Kokosmeel Recept | Luchtige Vanillecake

Kokosmeel Vanillecake

Ja lieve lezers, het is me gelukt! Een heerlijke, luchtige vanillecake op basis van kokosmeel! Kokosmeel is berucht omdat het zich totaal anders gedraagt dan andere melen. Dit recept is daarom iets bewerkelijker dan mijn andere cakerecepten en qua vervangingen heb ik weinig goede alternatieven kunnen vinden.

Maar! Kokosmeel is voedzaam, rijk aan vezels en heeft een heerlijke zoete smaak. Gecombineerd met vanille en citroen is deze kokosmeel vanillecake perfect als je gluten moet vermijden.

Kokosmeel recept, tips en informatie

Tip

Allereerst: kokosmeel neemt enorm veel vocht op. Te weinig vocht maakt de cake droog – gortdroog zelfs.

Vegan?

Kokosmeel vereist veel eieren. Lijnzaadei of andere vervangers werken niet goed. Je hebt opgeklopt eiwit nodig voor een luchtige structuur. Eidooiers geven smaak en smeuïgheid. Aquafaba (opgeklopt kikkererwtwater) kan mogelijk werken, maar ik heb dat niet getest.

Suikervrij?

Dit recept is niet volledig suikervrij. Honing of ahornsiroop geven het beste resultaat. Stevia maakt de cake zoet, maar mist volume en vocht. Ik gebruik 75 gram zoetmiddel, waardoor de cake niet te zoet is.

Grote kokosmeel vanillecake?

Gebruik een bakvorm van 24 cm in plaats van de standaard 28 cm appeltaartvorm. Hierdoor rijst de cake mooi omhoog. In een grotere vorm blijft de cake lager.

Laten we bakken!

Jullie reageerden massaal op mijn Facebookpost, dus ik weet dat velen van jullie niet kunnen wachten om te beginnen!

Kokosmeel Vanillecake

Kokosmeel recept | Vanillecake

Een heerlijk luchtige, smakelijke vanillecake op basis van kokosmeel.
Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd 30 minuten
Gang Koek en Gebak
Keuken Nederlands
Porties 12 porties

Ingrediënten
  

  • 60 ml kokosolie gesmolten
  • 100 gram kokosmeel
  • 1 tl bakpoeder
  • ½ tl zout
  • 4 eieren
  • 2 eiwitten
  • 75 ml vloeibare honing of ahornsiroop
  • 1 vanillepeul uitgeschraapt
  • 1 citroen, rasp
  • 200 ml kokosmelk

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 180 graden (elektrisch) en vet het bakblik in. Doe een velletje bakpapier op de bodem en zet apart.
  • Smelt de kokosolie, maar laat niet heet worden. Zet even apart.
  • Splits de eieren en klop de 6 eiwitten stijf in een vetvrije kom.
  • Klop in een andere grote kom de 4 eidooiers, honing, kokosolie, de zaadjes van de vanille, de citroenrasp en de kokosmelk tot een glad geheel. Zeef hier de kokosmeel met zout en bakpoeder boven. Sla het zeven niet over! Ook dit brengt lucht in het gebak.
  • Vouw nu beetje bij beetje de stijfgeslagen eiwitten door het beslag tot het helemaal opgenomen is.
  • Stort het beslag voorzichtig in het bakblik en plaats midden in de oven.
  • Bak de cake in 25 – 30 minuten gaar en goudbruin. Check na 20 minuten of het niet te snel bruint. Zo ja, draai de temperatuur dan ietsje lager.
  • Laat de cake volledig afkoelen voordat je hem uit de vorm haalt.

Notities

Bewaar deze cake max. 3 dagen in een luchtdichte doos. Invriezen kan op zich wel, maar de cake wordt dan wat zompig als hij ontdooit is. 
Trefwoord Glutenvrij

3 reacties

  1. Simply desire to say your article is as surprising The clearness in your post is simply excellent and i could assume you are an expert on this subject Fine with your permission let me to grab your feed to keep up to date with forthcoming post Thanks a million and please carry on the gratifying work

  2. Corine Miedema schreef:

    Het gebruik van de eieren is mij niet helemaal duidelijk, 4 eieren nodig en twee eiwitten??
    Dan in de beschrijving staat 6 eiwitten kloppen?? Ik hoop dat het met mijn twee eiwitten gaat lukken, vind het tot nu toe een droog beslag

    1. Heleen schreef:

      In het recept staat dat je de vier eieren moet splitsen. Dan krijg je 6 eiwitten in totaal.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




Inhoudsopgave

Nieuwste blogs

file americain op toast
Recepten

Zelf filet américain maken? Zo doe je dat!

Filet Américain is een heerlijk smeerbaar broodbeleg dat geliefd is in veel huishoudens. Zoals je misschien weet, staat het bekend om zijn romige structuur en hartige smaak. Hoewel het gemakkelijk te koop is in de winkel, raad ik je aan om het zelf te maken. Het is niet alleen verser,

Lees verder »
heel veel kersen
Gezond eten

Zijn kersen gezond? Ontdek alle voordelen hier

Kersen zijn niet alleen een heerlijke traktatie, maar ook een voedzame toevoeging aan je dieet. Maar hoe gezond zijn kersen eigenlijk? In dit artikel ontdek je alles over de gezondheidsvoordelen van kersen en hoe je ze kunt integreren in je dagelijkse voeding. Wat maakt kersen gezond? Kersen zijn rijk aan

Lees verder »
gember en geneden gember op een tafel
Gezond eten

Is gember gezond? Ontdek de voordelen!

Gember is een veelzijdige specerij die al eeuwenlang een plek heeft in zowel de keuken als de geneeskunde. Maar is gember het echt zo gezond als vaak wordt beweerd? Laten we samen ontdekken wat gember voor jou kan betekenen. Wat is gember? Zoals je misschien weet, is gember de wortelstok

Lees verder »