Een leuk artikel van afgelopen februari, maar zeker op dit moment goed toepasbaar. Lees vooral de tips over zonnen en kokosolie!
Gisteravond zaten Echtgenoot en ik te kijken naar ‘Dual Survivor’ op Discovery Channel. Erg leuk. Twee totaal verschillende mannen die in een bijzondere overlevingssituatie terecht komen en daar met minimale middelen een aantal dagen overleven. De aflevering van gisteren ging over de Stille Oceaan en wat te doen als je op een onbewoond eiland terechtkomt. Los van het feit dat dit zo’n beetje mijn droom is, was het erg interessant te zien wat ze daar vonden en gebruikten.
Na 24 uur op de oceaan gedobberd te hebben, strandden ze op het eiland en de eerste prioriteit was vocht binnenkrijgen. Ze vonden een aantal kokosnoten, braken die open en dronken eerst het kokoswater.
Kokoswater zit vol met elektrolyten als kalium, magnesium, chloride en fosfaat, stoffen die je kwijtraakt als je veel zweet en niet drinkt. Kokoswater was voor hun dus van levensbelang om deze tekorten zo snel mogelijk weer aan te vullen.
Wij kunnen natuurlijk gewoon kokosnoten in de supermarkt kopen, maar wie denkt er ooit aan om dit te doen en het water op te drinken? Een enkeling lijkt mij! Maar aangezien kokoswater heel veel kalium bevat (de tegenhanger van natrium), is het een prima drankje in onze samenleving waarin we nog altijd veel te veel zout nuttigen (heeft iemand het nieuws gisteravond gezien?).Beter is het om Keltisch zeezout te gebruiken, omdat daar naast natrium ook alle andere mineralen in zitten waardoor het beter in het lichaam wordt opgenomen.
Vervolgens ging het overleven verder en werd de kokosnoot opengebroken en het vlees opgegeten. Uiteraard. Kokosvlees is erg smakelijk en bevat redelijk wat calorieën die je in een overlevingssituatie goed kan gebruiken. Maar ook in ons dagelijks leven is kokos een uitstekend voedingsmiddel. De vetten in kokos zijn erg gezond en bevatten vetzuren als laurinezuur. Dit vetzuur werkt bacteriedodend en helend op de darmwand. En met meer en meer mensen (en kinderen) die kampen met een allergie, intolerantie of auto-immuunziekte, is het van belang om voldoende van deze vetzuren binnen te krijgen, omdat ze de darmwand ondersteunen en kunnen helen waardoor gevoeligheid voor bijvoorbeeld een allergie afneemt.

Uiteraard kwam kokosolie ook aan bod. Een kleine hoeveelheid kokosvlees werd fijngekauwd tot de olie vrijkwam. Dit werd op het gezicht gesmeerd als zonnebrand. Kokosolie vertraagd het verbrandingsproces van de huid in de zon met 20%! Dus zeg dat je zonder bescherming in een uur verbrandt, dan kun je met kokosolie rekenen op 12 minuten extra!
Ook werkt kokosolie erg goed als de huid wel vebrand is. Gewoon insmeren als een after-sun en de genezende werking van de olie doet zijn werk! En geen nano-deeltje in het zicht!
Dus als je van het voorjaar lekker van de zon wilt genieten, maar je huid nog niks gewend is, smeer in met kokosolie en ga lekker een uurtje in de tuin werken of een boek lezen buiten!
Tip: Als je toch te lang in de zon hebt gezeten en je verbrandt bent, smeer jezelf dan lekker in met kokosolie. Dit zorgt ervoor dat je huid sneller geneest.
Ik heb wel vaker over de voordelen van kokosolie geschreven, maar om het gebruik van kokos op deze manier te zien, was toch wel erg leuk! En ik bedacht me dat in dat opzicht kokosproducten erg budgetvriendelijk zijn. Er zijn zoveel verschillende toepassingen en gezondheidsvoordelen aan verbonden, dat het eigenlijk onmogelijk is om kokos te negeren als je op je budget moet letten.
Want wat denk je hier van? Kokosolie gebruik je om in te bakken en frituren, maar je kan het ook gebruiken als deodorant, zalf voor gezicht en baby-billetjes en zelfs als tandpasta!
Kokosmelk kun je verwerken in smoothies, warme gerechten en sausjes waardoor de voedingswaarde omhoog gaat en de smaak nog beter wordt! Laatst las ik een artikel waarin iemand aangaf haar haar met kokosmelk te wassen in plaats van shampoo. Dit is eigenlijk heel logisch, want kokos schuimt iets, verwijderd bacteriën en voedt het haar en de huid vanwege de vetten dat het bevat.
Als je kokosrasp heel fijn maalt heb je een heerlijke glutenvrije meel dat wederom al je baksels van extra voedingswaarde voorziet terwijl kokosrasp heel erg goedkoop is! Verder bevat het heel veel vezels, maar minimaal koolhydraten. Erg plezierig dus voor mensen die een laag-koolhydraat dieet volgen.
Met andere woorden, de toepassingen van kokosproducten zijn zo divers en zo positief dat ik iedereen aan zou willen raden om het meer te gaan gebruiken. Kies voor producten die zo puur mogelijk zijn en de minste bewerking ondergaan hebben om de meeste voordeel er van te hebben. Want het gaat niet alleen om korte termijn voordelen in voeding en in de portemonnee, maar ook op lange termijn gezien de vele gezondheidsvoordelen van kokos.
© 2010-2012 Eet Goed, Voel je Goed. ALL RIGHTS RESERVED.