Van tijd tot tijd vind ik wel eens iets in de kast waarvan ik vind dat het tijd wordt om het maar eens op te maken. Out with the old! roep ik dan altijd. Tijd voor iets nieuws. Ik krijg altijd een goed gevoel van afronding en zuinig zijn als ik weer eens de kasten naloop en het een en ander op tafel zet, zonder dat ik daarvoor naar de winkel hoefde te gaan en waardoor ik ruimte maak voor nieuwe dingen.
En nu wil ik jullie eens iets raars vertellen. Ik vond zowaar een reep donkere chocola in mijn kast! Nou ja, technisch gezien niet ín de kast, maar meer in de kastdeur waar zo’n schoenopberger van Ikea in hangt. Nou, daar vond ik laatst dus nog een reep pure chocola. Die was over van het chocola testen. Ja, hoe verzin ik het, he? Hoe dan ook, gezien de hoeveelheid pure chocola die er intussen al doorgegaan was, was het tijd om deze ook naar de eeuwige bakvelden te sturen. Met andere woorden, tijd voor een nieuw recept!
Je kunt heel goed chocoladekoekjes maken met cacaopoeder. Goeie kwaliteit cacaopoeder levert een volle chocoladesmaak die onweerstaanbaar is in koekjes en gebak. Maar als je een reep chocola ‘over hebt’, geef ik je de tip om die te smelten en te verwerken in je recept, met een eetlepel of twee cacaopoeder. Het resultaat is een intens donker chocoladekoekje, haast zwart van kleur. Als je niet van puur houdt, is dit niet iets voor jou. Hoewel dat gezegd hebbende, de kinderen vonden dit koekje ook erg lekker en dronken er een glas amandelmelk bij om in te dippen. Milk and Cookies!
Deze koekjes kun je ook heel goed invriezen voordat je ze in de oven drukt. Als je een kleine oven hebt, kan dat wellicht je redding zijn. Je bakt de ene helft koekjes voor nu en bewaart de andere helft in de vriezer. Gewoon op een bakplaat invriezen en zodra de koekjes bevroren zijn, in een ziploc zakje doen. Wel even de datum op dat zakje schrijven. Maakt de boel iets duidelijker. En als je ers een keer gasten krijgt of gewoon ontzettend zin hebt aan chocoladekoekjes, hoef je alleen maar de oven te verwarmen. De bevroren koekjes gaan zo de oven in. Reken op ongeveer 5 a 10 minuten extra bakken, afhankelijk van de grootte van je oven.
Intens Donkere Chocolade Koekjes
Ingrediënten
- 50 gram rijstmeel havermeel of boekweitmeel
- 1/4 tl bakpoeder
- 1/8 tl zeezout
- 200 gram pure chocolade
- 2 el boter of kokosolie
- 2 eieren
- 75 gram palmsuiker
- 1/4 tl vanillepoeder of zaadjes uit 1 vanillestokje
- 100 gram pecannoten
- 150 gram chocoladedruppels of klein gehakte pure chocolade
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Smelt de 200 gram chocolade au bain Marie met de boter.
- Roer in een kom het meel, bakpoeder, zout, suiker en vanille door elkaar. Zet even apart.
- Zodra de chocola gesmolten is, roer je de eieren er door en schenk je dit in het meel.
- Roer goed door.
- Hak de pecannoten grof en roer deze door het beslag.
- Roer als laatste de chocoladedruppels of -stukjes erdoor.
- Schep met een ijsschep kleine hoopjes van het dikke beslag op een bakplaat bekleed met bakpapier.
- Bak de koekjes in ongeveer 14 minuten gaar.
- Laat helemaal afkoelen voordat je ze serveert.
- Geniet ervan!
[…] om zo te eten bij een kop thee, door de chili te doen of te verwerken in koekjes en cake. Pure chocola (minstens 70%) levert antioxidanten en is rijk aan magnesium. Mag dus niet […]