‘Tijdschrift Kerst Gekte’ |
Het begint nu echt: De Feestdagen! Sinterklaas eerst en daarna de weken tot Kerst en oud en nieuw. Dagen (weken) waarbij lekker eten, hapjes maken, samen zijn en feestvieren centraal staan. Dit kan veel druk leggen op diegene die dit ook allemaal wil organiseren. Zeker als je eigenlijk je geweldige voedingspatroon er niet voor op wilt geven. Want dit is ook de tijd van suiker, suiker en nog meer suiker. En wat denk je van al die voorbewerkte producten speciaal voor de feestdagen om het leven van de huisvrouw maar zo eenvoudig mogelijk te maken. Binnen 20 minuten een kerstdiner op tafel? Geen probleem! Vertrouw maar op Appie of de gele supermarkt bij jou in de buurt π
En hoe verleidelijk is dat niet? Het wordt mooi gepresenteerd en gegarandeerd dat het de zintuigen zal laten jubelen.
Allemaal leuk en aardig natuurlijk, maar ik vind wel dat dat een beroep doet op de luiheid der menschen. Wacht tot het laatste moment, spendeer het driedubbele van wat je normaal aan boodschappen kwijt bent en eet liflafjes die je bloedsuiker laten stuiteren en je tailleband doen uitdijen. Gewoon, omdat dat makkelijk is.
Neh, dat doen wij anders dit jaar! Nu we kinderen hebben worden tradities steeds belangrijker in ons huis en zeker als we thuisblijven met Kerst (om het jaar gaan we naar de schoonfamilie), vind ik het extra de moeite waard om er tijd en energie in te steken zodat als de feestdagen ook daadwerkelijk arriveren ik ook alleen maar wat hoef op te warmen, maar dan wel uit eigen voorraad! Leuker, gezonder en net zo makkelijk. Het enige dat je nodig hebt is tijd. En eventueel een moeder ofzo die mee wil doen. En een fles sherry, om het samenzijn nog leuker te maken π
1. Maak alles eens lekker schoon.
Mijn keuken wordt intensief gebruikt en mijn prioriteiten liggen voornamelijk bij man, kinderen, school en werk (in willekeurige volgorde). Niet zo zeer bij schoonmaken. Maar feit is wel dat als je lekker en veel wilt koken, een schone en opgeruimde keuken erg plezierig werkt. Dus haal de komende week je koelkast eens leeg en ruim die eens op, bekijk de inhoud van je vriezer en ga door je voorraadkasten heen. Ruim je werkruimte ook op. Slingerende tassen, rekeningen, bekers, kommen en allerlei ander gerei kan vast wel beter opgeruimd worden. Zo heb jij meer plek om koekjes uit te rollen en groente te snijden.
2. Stel een plan op.
Wat zou je graag willen eten? Wat zou je graag willen maken? Is dit realistisch? En zo ja, wat heb je daarvoor nodig? Heb je dit al in de kasten liggen, haal het dan naar voren. En maak een menuplan. Gebruik een programma op je pc hiervoor, of wijs een schriftje aan als houder der informatie. Zo weet je waar je aan toe bent. En als je iets besloten hebt, wijk daar dan niet teveel van af! Want als je een week geleden besloten hebt dat Kokospudding een lekker toetje voor Sinterklaas zal zijn, zal dat volgende week ook nog een goed idee zijn. Voordeel is dan ook dat je er niet meer aan hoeft te denken, alleen nog maar uitvoeren.
3. Plan je tijd.
Kijk of er dingen zijn die je van te voren kan maken. November in mijn huis de maand om pickles, chutneys, jammen en de Christmas Pudding te maken. Deze hebben tijd nodig en zullen straks extra lekker smaken bij kaas, op brood en na de maaltijd. Een nieuwe oude traditie bij ons is ‘Stir Up Sunday’. Deze Anglicaanse traditie komt uit Engeland waarbij de dominees op de laatste zondag voor Advent voorlazen uit ‘The Common book of Prayers’ waarin deze woorden voorbijkwamen. Het verhaal gaat dat vrouwen dan opgeroepen werden om nu te beginnen met de Christmas Pudding omdat deze wel een paar weken nodig heeft om te rijpen. Erg leuke traditie!
Dus als jij graag koekjes wilt bakken of een speciaal gebak wilt maken of iets dergelijks, plan dit in en maak er een leuke dag van!
Tip: Deeg kun je invriezen voor later gebruik, ook amandelmeeldeeg!
Zo ontspannen gaat het er in Engeland vlak voor Kerst echt niet aan toe! |
4. Wat heb je nodig?
Mist er nog iets in je voorraadkasten? Of zijn er verse dingen die je nu al kan kopen en kan invriezen voor later gebruik. Wil je kipkluifjes serveren met oud en nieuw? Koop dan nu, marineer en vries in. Zo hoef je op het moment suprΓΒͺme alleen maar te ontdooien en te bakken. Ook noten in schil, gedroogd fruit, pure chocola, zoetmiddelen en meel kun je nu kopen en bewaren voor straks. (Hou mijn blog in de gaten voor een ontzettend leuke GiveAway van Gekruid.nl speciaal voor de feestdagen!)
5. Blijf realistisch.
Het is heel makkelijk om prooi te vallen aan de zogenaamde ’tijdschrift Kerst gekte’. Alles ziet er prachtig uit, mooi opgemaakt, perfect georganiseerd. Zo krijg je de indruk dat jouw huishouden er ook zo uit zou moeten zien om die speciale feestsfeer te hebben. Mis! Je verlekkeren in tijdschriften of Pinterest is erg leuk en een plezierig tijdverdrijf, maar zodra je opkijkt ben je weer thuis. In je eigen omgeving. En kom je tot de conclusie dat chocolade bavarois en ijstaarten lekker zijn, maar ook erg ongezond en eigenlijk een heel vervelende bijwerking op je humeur/ gezondheid/ taille hebben. Kies je recepten dus voorzichtig en met het oog op volwaardige voeding.
Hoe bereid jij je voor op de feestdagen? Wat heeft jouw leven makkelijker gemaakt? Wat sta jij jezelf toe en waar wil je absoluut niet aan toegeven met eten? Laat het hieronder horen!
Hou mijn blog in december in de gaten voor meer heerlijke Kerstrecepten die je taille en budget niet uit laten dijen.
© 2010-2012 Eet Goed, Voel je Goed. ALL RIGHTS RESERVED.
Anonymous zegt
Ach ja, die feestdagen. Weet iedereen wel waarvoor hij of zij zich zo druk maakt nog? Wij vieren kerst met taart en kerstal. S’avonds naar de kerk, en warme chocolademelk. Zoiets als een verjaardag, maar dat is het voor ons eigenlijk ook. Verder geen fratsen, maar wel heel gezellig. Geen gedoe enzo met stressvolle voorbereidingen. Maar rust en eenvoud. Proost!
Anonymous zegt
Ik hou van de feestdagen. Huis versieren. Wat moois aan, lekker optutten. En tuurlijk denk je wel eens terug aan wat er mis is gegaan in het verleden. Maar we blijven positief. Dit is voor mij het eerste jaar dat ik gezonder leef. Ik heb nog geen idee wat ik ga doen, maar er komt vast en zeker iets uit Jou boekje op tafel π
Gr. Maria
Jeannet zegt
Weet je wat wij vorig jaar hebben gegeten op de 1e Kerst? Een gewone boerenstamppot met appelmoes. Niet wat je noemt een kerstdiner, maar het gaf wel een rustig dagje! Een uitgebreid diner is toch niet echt besteed aan de kinderen. Ze eten liever groente uit het vuistje dan dat ze het eten door een salade. Liever een handje droge garnalen dan door een coctail. Waarom zou ik dan de moeite doen?! En zoals ik net las: Gezelligheid maak je samen. Ik bak altijd wel wat lekkers voor bij de koffie. Maar dat doe ik heel regelmatig. Af en toe niet, zeg maar:-))
Ik had pas een lekkere chocobavarois (omdat je dat noemt hierboven) die volgens mij wel door de beugel kon. Een reep extra pure chocolade gesmolten en door wat geklopte slagroom en een opgeklopt eiwit gespatelt. Geen suiker of zoet toegevoegd. Het was niet superluchtig, maar de smaak was goed! Ik wil hem nog gaan proberen met rauwe cacao i.p.v. een reep.
izerina zegt
Hoewel wij al jaren eenvoudig maar lekker eten met kerst,valt het menu vaak anders uit. Doordat ik iets lekkers bak bij de koffie en er nootjes zijn in de middag is vaak de maag niet leeg met het avondeten. En is het al een paar keer gebeurd,dat we alleen een aantal lekkere salades/groenten aten met zelfgebakken brood.De resten werden de week daarna opgemaakt.
Silent Lucidity zegt
Voor mij heeft kerst altijd een negatieve sfeer gehad. Daarbij ben ik 10 dagen voor kerst jarig mijn broertje 3 dagen ervoor en mijn man eerste kerstdag. Bij ons alleen verjaardagscadeautjes een stresvolle avond gourmetten met zo’n gigantische bakschaal op eerste kerstdag en daarna een heerlijk relaxte 2de kerstdag bij mijn ouders, waar we samen brunchen en wat nootjes en chocolaatjes op tafel blijven staan. Mijn moeder een heerlijk diner maakt, zonder pakjes zakjes etc. In het verleden hebben we ook vaak gewoon lekker stampot gegeten. Ik laat me wel gaan tijdens die dagen, wat eigenlijk alleen maar inhoud dat ik niet probeer van de chocola af te blijven.
Ik zat afgelopen week te bladeren in zo’n boekje van de Lidl en viel van de ene verbazing in de andere, wat een overdaad. Ik ben er niet gevoelig voor (gelukkig) en hoef het ook allemaal niet te proberen, omdat ik weet wat voor rotzooi er allemaal inzit. Mijn enige valkuil zal altijd chocola blijven, verder blijft alles lekker in de winkel π
Wilma Heijhoff zegt
Weet je wat ik heel lekker vind met betrekking tot chocola Silent? Ik neem een 1/2 rijpe avocado, deze prak ik. Dan prak ik er een hele rijpe banaan erdoor en roer er tot slot een eetlepel rauwe chocoladepoeder erdoor. Lekkerrrrr en een goede vervanger voor echte chocola. Je kunt er nog van alles extra toevoegen als je dat wilt.
Silent Lucidity zegt
Dank je voor de tip Wilma, ik zal het eens proberen. Heb eergister wat chocolaatjes gemaakt met rauw cacao poeder, walnoten en kokosolie en wat stevia.
Verder eet ik voornamelijk 85% en 99% chocola, maar van tijd tot tijd… π
Wilma Heijhoff zegt
Klinkt ook goed. Aangezien ik lui ben aangelegd is me dat teveel werk. (hi, hi). Dus ik hou het lekker simpel.
Anonymous zegt
Naar mijn idee wordt de “kerstgekte” steeds erger (of ik steeds nuchterder :-)) Als ik de glitter jurken, de “stralende” make-up, het 40-delige servies, de van top tot teen verlichte huizen zie, dan vraag ik me af: waarom? De sfeer komt toch van de mensen om je heen? gewone kleding, een kerst-servetje en een kerstboom zijn toch ook prima. Waarom zo groot en veel? Geen versiering en een gewone lekkere maaltijd is toch ook gezellig? Wij vieren geen Sinterklaas en “doen” wat pakjes onder de boom. Dit hebben we vorig jaar ook weer eens onder de loep genomen en weer eens gereduceerd (ongemerkt loopt dit toch op). Met kerst verzorgen we allemaal 1-gang van het diner en 2e Kerstdag eten we iets “gewoons” en leftovers! Tijdens het uitproberen van nieuwe recepten, beoordeel ik vaak al op “kerstproof”, zo weet ik ongeveer wat ik wil maken. Verder wil ik al wel op korte termijn eens gaan experimenteren met gezonde oliebollen. Groetjes, Adrielle
Lot zegt
Fijn Heleen helemaal wat ik eigenlijk al verwachtte zoals ik al schreef bij mijn reactie op de sinterklaas lekkernijen.
En zo uitgebreid op alle facetten ingaan is voor velen een eyeopener. Hartelijk dank hiervoor.