrill zegt
Ik let eerlijk gezegd niet echt op de maat, maar net even gekeken in het doosje dat ik meestal koop en daar staat L op. Ga er dus maar vanuit dat wat ik hier schrijf betrekking heeft op dat formaat, omdat ik redelijk trouw ben in welke eitjes ik koop.
Groetjes!