In mijn nieuwe boek dat in september uitkomt, heb ik een aantal recepten voor ijs opgenomen. Onze beide kinderen zijn lichtelijk lactose-intolerant dus schepijs of roomijs bij de supermarkt heeft nu nog minder aantrekkingskracht (diarree, overgeven en slijmvorming zijn toch prima redenen om melk te vermijden). Maar ja, met dit prachtige weer willen ze natuurlijk graag een ijsje eten… elk uur… en voor avondeten… en als ontbijt (geloof me, ik was in de verleiding!). Tijd dus voor wat heerlijke recepten voor suikervrij en lactosevrij ijs. En voor diegenen die wel gewoon koemelk kunnen verdagen wil ik alleen maar zeggen dat de smaak echt niet onder doet voor gewoon roomijs. Sterker, je zou het zelfs gezond kunnen noemen!
Ik heb sinds kort een ijsmachine tot mijn beschikking en dit is echt een uitkomst. Als je serieus issues hebt met het ijs uit de winkel of bij de snackbar vandaan en eigenlijk zou iedereen daar issues mee moeten hebben, maar vooruit, dan is een ijsmachine echt aan te raden. Het kan bijna alles tot ijs veranderen en het maakt niet uit of je nou een roomijs of een notenijs wilt maken, ijs krijg je.
Tip: Gebruik geen honing om je ijs te zoeten, dit bevriest namelijk niet! Kies liever voor ahorn, agave of palmsuiker.
Dus hoewel je ijs kan maken in een bakje in de vriezer dat je omroert, is mijn advies om of op marktplaats of bij een winkel een ijsmachine aan te schaffen en die tijdens dit soort prachtig weer gewoon op je aanrecht te laten staan. Maak na gebruik het element direct schoon en laat goed drogen. Als je het daarna direct weer in de vriezer legt, kun je de volgende dag zo weer aan de slag. Ik bewaar mijn element in een plastic zak om geurtjes te voorkomen. Het is maar een tip.
Dit eerste recept komt uit het kookboek Eat Like a Dinosaur. Ja ja, daar hebben we hem weer! Er zit watermeloen en pure chocola in. Een hele aparte combinatie kan ik je zeggen, maar het werkt wel.
Watermeloen Choco-ijsjes
400 gram hele zoete watermeloen, pitjes verwijderd
60 gram hele kleine stukjes pure chocola (minstens 70%)
- Snijd de watermeloen in grove stukken en pureer het in een keukenmachine met messen.
- Verdeel dit in ijsvormpjes. Let op dat je ze niet helemaal vult.
- Strooi over elk ijsje wat chocoladestukjes en roer voorzichtig door. De pulp van de watermeloen voorkomt dat de chocoladestukjes zinken. Door te roeren zet je ze als het ware vast in de pulp.
- Zet ze een aantal uur in de vriezer en klaar!
1 bakje blauwe bessen (kijk in het vriesvak van de supermarkt!)
- Pureer alle ingredienten met een staafmixer en doe ze in een ijsmachine.
- Als je geen ijsmachine hebt, stort je het mengsel in een plastic bakje met deksel en zet je het in de vriezer.
- Roer elke 20 minuten ofzo even om met een vork om te voorkomen dat het keihard wordt.
- Voor serveren kun je nog even kort de staafmixer er in zetten.
- Serveer met wat los rood fruit.
- Meng alle ingrediënten in een keukenmachine met messen tot het mooi egaal is.
- Schenk het in een ijsmachine en laat het ongeveer een half uur draaien.
- Serveer direct of bewaar in een vriesvast doosje met deksel in de vriezer.
© 2010-2012 Eet Goed, Voel je Goed. ALL RIGHTS RESERVED.