Schotse Hooglanders grazen bij de Kadoelen |
Gisteren was het eindelijk zo ver, ik kon mijn bestelde kilo’s hooglandervlees op komen halen. De mensen die dat doen, hebben een boerderij nog geen kwartier bij ons vandaan dus ik heb de kinderen plus extra’s ingeladen en die kant op gegaan. En ik zal je zeggen, er is niets leukers dan op een boerenbedrijf rondlopen, de dieren te zien en te ruiken (want dat zegt ook een hoop) en de boer(in) te spreken en erachter te komen hoe ze voor hun dieren zorgen.
Hoewel de boerderij niet biologisch is, worden de dieren wel zo gehouden. Hooglanders zijn loopdieren en staan nagenoeg het hele jaar in een wei in samenwerking met Natuurmonumenten. Hierdoor blijven ze gezond, krijgen ze geen groeihormonen of onnodige medische toevoegingen en is het vlees van zulke dieren dan ook erg gezond. Met name het gehalte vetoplosbare vitamines en de verhouding Omega 3/ 6 is gunstiger bij dieren die een gezond leven hebben en veel buiten bewegen.
En dat proef je! De smaak is dieper. Het vlees smaakt ergens naar! Eenvoudig bereid met een beetje zout en verse sla uit de tuin er bij en onze smaakpapillen wisten niet wat hun overkwam! Ik heb helaas geen foto kunnen maken, de borden waren leeg voordat ik me realiseerde dat de camera nog gebruikt moest worden. En om nu lege borden hier te laten zien, dat vind ik dan ook weer zo gemeen voor jullie 😉
Verder is direct bij de boer kopen een stuk goedkoper. Ik gaf het eerder deze week al aan dat dat dé manier is om lokaal aan gezonde producten te komen. Het is alleen een kwestie van vinden. Want niet iedereen timmert driftig aan de weg. Zo ook ‘mijn’ vlees adres. Ze slachten maar beperkt, met het oog op het in balans houden van de kudde en graasvelden. Onbeperkt vlees leveren (zoals we dat eigenlijk gewend zijn vanuit de supermarkt) is er daarom gewoon niet bij. En ook daarom ben ik zo blij met dit adresje. Gedachteloos, financieel gewin is niet de reden waarom ze dit doen. En dat merk je!
We zagen ook kalfjes! |
Dus helaas geen mooie foto van een prachtig opgemaakt bord met eerlijk vlees en groenten die 2 minuten daarvoor geplukt zijn uit eigen tuin. Maar neem maar van mij aan, zo wil ik elke dag eten! De kinderen gingen halverwege de maaltijd de tuin nog een keer in om nog een handvol sla te plukken.
Hoezo ‘Eet Goed, Voel je Goed’? 😉
En nu wil ik jullie vragen om als je ook een adres weet van een boer of slager die op een eerlijke en heldere manier met de dieren en het slachten om gaat, hier te delen. Los van het feit dat je grote kans hebt op beter vlees, is het ook een goede manier om de boeren te blijven steunen. Ook als het een zuivelboerderij is trouwens, delen!
Mijn tip: www.lekkernaardeboer.nl Over een maand zijn er weer open dagen bij verschillende biologische boeren. Leuk!
© 2010-2015 Eet Goed, Voel je Goed. ALL RIGHTS RESERVED.
Jeroen zegt
Voor eerlijk gezond en mals vlees in de regio Zwolle, ga dan eens naar Wichers Natuurlijk Boerderijvlees in Heerde, op de Plakkenweg 9 of bezoek hun website http://natuurlijkboerderijvlees.nl voor meer informatie.
jelwin kuipers zegt
We worden op een andere plek op deze site al genoemd; http://www.SchotseHooglanders.nl. We leveren grasgevoerd natuurvlees en nu ook antibioticavrij kippenvlees. Bestellen kan op onze site, de bestelling kan in heel Nederland thuisbezorgd worden. Maar een bezoekje aan onze boerderij in de provincie Groningen is natuurlijk nog leuker!
Anonymous zegt
Laura mailen graag! annevm@live.nl
Anonymous zegt
Tips voor Venlo en omgeving?
Alvast bedankt,
Mirela
Anonymous zegt
Amersfoort en omgeving: Voor rundvlees ga ik naar http://www.hetderdeef.nl
Zoetermeer e.o.: Boerderij Het Geertje.
Prijzen prima en smaak fantastisch!
Fabienne Verkoulen zegt
Ik ren altijd voorbij deze boerderij http://www.rundervreugd.eu/Home.html ik eet zelf geen vlees dus helaas, maar anders zou ik het wel weten. Klinkt namelijk wel goed. Ga nu de andere suggesties eens bekijken
Yvette zegt
Ik haal vaak mijn vlees in ophemert, is voor mij een beetje ver. Maar hier is het adres:
http://www.bommelbeef.nl/1/1/Home/
Groetjes Yvette
Anonymous zegt
tip voor Amersfoort en omstreken: boerderij het derde erf aan de Birktstraat in Soest. Leuke mensen, kleinschalig, rundvlees, eieren en rauwe melk, groentepaketten, alles biologisch en waar van toepassing dynamisch 😉 Even vantevoren bellen of mailen over war je wil.
Anonymous zegt
LekkerVleesVanFreek uit Goudswaard. Bio en en wordt elke vrijdagavond bezorgd. Vlees is van uitstekende kwaliteit en aardige mensen.
Esther zegt
In Brabant, omgeving Eindhoven: De blije big: http://www.deblijebig.nl (staat ook op de duurzame weekmarkt in Eindhoven (www.duurzameweekmarkteindhoven.nl)
En de Genneper Hoeve (http://www.vaneigenerf.nl/onzeboeren/34/), assortiment: koeienkaas, rund-, kippen- en varkensvlees, vleeswaren, eieren, groente en biologische producten van collega boeren uit de regio. Ook bij slagerij de ‘Groene weg’ in Eindhoven haal ik wel eens vlees wat erg goed is.
sabine van Lenteren zegt
Ha Laura, ik ben geinteresseerd! Sabelinde@hotmail.com
Anonymous zegt
Iemand een adresje voor biovlees en kip in de omgeving lieshout/helmond/veghel?
Ben al een tijd op zoek!
Afieke zegt
Ik kocht mijn vlees graag bij boer Kok in Hoogland, dat is een biologische boerderij, genaamd Heerlijkheid Groot Weede (www.weede.nl).
Maar sinds ik van Amersfoort naar Hoevelaken verhuisd ben ga ik liever naar De Omrand (www.boerderijdeomrand.nl), een iets minder commerciële biologische boerderij in Stoutenburg-noord, ook in de buurt van Amersfoort en vooral heel dichtbij Hoevelaken.
Als je in de buurt woont zijn beide adresjes aan te raden.
Anonymous zegt
Wij kopen altijd vlees van ok vlees biologisch en erg lekker, tegenwoordig ook vleeswaren en aparte worsten. Verder kopen wij kaas bij De Grote Voort van Jersey koeien erg lekker en je kan er ook vlees van deze koeien kopen alles biologisch. De boerin heeft ook een eigen blog, als je googled naar Remeker kaas kom je er vanzelf
Iris zegt
@Dirkje, je bent een ex dorpsgenoot, nu buurdorpgenoot;-) Ik kom ook graag bij Hans, maar koop ook vleespakketten elders, omdat dat toch wel een stuk goedkoper (euh… minder duur) is. Hij heeft wel altijd botten voor me, voor mijn dagelijkse bouillons, super!
Overigens ben ik bezig allemaal adresoverzichten te maken van dit soort goede producten voor op mijn eigen site, dus dit is wel een onderwerp wat mij aanspreekt;-)
Anonymous zegt
hoi Iris, ik woon ook in een buurdorp. Waar haal jij je vleespaketten dan, want inderdaad, prijzig.
Groet Dirkje
Anonymous zegt
Ook een goed adres voor het noorden van het land: http://www.kuddevananloo.nl.
Er is een landwinkel en je kunt vlees bestellen.
Anonymous zegt
Voor omgeving castricum.Groene slager Hans van Borre. Burg. Mooystraat 29 in castricum. Heerlijk biologisch vlees en je wordt ook zo fijn geholpen in de winkel. Zo nu en dan heeft hij ook hooglandervlees. Zalig!!!! Groet Dirkje
Anonymous zegt
Ik koop mijn vlees bij Hoeve Kazan in Nieuwveen, ongeveer 5 km verderop. Het is een prachtig bedrijf van zeer enthousiaste mensen. Ze houden Limousine koeien, schapen en kippen. Het is een biologisch bedrijf maar hebben (nog) geen keurmerk. Ruime keus. Op 22 juni houden ze open dag. Kijk ook eens op http://www.hoevekazan.nl. Ook koop ik weleens eens vlees bij de Lindenhorst Landwinkel in De Hoef. Dit is een biologisch melkvee bedrijf met keurmerk. Hier haal ik ook mijn rauwe melk enzo. Ook ong 5km fietsen. Vleeswaren koop ik niet veel. Probeer dat wel zoveel mogelijk biologisch te doen, maar ook daar zitten dan weer toevoegingen en e-nummers in. Groet, Joosie
Anonymous zegt
Hoi Heleen,
Wij zijn gisteren ook naar een veehouderij geweest. De Kempenaer, Kempenaersweg 12 te Echtenerbrug.
We zijn daar zeer hartelijk ontvangen en hebben een geweldig leuke rondleiding gehad. Het motto van de Kempenaer is :” zij een goed leven, wij een lekkere bout”. Dit geldt voor de varkens, koeien en kippetjes.
Bekijk eens de mooie en overzichtelijke site, info@eerlijkvlees.nl
Groet,
Loekie
Anonymous zegt
Eerlijkvlees.nl is zeker een aanrader! Wij hebben er in september een varken laten slachten en het vlees/de kosten gedeeld met 4 gezinnen. Prima te doen. Naast varkens hebben ze ook kippen en koeien die alle ruimte krijgen om een zo normaal mogelijk leven te leiden. Het vlees wordt verkocht in de winkel bij de boerderij. En op = op. Ze kopen dus niks in bij anderen. Zo heb je gegarandeerd vers vlees. Woon je in het Noorden, dan zeg ik: doen!
Anonymous zegt
Dank je wel voor de link Dee! Ik vond het moeilijk om grasgevoerd vlees te vinden wat ook nog een beetje in de buurt was. Maar als ik het kaartje van Modderbaard bekijk snap ik ook waarom. Het lijkt wel of de boeren in en om Alphen aan den Rijn er niet aan willen? In een straal van ± 30 km rond Alphen is geen grasgevoerd bedrijf te vinden… En ik zit hier toch echt in het Groene hart.
dee zegt
You’re welcome! 🙂
Dat klinkt wel bizar ja. Sommige bedrijven versturen wel pakketten. Het bedrijf in Naaldwijk is bij mij in de buurt en ik dacht dat ze ook versturen. Maar dat kost je dan wel 20 euro extra. :/ Is leuk als je de kosten kunt delen met iemand.
Anonymous zegt
Via bijteun.nl kan je heeeeeeel veel vinden.
Bijv in muiden?
Anonymous zegt
Mijn vlees koop ik bij slager Poldervaart aan de Pretoriusstraat in Amsterdam. Ze hebben Limousin koeien uit Frankrijk (lopen heel veel buiten en eten gras) en ze hebben het graanvarken. Deze varkens krijgen alleen graan te eten en dat wat ze buiten vinden. Verder maakt deze slager alle worst ed ook van deze dieren. Er is trouwens ook paardevlees te koop. Ik sta trouwens wel open voor adresjes rondom Amsterdam om zelf bij de boer te kopen. Ik kan ze niet goed vinden. Groeten van Hella
dee zegt
Op deze site heb je een overzicht van boeren die grasgevoerd rundvlees leveren:
http://www.modderbaard.nl/grasgevoerd/
My two cents. 🙂
Laura zegt
mijn vader heeft een biologisch melkveebedrijf en slacht met een zekere regelmaat koeien (niet gecertificeerd bio, maar wel bio gehouden en antibioticavrij), waarvan een deel van het vlees verkocht wordt. Mochten er mensen rond Maasland wonen en interesse hebben, dan wil ik dat wel doorgeven. 🙂
Yvette zegt
This comment has been removed by the author.
Laura zegt
De koeien worde overigens glutenvrij gevoerd, met keltisch zeezout en uiteraard met gras! 🙂
Anonymous zegt
Hoi Laura, wij wonen in wateringen. Waar is de boerderij en is de prijs redelijk? groetjes, Mirella
Anne zegt
Ik koop mijn vlees het liefst bij http://www.natuurslagerij.nl/ in Wageningen! Heel mooi en goed vlees, zonder smaakversterkers en conserveringsmiddelen. En ook bij de Boerderij de grote Voort in Lunteren http://www.remeker.nl/ Ze verkopen daar heerlijke boerenkaas van hun Jersey koeien die een goed leven hebben daar. Af en toe wordt er een stier geslacht en kun je in de kaaswinkel ook vlees kopen; heel goed vlees!
Anonymous zegt
Wij kopen onze kip (bio én vrije uitloop) bij de boer in Lelystad.http://www.polderhoenbestellen.nl/
Ik heb de intentie om in de toekomst te kopen via Okévlees of bij de hofwebwinkel.nl
Via bijteun.nl ben ik tot de ontdekking gekomen dat we eigenlijk best veel boeren in de omgeving van Almere hebben.
Annelies zegt
Omdat ik vegetariër ben koop ik zelf geen vlees, maar als ik het wel at, kocht ik het bij eko boerderij ’t Helder in Winterswijk. http://Www.heldervarken.nl