Indiase Kikkererwt en Paneer curry met spinazie is een supersimpele curry die al met al binnen 30 minuten op tafel staat.Â
Curry Ongewoon maar Supergezond!
Ik word erg blij van curry. De geuren, de smaken… heerlijk! Manlief heeft me in onze verkeringstijd Indiaas leren eten (in Parijs, heul romantisch 😉 ) en sindsdien ben ik om. Indiaas eten is in Nederland niet heel gebruikelijk, hoewel je in elke stad wel een Indiaas restaurant zal vinden. Toch zijn de Indiase smaakcombinaties ons wat vreemd. ‘Chinees’ en Indonesisch is vanwege onze historie altijd meer gebruikelijk geweest. En dan wen je aan bepaalde smaken.
Toch is Indiaas zeker de moeite waard. Al is het alleen maar vanwege de ontzettend gezonde ingrediënten die standaard in een curry gaan. Denk hierbij aan specerijen als kurkuma, gember, chilipoeder en kaneel. Traditionele curry’s maak je veelal met tomaten of kokosmelk en bevatten flink wat groenten. Curry leent zich uitstekend om met peulvruchten te werken. Peulvruchten zijn neutraal van smaak en kunnen op zichzelf daarom wat saai zijn. Maar in een curry komen ze tot leven! Ze nemen alle smaken goed op en de curry is daarom de volgende dag nóg smakelijker!
Kikkererwt en Paneer Curry
Om een lekkere curry te maken, heb ik altijd een standaard collectie specerijen in huis als kurkuma, chili, koriander en komijn. Maar er zijn ook erg lekkere en goeie kruidenmengsels op de markt te krijgen, zonder zout of andere toevoegingen. Op die manier hoef je niet zelf het wiel uit te vinden. Zoek Garam Masala op in de supermarkt of online en check het label. Als er alleen specerijen in zitten, heb je een goeie.
Paneer is een hele jonge kaas met een stevige structuur zodat je er ook mee kan koken. Het doet me een beetje aan haloumi denken. Als je liever geen kaasproduct gebruikt, kun je dit heel goed vervangen door tofu. Het recept verandert daardoor verder niet.Â
Indiase Kikkererwt en Paneer Curry
Ingrediënten
- 1 el kokosolie
- 2 uien gesnipperd
- 3 cm verse gember geschild en gesnipperd
- 2 teentjes knoflook gesnipperd
- 3 el garam masala
- 400 gram tomaten in blokjes
- 400 gram kikkererwten voorgekookt
- 500 gram diepvries spinazie
- 200 gram paneer
- zout en peper naar smaak
Instructies
- Neem een pan met een dikke bodem en verhit hier de kokosolie in.
- Doe de ui en gember in de pan en bak tot de ui glazig wordt.
- Voeg de knoflook toe en bak kort mee. Niet laten verbranden!
- Strooi de garam masal in de pan en roerbak nog even kort.
- Zodra de specerijen en knoflook beginnen te geuren, doe je de tomaat en kikkererwten in de pan.
- Roer door en breng aan de kook.
- Draai het vuur laag en doe de spinazie er bij zodat die langzaam mee kan garen.
- Zodra de curry bijna gaar is, snijd je de paneer in blokjes en doe je die er bij.
- Kook nog even kort goed door zodat alles heet is en breng de curry verder op smaak met zout en peper.
- Serveer de curry met rijst of parel couscous die je met een halve citroen kookt.
Notities
- Chutney is erg lekker bij curry. Maar heeft wel als hoofdingrediënt suiker. Voor mij is dit een echte traktatie, ook vanwege de smaakcombinatie. Maar laat gerust achterwege of vervang door verse mango!
- Paneer vind je in de supermarkt in verse kaasjes koelkast. Je kan het ook bij natuurvoedingswinkels krijgen.
- Maak je curry af met verse koriander!
Lia zegt
Vandaag gemaakt als lunch ( zonder rijst oid) Wat een heerlijk gerecht
Heleen Quantrill zegt
Dankjewel!