Hogere dosis vitamine D verkleint diabetesrisico

Lees het volledige artikel hier.

Ter uwer informatie: Het onderzoek door ‘een kleine groep internationale vitamine D experts’ waarnaar verwezen wordt, kun je hier min of meer lezen.
Dit is een interessante ontwikkeling, aangezien de ADH voor vitamine D op dit moment veel te laag is. Nederlanders hebben bijna allemaal een chronisch tekort aan vitamine D omdat we helaas niet genoeg zonlicht hebben (en nauwelijks levertraan, boter, biologische eitjes en lever meer eten).

Een tekort aan vitamine D heeft helaas heel vervelende gevolgen. Meest bekende is osteoporose (botontkalking) omdat calcium niet in de botten opgenomen kan worden zonder vitamine D. Let wel, de beetjes vitamine D die in margarines en yoghurtjes zitten, zijn niet voldoende om en ons tekort op te lossen en vervolgens de calcium naar de juiste plek te kunnen brengen. Hersenen, lever en huid hebben ook vitamine D nodig om goed te kunnen functioneren. En aangezien je hersenen het belangrijkst zijn in deze, kun je op je klompen aanvoelen waar alle beetjes vitamine D het eerst naartoe gaan!

You fill in the blanks…

Ik heb al genoemd waar veel vitamine D in zit. Een lijst met gevolgen van een vitamine D tekort vind je hier en hier. De tweede link geeft ook een verwijzing naar het Groningse onderzoek naar vitamine D tekort. Leuk om te weten is dat de RUG ook betrokken is bij de ‘kleine internationale groep vitamine D experts’.

Probleem alleen met vitamine D is, omdat we het niet genoeg met zonlicht en vette vis aanmaken, we continu bij moeten vullen. De beste vitamine D is de D3 variant en deze is bij betere suppletie leveranciers te krijgen.

Nog wat meer algemene informatie over vitamine D kun je hier lezen.

Veel leesplezier! 😉

© 2010-2012 Eet Goed, Voel je Goed.  ALL RIGHTS RESERVED.

Disclaimer:

De informatie op deze blog is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Hoewel wij streven naar nauwkeurigheid en betrouwbaarheid, is de inhoud niet bedoeld als vervanging van professioneel medisch advies, diagnose of behandeling. Raadpleeg altijd een arts of gekwalificeerde zorgverlener bij vragen over je gezondheid of voordat je veranderingen aanbrengt in je dieet, supplementgebruik of levensstijl.

Inhoudsopgave

Nieuwste blogs

Balsamico azijn
Give-Away & Reviews

Alles over balsamico: gezond, smaakvol en veelzijdig

Balsamicoazijn is al lang niet meer weg te denken uit de keuken. Van saladedressings tot glazuur over gegrilde groenten: deze donkere, stroperige azijn geeft gerechten een complexe, zoetzure smaak. Maar wat is balsamico precies? Hoe wordt het gemaakt? En is het eigenlijk gezond? In dit artikel ontdek je alles wat

Lees verder »
een bord het een orzo gerecht erop
Gezond eten

Orzo gezond: feiten en voedingswaarde

Orzo klinkt misschien exotisch, maar de kans is groot dat je het al eens gegeten hebt. Deze kleine pastasoort lijkt op rijst, maar is iets heel anders. In dit artikel duiken we in de vraag of orzo gezond is, wat het precies is, wat erin zit én of het beter

Lees verder »
aminozuren
Gezondheid Algemeen

Aminozuren: Essentiële bouwstenen voor je gezondheid

Aminozuren zijn de bouwstenen van eiwitten en spelen een cruciale rol in vrijwel elke functie van het lichaam. Ze zijn betrokken bij spieropbouw, herstel, energieproductie en zelfs je stemming. Maar wat zijn aminozuren precies, hoeveel zijn er, welke soorten zijn er en waar kun je ze uit halen? In dit

Lees verder »