Hoe maak je Dadelstroop?

Hoe maak je Dadelstroop?

In de wereld van alternatieve zoetmiddelen wordt dadelstroop over het algemeen weinig ingezet en dat vind ik jammer! Zelf ben ik erg gek op dadels en hun karamelachtige zoete smaak is perfect in koekjes, pudding en cake. Maar wist je dat je zelf ook dadelstroop kan maken? Op die manier hoef je niet meer dure ahornsiroop of honing in te zetten als je een vloeibaar zoetmiddel moet gebruiken. Plus het is een stuk goedkoper, omdat je niet per se de dure Medjool dadels nodig hebt. De kleine, gedroogde dadels (minus de glucose-fructosestroop, let daar wel op!) zijn perfect voor dit recept en heel budget-vriendelijk.

Een ander voordeel van het gebruik van dadels en zelfgemaakte dadelstroop is dat je de hele vrucht gebruikt om een recept te zoeten. Net als het gebruik van bananen en appels of zelfgemaakte appelmoes om een taart of dessert zoet te maken, zijn dadels erg geschikt omdat je niet alleen de zoete smaak hebt, maar ook de vezels, vitaminen en mineralen die er in een vrucht zitten. Hierdoor wordt het beter opgenomen in je lichaam en heb je veel minder tot geen last van bloedsuikerschommelingen.

Dit recept is ook nog eens heel eenvoudig om te maken, het kost nauwelijks tijd en bestaat uit slechts twee ingrediënten: dadels en water. Mijn advies is dus: haal gauw een zooitje gedroogde dadels zonder glucose-fructosestroop of andere toevoegingen, maak dit recept en ontdek zelf hoe lekker en eenvoudig dit is.

Dadelstroop
500 ml

250 gram ontpitte dadels
300 ml heet water

  1. Doe de dadels en het water in een blender en laat even staan zodat de dadels zacht worden (ongeveer 10 minuten)
  2. Pureer de dadels in een blender tot er een dikke stroop ontstaat.
  3. Bewaar de dadelstroop in de koelkast in een glazen pot met deksel.

Nieuwsgierig geworden? Hier kun je dadelstroop voor gebruiken:

  • Om appelstukjes in te dippen.
  • Over de havermoutpap
  • In smoothies
  • Als vervanger voor jam of honing op je boterham of cracker
  • In thee of koffie
  • Als zoetmiddel tijdens het bakken
  • In de yoghurt
  • In elk gerecht waar dadels erg goed in passen, maar waarbij het onhandig is om dadels te prakken

Je kan dadelstroop ook kant en klaar in de natuurvoedingswinkel kopen. Maar afhankelijk van waar je de dadels gekocht hebt, kost deze dadelstroop ongeveer een kwart van de prijs van dadelstroop in de winkel. En omdat je hier maar een kwartiertje mee bezig bent, heb je het waarschijnlijk sneller ‘in huis’ dan wanneer je zou kopen 😉

Wie werkt er nog meer graag met dadelstroop? Maak jij het zelf? Wat doe jij er nog meer mee? Deel het hieronder!

Inhoudsopgave

Nieuwste blogs

raapzaadolie in een bowl
Gezond eten

Is raapzaadolie ongezond?

Raapzaadolie is zo’n product waar veel discussie over bestaat. De één prijst het vanwege de gezonde vetzuren, de ander vermijdt het vanwege de bewerking. Maar wat klopt er nu echt? Is raapzaadolie ongezond, of past het juist prima in een gebalanceerd dieet? Laten we het samen uitzoeken. Wat is raapzaadolie?

Lees verder »
veel verschillende ongezouten noten
Gezond eten

Wat is de gezondste snack?

We snacken allemaal wel eens. Even snel iets tussendoor, of gewoon uit trek. Maar zoals je weet, zijn lang niet alle snacks even goed voor je. De supermarkt ligt vol met verleidingen: van chips tot energierepen. De vraag is dan ook: wat is nou écht de gezondste snack? Wat maakt

Lees verder »
heel veel galia meloenen
Gezond eten

Is Galia meloen gezond?

Galia meloen is een zoete, sappige vrucht die vaak wordt gegeten als tussendoortje of in fruit- en zomersalades. Maar is deze meloensoort ook gezond? Als voedingsdeskundige kan ik je zeggen: ja, Galia meloen is een uitstekende keuze binnen een gebalanceerd voedingspatroon. In dit artikel leg ik uit waarom, wat de

Lees verder »