In de wereld van alternatieve zoetmiddelen wordt dadelstroop over het algemeen weinig ingezet en dat vind ik jammer! Zelf ben ik erg gek op dadels en hun karamelachtige zoete smaak is perfect in koekjes, pudding en cake. Maar wist je dat je zelf ook dadelstroop kan maken? Op die manier hoef je niet meer dure ahornsiroop of honing in te zetten als je een vloeibaar zoetmiddel moet gebruiken. Plus het is een stuk goedkoper, omdat je niet per se de dure Medjool dadels nodig hebt. De kleine, gedroogde dadels (minus de glucose-fructosestroop, let daar wel op!) zijn perfect voor dit recept en heel budget-vriendelijk.
Een ander voordeel van het gebruik van dadels en zelfgemaakte dadelstroop is dat je de hele vrucht gebruikt om een recept te zoeten. Net als het gebruik van bananen en appels of zelfgemaakte appelmoes om een taart of dessert zoet te maken, zijn dadels erg geschikt omdat je niet alleen de zoete smaak hebt, maar ook de vezels, vitaminen en mineralen die er in een vrucht zitten. Hierdoor wordt het beter opgenomen in je lichaam en heb je veel minder tot geen last van bloedsuikerschommelingen.
Dit recept is ook nog eens heel eenvoudig om te maken, het kost nauwelijks tijd en bestaat uit slechts twee ingrediënten: dadels en water. Mijn advies is dus: haal gauw een zooitje gedroogde dadels zonder glucose-fructosestroop of andere toevoegingen, maak dit recept en ontdek zelf hoe lekker en eenvoudig dit is.
Dadelstroop
500 ml
250 gram ontpitte dadels
300 ml heet water
- Doe de dadels en het water in een blender en laat even staan zodat de dadels zacht worden (ongeveer 10 minuten)
- Pureer de dadels in een blender tot er een dikke stroop ontstaat.
- Bewaar de dadelstroop in de koelkast in een glazen pot met deksel.
Nieuwsgierig geworden? Hier kun je dadelstroop voor gebruiken:
- Om appelstukjes in te dippen.
- Over de havermoutpap
- In smoothies
- Als vervanger voor jam of honing op je boterham of cracker
- In thee of koffie
- Als zoetmiddel tijdens het bakken
- In de yoghurt
- In elk gerecht waar dadels erg goed in passen, maar waarbij het onhandig is om dadels te prakken
Je kan dadelstroop ook kant en klaar in de natuurvoedingswinkel kopen. Maar afhankelijk van waar je de dadels gekocht hebt, kost deze dadelstroop ongeveer een kwart van de prijs van dadelstroop in de winkel. En omdat je hier maar een kwartiertje mee bezig bent, heb je het waarschijnlijk sneller ‘in huis’ dan wanneer je zou kopen 😉
Wie werkt er nog meer graag met dadelstroop? Maak jij het zelf? Wat doe jij er nog meer mee? Deel het hieronder!
Annemiek Keeman zegt
Hi, ik heb geen blender, zou dit ook met de staafmixer gaan ?
Heleen Quantrill zegt
Hoi Annemiek,
Nee, met een staafmixer blijft de dadelpuree in het mondstuk van de mixer zitten. Een blender roert de pasta als het ware rond waardoor het sneller en efficienter tot een stroop gemaald kan worden.
Annie zegt
Nel,
Is even verhitten wellicht een oplossing?
Dat zal vermoed ik ook gebeuren met dadelstroop, die in de winkel te koop is.
Yavanna zegt
Zou je dit ook mee verse dadels kunnen doen.
Heleen Quantrill zegt
Jazeker!
Nel zegt
Ik maak regelmatig zelf dadelstroop. Het smaakt goed maar het grote nadeel t.o.v. kant en klare dadelstroop is dat de zelfgemaakte binnen een paar dagen gist en dus niet meer te gebruiken is.
Heleen Quantrill zegt
Bewaar je het in de koelkast? Maak anders kleinere hoeveelheden die sneller op gaan.
Groetjes!
Arlette zegt
Dadelstroop kun je ook gebruiken in een recept voor gezonde caloriearme ontbijtkoek! Volgens mij uit de krant gehaald….
250 gr volkorenmeel
200 ml magere melk
1 ei
100 ml dadelstroop
2 theelepels 5-spicepoeder
3 theelepels koek/speculaaskruiden
1 theelepel zout
8 gram bakpoeder
“Natte” ingredienten mixen, vervolgens alle droge ingredienten erbij en in een ingevet cakeblik 45 minuten bakken in de oven op 165 graden.
Heerlijk, niet erg zoet maar heel smaakvol, alleen nog even puzzelen om de koek wat luchtiger te krijgen want nu is een dun plakje genoeg of zou dat de bedoeling zijn?
Marie-José zegt
Ipv melk , karnemelk met backinsoda…. Word ie luchtiger van
Ellen zegt
In welke verhouding?
Nicolette zegt
Vandaag wil ik zelf hazelnoot chocolade maken en ik zocht naar een suikervervanger, gevonden dus dadelsiroop. De mejoul dadels zijn nu verkrijgbaar bij de lidl. Het recept van de chocolade kun je vinden op www. Mesaverdeblog.nl
tante marie zegt
Kirsten van Dijk,
invriezen?
Annet zegt
Ik heb het uitgeprobeerd en invriezen gaat prima.
Saskia zegt
Zou dit ook met abrikozen kunnen?
Johannes G,D, zegt
Hallo …, Ik wist (tot nu toe) niet eens dat zo iets als Dadelstroop bestond maar je kon er op wachten.
Nu heb ik het over dadels, maar ik vind vijgen ook wel erg lekker zou daar ook iets mee gedaan kunnen worden? B.V. in recepten of zo? Ik kijk er naar uit.
Iris Maier zegt
Ik ben Heleen niet en ken ook het recept niet voor het zelfmaken van dadelstroop, ik heb er tenminste geen ervaring mee. Als ik het zo lees, lijkt me wel dat zoiets ook met vijgen mogelijk moet zijn. Ik zou zeggen, probeer het uit en laat het ons weten wat je bevindingen zijn! Ik ben wel benieuwd 🙂
lianne zegt
Ik deed op stage altijd dadelstroop op een broodje met jori pindakaas – super lekker!!!
mirjam zegt
Bedankt, vind het zo’n zonde om honing in mijn baksels te gebruiken. Andere suikers kan ik niet hebben dus dit is super. Nogmaals bedankt!
henrike zegt
ik vind het trouwens ook echt veel lekkerder dan de ‘echte’ dadelstroop uit de winkel!
dank je voor dit recept!
N8w8 zegt
Waaah je hebt mijn gedachten gelezen haha! Ik stond van de week met n potje in mijn hand en heb m teruggezet met t idee om t recept maar te zoeken en ….. Voila!!! Jij werpt t in mijn schoot eh… Email! Dank je wel!
Groetjes
Deirdre
thepaleoqueen zegt
Dit recept ziet er heerlijk uit, bedankt voor de tip!! Ik gebruik veel dadels in mijn eigen recepten om te zoeten zoals heerlijke kleffe brownies, maar in stroopvorm is het nog makkelijker te verwerken lijkt me!
Ik denk dat ik het recept ook eens ga proberen met vijgen en mijn eigen vijgenstroop maken..Mmmmm lijkt me ook superlekker.
Kirsten van Dijk zegt
Ik ga deze nu maken! Ik ben maar alleen, dus ben bang dat ik deze hoeveelheid niet binnen 2 weken op krijg.. Dus eerst maar eens proberen het door de helft te doen (-; Lege potjes genoeg!
healthyflavours zegt
Hey! dit ken ik nog niet en wat ziet het er lekker uit! Snel eens proberen. Bedankt voor het posten van het recept!
Bianca zegt
Vraagje blender de schil van de dadel ook mee?
Caroline zegt
Hallo Heleen,
Goed dat je me er even aan herinnert dat je dadelstroop ter vervanging van vloeibare zoetigheid kunt gebruiken. De laatste tijd loste ik het op door stevia te gebruiken en aan te vullen met water. Hoewel ik bij een aantal rawfood recepten dadelstroop gebruik (zelfgemaakte, staat ook in het recept), was ik er niet op gekomen dat dit ook bij andere recepten toe te passen is. En dat terwijl ik gek ben op het gebruik van dadels als zoetmiddel! Mijn bloedsuikerspiegel is erg gevoelig en met dadels gaat het prima. Soms gebruik ik minder dadels dan er in een recept genoemd worden.
Mieke, het water heb je er bij nodig om stroop te krijgen, dus mee blenderen. Levert ook nog extra smaak en voedingswaarde op
Mieke. zegt
Moet je het water afgieten of mee blenderen?
Ilse zegt
Zou dit ook werken met pruimen? Of zijn pruimen helemaal niet oke?
Groetjes Ilse
Anonymous zegt
Bedankt voor het recept, ik heb het gemaakt met twee derde dadels en een derde gedroogde pruimen (omdat ik niet genoeg dadels in huis had). Ik had ze een hele nacht laten weken en het is een perfecte spread geworden. Nog veel mooier dan ik verwacht had. Heel lekker op notenrozijnenbrood 🙂
Groetjes, Yvonne
Anonymous zegt
Wat een makkelijk recept Heleen! Bedankt voor het delen. Waar koop jij je dadels trouwens het liefst? Ik zag ze nl. bij de aldi ook liggen, maar heb ze nog niet meegenomen omdat ik de kwaliteit niet weet. Groetjes, Marjan
henrike zegt
daar zit suiker in geloof ik moet je maar eens lezen, of er zit zwaveldioxide (ofzo) in
Anonymous zegt
Bedankt voor je reactie Henrike! Ik zoek even verder. groetjes, Marjan
gerhildemaakt zegt
Ik heb mij eens een pot aangeschaft (wist niet dat je het zo gemakkelijk zelf kon maker, dank voor de tip) om te gebruiken bij het bakken, maar vond niet echt recepten. Heb jij recepten of tips over hoe je de dadelstroop best gebruikt bij bakken?
Femke zegt
Ben het gelijk aan het maken, dol op dadels en gebruik het vaak in koek en gebak.. super bedankt voor dit recept!!
Anonymous zegt
Super zeg, dit recept. Ik had pas een paar potjes bij een natuurwinkel gekocht.
Maar het is snel op en behoorlijk prijzig. Ik vind het net zo fijn werken als honing.
De kaneelbroodjes van deze site maak ik ook met de dadelstroop, en ook kruidcake.
Groeten, Janneke
Anonymous zegt
Hoe lang kun je dit dan bewaren, deze stroop?
Heleen Quantrill zegt
Ik heb nu een pot in de koelkast staan en ik denk dat dit wel een paar weken goed blijft. Dadels blijven over het algemeen langer goed, dus ik vermoed dat dit in ieder geval twee weken lang te gebruiken is. Ik denk niet dat het in te vriezen is. Ben bang dat het dan erg waterig wordt bij ontdooien.
Groetjes
Heleen
Lineke zegt
Wel de dadels zelf zijn in te vriezen, dus hoef je niet perse een hele grote hoeveelheid te maken
Yvonne zegt
Goede vraag. Het lijkt me erg lekker en idd een goed suiker alternatief. Ik vind dadels zo al heerlijk om te eten. Heb er nooit bij stil gestaan dat het zo makkelijk tot een stroop te maken is. Bedankt!