Kokosolie – Budgetvriendelijk!


Een leuk artikel van afgelopen februari, maar zeker op dit moment goed toepasbaar. Lees vooral de tips over zonnen en kokosolie!

Gisteravond zaten Echtgenoot en ik te kijken naar ‘Dual Survivor’ op Discovery Channel. Erg leuk. Twee totaal verschillende mannen die in een bijzondere overlevingssituatie terecht komen en daar met minimale middelen een aantal dagen overleven. De aflevering van gisteren ging over de Stille Oceaan en wat te doen als je op een onbewoond eiland terechtkomt. Los van het feit dat dit zo’n beetje mijn droom is, was het erg interessant te zien wat ze daar vonden en gebruikten.

Na 24 uur op de oceaan gedobberd te hebben, strandden ze op het eiland en de eerste prioriteit was vocht binnenkrijgen. Ze vonden een aantal kokosnoten, braken die open en dronken eerst het kokoswater.
Kokoswater zit vol met elektrolyten als kalium, magnesium, chloride en fosfaat, stoffen die je kwijtraakt als je veel zweet en niet drinkt. Kokoswater was voor hun dus van levensbelang om deze tekorten zo snel mogelijk weer aan te vullen.

Wij kunnen natuurlijk gewoon kokosnoten in de supermarkt kopen, maar wie denkt er ooit aan om dit te doen en het water op te drinken? Een enkeling lijkt mij! Maar aangezien kokoswater heel veel kalium bevat (de tegenhanger van natrium), is het een prima drankje in onze samenleving waarin we nog altijd veel te veel zout nuttigen (heeft iemand het nieuws gisteravond gezien?).
Beter is het om Keltisch zeezout te gebruiken, omdat daar naast natrium ook alle andere mineralen in zitten waardoor het beter in het lichaam wordt opgenomen.

Vervolgens ging het overleven verder en werd de kokosnoot opengebroken en het vlees opgegeten. Uiteraard. Kokosvlees is erg smakelijk en bevat redelijk wat calorieën die je in een overlevingssituatie goed kan gebruiken. Maar ook in ons dagelijks leven is kokos een uitstekend voedingsmiddel. De vetten in kokos zijn erg gezond en bevatten vetzuren als laurinezuur. Dit vetzuur werkt bacteriedodend en helend op de darmwand. En met meer en meer mensen (en kinderen) die kampen met een allergie, intolerantie of auto-immuunziekte, is het van belang om voldoende van deze vetzuren binnen te krijgen, omdat ze de darmwand ondersteunen en kunnen helen waardoor gevoeligheid voor bijvoorbeeld een allergie afneemt.

Uiteraard kwam kokosolie ook aan bod. Een kleine hoeveelheid kokosvlees werd fijngekauwd tot de olie vrijkwam. Dit werd op het gezicht gesmeerd als zonnebrand. Kokosolie vertraagd het verbrandingsproces van de huid in de zon met 20%! Dus zeg dat je zonder bescherming in een uur verbrandt, dan kun je met kokosolie rekenen op 12 minuten extra!
Ook werkt kokosolie erg goed als de huid wel vebrand is. Gewoon insmeren als een after-sun en de genezende werking van de olie doet zijn werk! En geen nano-deeltje in het zicht!
Dus als je van het voorjaar lekker van de zon wilt genieten, maar je huid nog niks gewend is, smeer in met kokosolie en ga lekker een uurtje in de tuin werken of een boek lezen buiten!

Tip: Als je toch te lang in de zon hebt gezeten en je verbrandt bent, smeer jezelf dan lekker in met kokosolie. Dit zorgt ervoor dat je huid sneller geneest. 

Ik heb wel vaker over de voordelen van kokosolie geschreven, maar om het gebruik van kokos op deze manier te zien, was toch wel erg leuk! En ik bedacht me dat in dat opzicht kokosproducten erg budgetvriendelijk zijn. Er zijn zoveel verschillende toepassingen en gezondheidsvoordelen aan verbonden, dat het eigenlijk onmogelijk is om kokos te negeren als je op je budget moet letten.

Want wat denk je hier van? Kokosolie gebruik je om in te bakken en frituren, maar je kan het ook gebruiken als deodorant, zalf voor gezicht en baby-billetjes en zelfs als tandpasta!
Kokosmelk kun je verwerken in smoothies, warme gerechten en sausjes waardoor de voedingswaarde omhoog gaat en de smaak nog beter wordt! Laatst las ik een artikel waarin iemand aangaf haar haar met kokosmelk te wassen in plaats van shampoo. Dit is eigenlijk heel logisch, want kokos schuimt iets, verwijderd bacteriën en voedt het haar en de huid vanwege de vetten dat het bevat.
Als je kokosrasp heel fijn maalt heb je een heerlijke glutenvrije meel dat wederom al je baksels van extra voedingswaarde voorziet terwijl kokosrasp heel erg goedkoop is! Verder bevat het heel veel vezels, maar minimaal koolhydraten. Erg plezierig dus voor mensen die een laag-koolhydraat dieet volgen.

Met andere woorden, de toepassingen van kokosproducten zijn zo divers en zo positief dat ik iedereen aan zou willen raden om het meer te gaan gebruiken. Kies voor producten die zo puur mogelijk zijn en de minste bewerking ondergaan hebben om de meeste voordeel er van te hebben. Want het gaat niet alleen om korte termijn voordelen in voeding en in de portemonnee, maar ook op lange termijn gezien de vele gezondheidsvoordelen van kokos.

© 2010-2012 Eet Goed, Voel je Goed.  ALL RIGHTS RESERVED.

71 reacties

  1. ferry bookelman schreef:

    Ik woon 28jaar in Thailand. Hier wordt veel cocos olie geproduceerd. Ik ben gepensioneerd en altijd bezig met zo gezond mogelijk te eten en ben daarom zo’n 2 jaar geleden begonnen met het onderzoeken naar de zgn wonder olie: cocos olie. Ben langs verscheidene olie producenten gegaan. Zowel de fabrieken als de boeren. En dit is hun relaas; Schrik niet maar virgin cocos olie is een naam die door de westerse verkoop machine is uitgevonden omdat wij al bekend zijn met de naam virgin olijf olie. De naam Virgin is nu natuurlijk ook hier bekend ( ze leren snel ) en is eigenlijk ontstaan door de grote vraag naar deze olie. Virgin betekend hier eigenlijk maar een ding: Het vruchtvlees wordt verwarmd waardoor er meer olie uitgeperst kan worden. Dus deuitdrukking: Virgin , koud geperst is totale kul. De verwaming van het vruchtvlees zorgt er natuurlijk voor dat er veranderingen plaats vinden in de olie die de kwaliteit niet ten goede komen. Voor de grote producenten is dat natuurlijk geen enkel bezwaar. Zij willen zoveel mogelijk verkopen. Maar de boeren hebben een heel ander verhaal. Zij zeggen de enige echte 100% pure cocos olie ( en de toevoegingen biologisch, rawfood, etc. zegt ze helemaal niets ) wordt als volgt geproduceerd; Het vruchtvlees wordt gemalen en dan in vaten bewaard . Na enige tijd komt de olie boven drijven en die wordt er dan afgeschept en in zonwerende vaten opgeslagen vanwege het oxidatie gevaar die plaats vindt als je deze olie aan zonlicht bloot stelt. De op deze wijze geproduceerde olie is dus 100% natuurlijk en is ook hier nogal duur. Inkoop prijzen bij deze boeren lagen tussen de 11 en 13 euro per liter in vaten van 200 liter. Gezien al de advertenties die ik op de verschillende sites lees, lijkt het mij dus niet echt mogelijk om een liter van deze kwaliteitlie te kopen voor 7, 8, 9 euro. Ok ik hoop dat ik U een beetje geholpen heb in deze wir war van verhalen. Veel succes in uw zoektocht naar gezongheid en gezond eten. Groetjes uit Thailand. Ferry

    1. Goeiemorgen Ferry,

      Heel helder verhaal en dankjewel dat je jouw ervaring hier wilde delen. Ik denk idd dat wat dat soort producten aangaat (maw producten die we niet van nature in Europa hebben) ons nog wel eens een oor aangenaaid wordt. Dit soort reacties helpen dan weer om het kaf van het koren te scheiden.

      Groeten
      Heleen

  2. Zelf Cocos olie maken is het beste.

    Er zijn op het web diverse sites waar staat beschreven hoe je dat kan doen.

    Ik heb voor t laatst in Suriname een paar potjes laten maken door een kennis.
    Ze maakt de olie op een ouderwets manier, niet eens zo moeilijk.

    Je hebt dan de koud geperste ” extreem extra virgin ” of hoe je t noemen wilt.

    !00% puur natuur !!! Gemaakt met je eigen handen….

    1. Wat leuk Jimmy! Hier is het alleen niet zo makkelijk om aan (veel) biologische kokosnoten te komen en ik neem aan dat je toch aardig wat kokosnoten nodig hebt voor een pot. Met een gezin van 5 gaat er hier toch gauw een liter in de 1 à 2 weken doorheen….

  3. Willemke schreef:

    Ik ben er net achter gekomen dat je ook heel goed thuis zelf kokosolie kan maken!
    Het is alleen wel veeeeel werk, maar da weet je tenminste zeker dat het koudgeperst is 😉

  4. Anonymous schreef:

    De meeste Surinamers koken hun kokosolie zelf. Deze gebruiken ze vaak voor pasgeboren baby’s en is inderdaad een wonderwindel. De baby’s ruiken altijd heerlijk en hun huidje lekker zacht.

  5. Kristel schreef:

    Ik heb omega&more en vind die wel lekker, alleen heeft dat merk zowel ontgeurde als ‘virgin’ dus je moet wel opletten welke je hebt.

  6. Anonymous schreef:

    Hoi iedereen.

    Op dit moment is alle kokosolie bij de tuinen in de aanbieding, tweede voor de helft van de prijs.

  7. Anonymous schreef:

    Ik koop kokosolie tegenwoordig in pot van 550 ml bij Hoogvliet supermarkt voor 6,95. Het is goedkoper dan de Royal Green (ook als die in de reclame is ), smaakt goed en is onbewerkt (bio kwaliteit ,Raw superfood ).
    Ben benieuwd wat anderen van deze kokosolie vinden …

  8. Ik koop mijn kokosolie per potten van 2 liter bij bioshop (België) en het is 17,95 voor zo een pot. Hij is heel neutraal van smaak en toch heel lekker, en dat vind ik persoonlijk heel leuk omdat je het dan echt voor alle bereidingen kan gebruiken. Zelfs mijn vader (78 jaar) die is overgestapt op kokosolie en dat zegt heel veel, want het is niet evident om mensen van zo een leeftijd over te laten stappen naar zoiets ‘exotisch” voor dag dagelijks gebruik.

  9. Anonymous schreef:

    Wat een verschil in smaak voor één en hetzelfde produkt. Ik heb een hele tijd Aman Prana gebruikt. Omdat Omega&More een stuk goedkoper is had ik hier laatst de literverpakking van gekocht in glas. Vergeleken met Aman Prana ruikt dat nauwelijk naar Cocos.

  10. Anonymous schreef:

    Verse jonge kokosnoten kun je tegenwoordig ook online kopen bij cocoslocos.nl

  11. Anonymous schreef:

    Wij gebruiken al enkele maanden kokosolie om te frituren maar de laatste tijd stroomt de frietketel telkens over, heeft iemand hier een oplossing voor.
    Zowel bij vers gesneden ‘droge’ frieten als bij diepvriesfrieten… en neen er zit niet teveel olie in.

  12. jenlon schreef:

    Wij gaan binnenkort naar Italië op vakantie. Heeft iemand enig idee of dit soort producten daar makkelijker te krijgen zijn in grote supermarkten bijvoorbeeld?

  13. Anonymous schreef:

    Mijn dochter heeft kokosolie op doktersadvies gekregen. Volgens de apotheek 100% kokosolie. Het ruikt nergens naar. Is dit dan ook eetbaar?!?!?

  14. Anonymous schreef:

    Zelf gebruik ik ontgeurde kokosolie van Royal Green om mee te bakken, in combinatie met roomboter. Ik gebruik voornamelijk die met de knoflooksmaak, omdat wij dat lekker vinden. Zelf gebruik ik wel wat meer als een mespuntje, maar dat is natuurlijk heel persoonlijk hoe je het graag gebruikt.

    Ik gebruik het inderdaad ook om in te frituren. Ik gebruik zo’n emmer van 2.5 liter van Royal Green. Als je het regelmatig filtert (met een kaasdoek bijvoorbeeld) kun je er erg lang mee doen. Ik frituur er zelf alleen maar aardappels in, geen andere producten die paneermeel bevatten, omdat die je frituurvet veel te snel stuk maken (de restjes gaan verbranden).
    De olie smelt ongeveer bij een temperatuur van 25 graden. Met deze temperaturen is het inderdaad behoorlijk hard. Je kunt het even in heet water zetten, dan smelt het vanzelf.

    De pure (dus niet ontgeurde) kokosolie kun je inderdaad gebruiken in je haar. Het is ook heerlijk op je huid, als je een droge huid hebt. Je kunt het ook gebruiken als massageolie (het smelt immers heel snel in je handen), en zelfs bij vrouwelijke ongemakjes. Je kunt het eventueel ook gebruiken als deodorant, maar dat hangt van je eigen lichaams pH af hoe dat gaat ruiken. Bij mij werkt het helaas niet. Ik denk dat je heel snel verbrand als je het als zonnebrand gaat gebruiken, maar dat weet ik niet zeker.

    Omega heb ik zelf geprobeerd, maar die vind ik erg vies. Maar smaken verschillen natuurlijk.

  15. Marlonn schreef:

    Hallo,

    Sinds een tijdje gebruik ik kokosolie van Royal Green voor het bakken van vlees en aardappelen, ik gebruik hier ongeveer een mespuntje voor dus het valt best mee hoe veel ik gebruik.. Nu vraag ik me af is dit te weinig of is dit goed? Hoe kan ik het op meer manieren toevoegen tijdens het koken?

    En kan ik inderdaad diezelfde kokosolie voor in mijn haar gebruiken. als zonnebrand en om op je lichaam te smeren? Moet ik daar dan nog wat mee doen of niet, of kan ik het beste daar een andere voor aanschaffen, die van Omega en nog wat.

    En nog een vraagje;), hoe gebruik je dat in de frituurpan dan, aangezien dat van mij gewoon dik is? Dat wordt toch ook hartstikke duur als je er 1 liter kokosolie in moet doen?

    Groetjes Marlon

  16. Karin Verschoor schreef:

    Hallo allemaal,

    Vanavond via Facebook “Pure Kokosolie” 160 voordelen van kokosolie ontdekt!
    En na enig gegoogle een link gevonden van het wetenschappelijk onderzoek en verbaas u!
    http://www.noble-house.tk/images/Links_ … riptie.pdf

    Volgens het onderzoek bestaat er geen extra vergine kokosolie: onzin dus…

    Verder ben ik wel helemaal onder de indruk van het onderzoek & ga ik mijn pot KTC kokosolie (ook bij de Toko gekocht) voor vele andere doeleinden gebruiken dan alleen in de keuken!

    Groetjes van Karin

    1. Karin Verschoor schreef:

      En o ja, ook het verzadigde vet verhaal word volledig ontkracht…

    2. Hey Karin,

      Ik zal die link morgen even bekijken, wil zo lekker mijn bed induiken 😉 Extra vergiene is idd onzin als het gaat om kokosolie, maar ik denk wel dat het veel mensen zo duidelijk kan maken dat het om een zo onbewerkt mogelijke vorm van kokosolie gaat. Veel mensen zijn niet bekend met kokosolie en mogelijk dat ze dit dan meer duidelijkheid kan geven om een keuze te maken. Weet verder niet of het met die intentie bedoelt is, maar dat is wat ik zo opmerk bij mensen die het graag willen proberen en een soort handvat nodig hebben. Wat dat betreft wel handig dus.

      Maar goed, zal het morgen eens lezen!

      Groetjes
      Heleen

  17. Ivonne Zwanink schreef:

    Hallo, ik heb elke keer een discussie over kokosolie dat het helemaal niet zo gezond is. Volgens een voedingsdeskundige die ik ken zegt ze, dat het ten eerste een verzadigd vet is, wel goed om koekjes enzo te maken, maar beslist niet om mee te bakken.Dan moest ik om toch gezond te blijven met olijfolie bakken,
    Nu Heleen zou jij hier een antwoord op kunnen geven? Jij gebruikt het voor alles. Wetenschappelijk is dit nog niet bewezen wordt er gezegd en dat het een hype is??? Ik geloof dat niet, zij denkt dat over een aantal jaren dat het toch achteraf een slecht product blijkt te zijn voor de mens. graag zou ik jouw opinie hierover willen horen. Mij bevalt het en ik heb zojuist een 2500gr verpakking aangeschaft

    groetjes Ivonne

    1. Hallo Ivonne,

      Zoek op mijn site maar eens naar ‘verzadigd vet’, daar wordt mijn standpunt uitgebreid uitgelegd. Ik hoop dat je daar wat meer info vindt!

      Groeten,
      Heleen

  18. Anonymous schreef:

    Voor de liefhebbers: bij de tuinen is de tweede pot Royal Green in de aanbieding: 50% korting op de tweede pot.

    http://www.detuinen.nl/frenchtop-royalgreen-cocoscream-extra-virgin.html

    En ter aanvulling op vragen in het draadje: de geurloze is geraffineerd t.o.v. de extra virgin. Ik denk dan minder heilzaam, maar net zo breed inzetbaar. Dua safhankelijk van je portemonee en toepassing verschillend gebruiken (geurloos in je haar, voeten, creme ed. en het volle product in je lijf).

    Vraag: heeft iemand ooit geprobeerd te bakken in Santen, net als met de olie? Soms denk ik wel eens dat dit hetzelfde product is als de kokosolie. Maar ik kan die info niet vinden.

    gr. Klaartje

  19. Hallo, nog een gebruik met kokosolie, mijn pleegdochtertje heeft kroeshaar en daar draai ik dreads/rasta in, maar dan moet er eerst vet in anders draait het snel weer uit, kokosvet is daar ideaal voor!
    Ik ben heel blij met al die kokosolie-ideeën, bedankt, groet Anna

  20. Anonymous schreef:

    Ik gebruik sinds kort ook kokosolie, maar heb begrepen dat je alleen de ongeraffineerde soort moeten gebruiken, deze is wel stukken duurder maar hier zitten alle goede dingen (laurinezuur) nog in. Anders kun je net zo goed zo’n zilverkleurig pak cocosvet kopen, daar zit ook niks meer in. Dus alleen ongeraffineerd koop ik. Heb er hier (in Zweden) ongeveer 18 euro betaald voor 500 ml. van Cocosa en later vond ik een ander merk goedkoper, Kung Markatta voor 4,5 euro per 225 ml en ook ongeraffineerd. Gebruik het gewoon voor bakken en broden en roosteren in de oven of in mijn zelfgebakken speltbrood.

  21. Anonymous schreef:

    Wat een inspiratie! De kokosolie is voor mij nog een ontdekkingstocht, dus fijn al deze info. Ik probeerde alleen je link naar deodorant te openen, maar krijg daarbij een foutmelding; Hoe werkt het gebruik als deodorant?
    Jessica

  22. Anna vB schreef:

    Hallo!

    Ook in ben kokosolie aan het onderzoeken en wil graag ergens gaan bestellen. Ik snap alleen het verschil tussen “extra vergiene” en “ontgeurde” nog niet helemaal. Maak het heel veel uit welke olie je voor wat gebruikt?
    Ik ben vooral op zoek naar olie om in te braden, roerbakken, etc (koken dus). Zou het graag ook in sla dressing gebruiken, maar ik begrijp dat het niet vloeibaar is? Of heeft iemand daar nog tips voor?

    Ik gebruik trouwens al jaren kokosolie voor in mijn haar. Ik koop vaak zo’n potje haarvet als ik in een arabisch of afrikaans land ben (heb het geleerd van een Tunesisch vriendinnetje van me), maar heb het ook wel eens gevonden in een “toko” in NL of BE. Ik gebruik het op 2 manieren:
    – Als ik merk dat mijn haar een opkikker nodig heeft doe ik het voor het naar bed gaan in droog haar (begin bij de puntjes en werk dan omhoog). Handdoekje op mijn kussen en ik slaap er een nacht mee. De volgende ochtend gewoon goed uitwassen en vooral géén conditioner gebruiken.
    – Als ik ga zwemmen, vooral op vakantie in zee, doe ik dit ook in droog haar. Het beschermt je haar tegen zout, chloor, etc, en je haar is gewoon nog doorkambaar. Zeker voor iemand met krullend haar dat snel in de knoop raakt is dat fijn, maar voor iedereen geldt dat het een goede beschermer is voor je haar! (En ik las dus ook dat kokosolie als zonnebrandcreme gebruikt kan worden, vandaar dus…) Als ik na een dag op het strand daarna regelrecht naar een feestje of restaurantje ga, is mijn haar dus nog goed behandelbaar en ziet het er nog leuk uit. Vroeger zat ik dan met droog en beschadigd haar aan het eind van zo’n dag en wilde ik liefst eerst ergens mijn haar gaan wassen. Niet meer nodig dus 🙂

    Anyway, als iemand nog antwoord heeft op mijn bovenstaande vraag?
    En tips over waar te bestellen zijn ook welkom.

    Thanks!

  23. Die van leefbewust is niet dezelfde. Wel hetzelfde merk, maar ontgeurd en niet extra vergiene en dat maakt inderdaad verschil in de prijs.

  24. Eva van Sonderen schreef:

    Is kokosolie echt zo gezond om mee te bakken? Het bevat toch ontzettend veel verzadigde vetzuren? Ik weet dat het heel en vogue is op het ogenblik onder veganisten en andere gezonde eters, maar ik heb in de gezond-voedselwereld al veel hypes voorbij zien komen…. kan iemand me uitleggen waarom die verzadigde vetzuren niet schadelijk zijn??

    1. Anonymous schreef:

      ik had een hele pot Extra Virgin “cocoya” gekocht en in de kast gezet,nu is die door de hitte van de laatste dagen volledig gesmolten kan ik deze dan gewoon in de frigo zetten om te laten harden ? of zou dat invloed hebben op de kwaliteit ?

    2. Kokosolie smelt bij temperaturen hoger dan 24 graden. Dit is geen probleem. In de koelkast zetten hoeft dus niet per se, maar heeft ook geen invloed op de kwaliteit.

      Groeten
      Heleen

  25. Saïda schreef:

    Ik heb van KTC nog nooit extra vierge gezien. Alleen 100% pure kokosolie. Met dat blauwe etiket.

  26. eva van asperen schreef:

    is er trouwens van ktc maar 1 soort olie of is er ook het onderscheid gemaakt tussen extra vierge en niet extra vierge?
    ik heb namelijk de extra vierge van omega en more en die van ktc uitgeprobeerd. en die van ktc ruikt en smaakt niet naar kokos, terwijl die van omega en more wel naar kokos ruikt en smaakt.

  27. Eva van Asperen schreef:

    als ik kokosolie op mijn huid smeer dan lijkt het niet in te trekken, maar blijft het erop liggen met als resultaat een hele vettige huid (ondanks dat ik maar super weinig erop smeer en heel goed uitsmeer). hebben jullie dat ook? hoe kan dat? of hoort dit gewoon zo.
    liefs
    eva

    1. Yvonne schreef:

      Dat hoort inderdaad zo. Kokosolie wordt heel langzaam opgenomen door je huid.

    2. Anonymous schreef:

      Nou bij mij niet hoor, ik heb extreem droge huid op mijn handen en voeten, kan bij wijze van spreken in een oliebad gaan zitten en na een minuut of tien kan ik weer opnieuw beginnen is het helemaal weg. Als ik een week mijn handen helemaal niet insmeer kan ik mijn vingers niet meer bewegen zo droog en strak wordt het dan.

  28. Willemijn schreef:

    wow wat een reacties! Ik ben ook verslingerd geraakt aan kokosolie en gebruik het zowel in de keuken als in de badkamer (als in de slaapkamer). Ik gebruik ontgeurde kokosolie om mee te bakken (frituren heb ik nog niet uitgeprobeerd, uit veiligheidsoverwegeningen (lees: neiging tot frituurverslavingen) heb ik geen friteuse namelijk) en voor mijn huid en in smoothies en dergelijke de extra vierge variant. Ik koop de kokosolie eigenlijk altijd via http://www.koopjesdrogisterij, vaak de omega& more of van Mattisson. Ik vind het ook budgetvriendelijk, geen deo meer, geen lotions, zonnebrand, aftersun, mijn vriend gebruikt het ook wel om z’n haar te stylen.
    Ik gebruik van Aman Prana kokosbloem/vezel om mee te bakken en in smoothies te gebruiken.
    Verse kokosnoot moet ik eens proberen, verder dan de kant en klare bakjes van de AH ben ik nog niet gekomen.

    Smeer je in met kokos en geniet van de zon!

    Groetjes, Willemijn

  29. Anonymous schreef:

    De kokosolie vliegt er hier ook doorheen. Het is goed maar ook lekker! Sinds een maand ben ik ook van mijn huisstofmijt/hooikoorts/pollen allergie af. Weet niet of het de kokosolie is of de C1000 vitamine, vraag niet hoe het kan, maar profiteer ervan! zeggen we dan. Het zit ook in de tas voor de vakantie, hoop dat ik het ook in Frankrijk kan vinden want 1kg voor 2 weken is vast te weinig! Dit jaar bestaan de vakantieboodschappen uit: amandelmeel, kokosolie, speltbloem, rauwe cashew en amandelen, palmsuiker, rauwe cacao, geitenkaas, keltisch zeezout, olijfoliezeep en gezonde kauwgom en natuurlijk de vitaminen en mineralen. Heel anders dan voorgaande jaren, we gaan natuurlijk niet wat we in 6 maanden hebben opgebouwd in 2 weken om zeep helpen!! Ik zou het niet eens meer kunnen om troep te eten, een hele enkele keer een ijsje of een echte italiaanse pizza maar dat is het dan ook wel!Gezondheid boven alles! Fijne vakantie voor iedereen! gr. adrielle

  30. Als ik kokosolie eet, krijg ik last van een opgezette buik. Verder geen klachten, en wel een betere huid. (Ik gebruik de extra virgin van Aman Prana) Bij de ontgeurde (van Omega & More) heb ik er geen last van, maar merk ik ook geen positieve veranderingen. Iemand die dit herkent? Tips?

  31. Yvonne schreef:

    Zover ik begrepen heb, is de extra virgin om te eten en de ontgeurde om mee te bakken/frituren. Die zou ik zelf nooit zo eten.

    Opgezette buik heb ik helaas altijd, dus daar heb ik helaas geen tips voor 😉

    1. Yvonne schreef:

      Ben getest op coeliakie, en dat heb ik gelukkig niet. Lactose onderzoek krijg ik binnenkort.

    2. Anonymous schreef:

      Ben je wel eens getest op coeliakie en/of lactose/melkintolerantie?
      Dat waren voor mij redenen voor een opgezette buik.

      Groetjes, VeggieMo

    3. Anonymous schreef:

      Was dat alleen met een bloedonderzoek of heb je ook een biopt gehad?
      Het komt soms voor dat er bij volwassenen geen antistoffen in het bloed zitten, maar dat er wel schade is aan de dunne darm.
      Mooi als je het niet hebt, ik heb een glutenvrij dieet en dan is eten altijd opletten wat betreft besmetting en je levert veel vrijheid in.

      Groetjes, VeggieMo

  32. Yvonne schreef:

    Ik heb het gisteren door Jaap laten doen, maar weet zeker dat jij en ik dit ook kunnen. Las dit op internet, en zo heeft hij hem uit de noot gepeld, en ik heb de rest gedaan.

    Hoe maak je een kokosnoot open? Maak gebruik van de natuurlijke breuklijn die tussen de ogen loopt!

    – Neem de kokosnoot in je linkerhandpalm vast met de kiemopeningen of ogen net boven je duim.
    – Houd de kokosnoot daarbij boven een kom, zodat je zonder knoeien het sap op kan vangen.
    – Gebruik de onscherpe zijde van een kapmes of hamer om de breuklijn te treffen.
    – De kokosnoot valt dan in twee gelijke stukken uit elkaar.
    – Controleer de smaak van het vruchtvlees om zeker te zijn van de versheid van de vrucht.
    – Een ranzige smaak? Drink het sap dan liever niet.
    – Steek vervolgens een spatel/mes tussen de buitenste schil en het vruchtvlees en haal het vlees eruit in verschillende stukken.
    – Eventueel verwijder je ten slotte het dun, bruin laagje op deze stukken. Een dunschiller is hiervoor handig.

    Dat laatste heb ik dus wel gedaan, met een scherp mesje. Was eigenlijk zo klaar!

    Succes!
    Weet zeker dat het je gaat lukken. Pure kokosmelk zonder e-nummers 🙂

  33. Yvonne schreef:

    Vanmiddag een echte kokosnoot gekocht.
    Kokosnoot gepeld en in stukjes in de blender zodat het goed fijn werd.
    Gekookt water er overheen.
    Even de staafmixer erdoor heen.
    Daarna in een kaasdoek, en klaar was klara:
    zelfgemaakte kokosmelk 🙂
    Lekker. Hopelijk valt dit wat beter in mijn lijf!

    Uitgeprobeerd met een koffielepeltje gula java cacao, en dat smaakte goed.
    Ik heb alleen wat teveel water gebruikt, maar dat weet ik nu meteen voor de volgende keer. 500 ml op 1 kokosnoot is waarschijnlijk meer dan voldoende.

    1. Wat een goeie tip! Ik ‘moet’ vanmiddag toch nog weer even naar de winkel, zal gelijk eentje halen om uit te proberen. Hoe heb jij de kokosnoot gepeld? Want dat ik eigenlijk datgene dat me tegenstaat en Simon is er vanmiddag niet 😉 Geen mannenspieren om mij te helpen!

  34. Yvonne schreef:

    Normaal gesproken koop ik altijd kokosolie van Royal Green. Man oh man, wat een smaaksensatie. Die van aman prana is ook erg lekker. Nu heb ik, met het oog op de portemonnee eens gekozen voor omega & more, maar die smaakt amper naar kokos terwijl hij toch ook extra virgin is. Ik dacht: koop zo’n grote verpakking, kan ik er lekker lang mee doen. Oeps: spijt van! Nou ja, ik zal het er voorlopig mee moeten doen.
    Maar wat een verschil in smaak heeft kokosolie.

    1. Anonymous schreef:

      Ik kan me voorstellen dat je spijt hebt. Ik vind het wel fijn dat je dit gepost hebt want ik dacht er ook over om deze te kopen. Ik heb de ontgeurde om mee te bakken.
      De virgin versie heb ik nu van Bio Plánete. Die vind ik erg lekker. Hij kost bij ons in de natuurvoedingswinkel 4,95 voor 200 gram.

      Groetjes, VeggieMo

  35. Atoko NL schreef:

    Kokosolie, net als alle andere olien, is verkrijbaar in verschillende graden (klassen). 100% kokosolie van ktc is internationaal gecertificeerd als 100% kokosolie en ook nog eens de beste kokosolie verkrijbaar wegens de oorsprong van het product en producent. Nog een kleinigheidje, 100% KTC Kokosolie 500ml 3,19Eur. 😉

    1. Anonymous schreef:

      Op een forum werd gezegd dat KTC noet goed zou zijn. Geraffineerd en bewerkt. Alleen biologische zou goed zijn? Maar dat is peperduur!

    2. Dat zou best kunnen, helaas heb ik daar nog geen goed ‘bewijs’ van. Maar het feit dat KTC zo goedkoop is zegt inderdaad wel wat. Jammer!

      Ik kijk altijd uit naar aanbiedingen bij de Tuinen. Die hebben regelmatig kokosolie in de aanbieding.

      Groetjes
      Heleen

  36. Anonymous schreef:

    Ja dat klopt: je kunt voor alles hetzelfde potje gebruiken. Bij sommige extra virgin merken wordt geadviseerd deze alleen koud te gebruiken en daar zit het lekkere geurtje nog aan. Je proeft dit ook wel een beetje aan je eten, maar niet zo sterk. Als je dit in je haar smeert, ruik je dus heel de dag naar kokosnoot 🙂 Moet je van houden. De ontgeurde gebruik ik zelf om mij mee in te smeren en om in te bakken. Ontgeurde is ook echt veel goedkoper. Ik heb verschillende (biologische) merken geprobeerd en vind ze eigenlijk allemaal prima.

  37. Anonymous schreef:

    Ja dat zou ik ook graag willen weten gebruik je voor alles gwn hetzelfde produkt bv waar je mee kookt kan ook in je haar of gezicht? Als het maar 100% kokosolie is?

  38. Anonymous schreef:

    Als ik deze website goed heb begrepen (heb nog niet alles gelezen, maar vind het echt een goede site, dus ik lees verder) gebruik je kokosolie om patatjes in te bakken maar ook om op een beschuitje te smeren en eventueel je voeten, handen etc? Allemaal hetzelfde product????

  39. Anonymous schreef:

    Ik vind santen ,te koop o.a. bij Ah, erg op kokosolie lijken en veel goedkoper.Die van ’toko lien’ zegt 100% puur te zijn..
    Wat vinden jullie van santen vergeleken met de dure kokosnootolie ??

    1. De santen die ik heb heeft idd een deel dat gewoon kokosolie is. Als je het niet heel erg vaak gebruikt, zou je het zo op kunnen lossen. Wij zijn grootverbruikers, dus dan gaat dat al heel snel niet op 😉

      Maar idd, wie heeft hier nog meer ervaring mee? Zou ik ook graag willen weten.

      Groeten
      Heleen

    2. Anonymous schreef:

      Ik heb inmiddels een 1600ml pot kokosolie (aman prana) besteld bij de sneldrogist voor 25 euro.Nog steeds duur maar de beste prijs die ik kon vinden.
      Ik krijg kriebels in m’n keel (hoest en zo)
      van boter en zuivel dus smeer nu,inplaats van roomboter, kokosolie op m’n beschuit !Erg lekker trouwens met honing en snuf kaneel!

    3. Ik zit hier met belangstelling het kokosolie artikel te lezen en ben wat gaan googelen: bij de Tuinen had je voor 25 euro ook 2,5l Royal Green Coconut Cream Extra Virgin kunnen kopen.
      Ondanks de naam gaat het volgens de beschrijving om “De Gecertificeerd Biologische kokosolie van Royal Green is een supergezonde olie die al haar goede eigenschappen behoudt bij verhitting. Ideaal ter vervanging van onder andere olijfolie. Tijdens het braden, wokken, bakken of frituren is er absoluut geen vorming van schadelijke stoffen of vrije radicalen. Minder calorieën, licht verteerbaar en zonder transvetzuren!”.

      http://www.detuinen.nl/frenchtop-royalgreen-cocoscream-extra-virgin.html

      Is deze die jij bedoelt, Heleen?

    4. Yvonne schreef:

      De grootste verpakking van Royal Green Extra Virgin is sinds kort 1400 ml. Hij is momenteel in de aanbieding bij vitaminstore, maar is nog steeds erg prijzig. Die andere verpakking van Royal Green is ontgeurde kokosolie.

    5. Anonymous schreef:

      hoi,ik lees nu je reactie pas ! Bedankt voor de tip ,maar de coconut oil van Aman prana is Extra Virgin en die van de Tuinen,Royal Green 2,5l niet.In ieder geval niet voor die prijs.
      Of was het toevallig een aanbieding of zo ?
      Overigens is het bij de Sneldrogist niet meer te vinden,jammer want het was toch een goede prijs,geloof ik!
      groetjes B’tine

  40. Jeroen schreef:

    Dit is een mooi uitgebreid stuk wat veel van de voordelen van Kokosolie beschrijft. Zelf houd ik er ook een hele website over bij, maar ik diverse tips geef hoe je het product kunt gebruiken. Op http://www.kokosoliekopen.nl vindt je meer informatie.

    1. Hallo Jeroen,

      Bedankt voor je reactie. Ik heb je site net even bekeken. Goeie producten van Aman Prana! Ben je al een tijd bezig hier mee?

      Veel succes verder!
      Groeten,
      Heleen

  41. Anja.M schreef:

    Hoi Heleen, je bent altijd zo enthousiast over kokosolie dat ik ook maar eens naar de winkel ben gegaan, De tuinen (daar was nu tweede pot voor de halve prijs)
    Gisteren de groente erin gewokt voor bij de rijst, en ze vonden het heerlijk ik ook trouwens en het rook zo lekker zeiden ze toen ik aan het bakken was, zelf ruik ik dat niet zo als ik aan het koken ben.
    En zo leuk dat het voor zoveel dingen te gebruiken is.
    Bedankt voor alle info, groetjes Anja.

  42. Wat leuk! Ook hier staat een pot kokosolie in de kast. Gekocht om koekjes mee te bakken (waren erg lekker). Maar nu lees ik dat ik er nog veel meer mee kan. Dank voor het delen!

  43. Anonymous schreef:

    Ik gebruik ktc coconut oil, deze is niet zo duur. Ik koop het bij de oriental webshop.

  44. wendela schreef:

    ik wist al langer dat kokosolie geweldig gezond was, maar het lukte me nooit het daadwerkelijk veel te gebruiken. sinds kort is daar verandering in gekomen.

    erg budget-vriendelijk vind ik het niet, want de enorme pot kost een rib uit mijn lijf en het gaat redelijk snel op sinds ons nieuwe kokos-beleid. toch het bik het er graag voor over.

    mijn zoontje van 4 heeft sinds gistermiddag heftige buikgriep en houdt niets binnen. nog geen slokje water, ORS, thee. ik begon me net flinke zorgen te maken, aangezien hij nog altijd spuugt en aan de diarree is….maar vanavond kreeg hij verse kippenbouillon met kokosmelk en keltisch zeezout en wonder boven wonder bleef het erin!
    van het vele handenwassen zijn mijn handen kurkdroog. handcreme: kokosolie. mijn zoontjes billen doen veel pijn van he diarree: kokosolie bracht verlichting. ook bij eczeem op zijn wangen gebruik ik het, of in de winterkou voor op lippen.
    ik ben geen kokossmaak fan, maar merk dat als ik gesmolten kokosolie (flink wat) door een glas verse sinaasappelsap mix, ik het wel lekker vind. of banaan, halve sinaasappel en gesmolten kokosolie met staafmixer tot sausje mengen en dan door de kwark. of gewoon op brood smeren en een beetje honing erop. veel gezonder dan kokosbrood uit de winkel 🙂

    wij zijn fan dus.

    welk merk gebruik jij? ik vind aman prana het fijnst, maar die is wel heel duur. maakt het denk je nog veel uit welk merk je koopt??

    1. Het budgetvriendelijke zit m ook in het feit dat je kokosolie voor zoveel verschillende dingen kan gebruiken, waardoor je andere producten niet meer nodig hebt. Dat is bij ons zeker wel het geval. Ik gebruik kokosolie ook op wangen en handen met dit natte weer en smeer er ’s avonds mijn voeten mee in voordat ik naar bed ga. Dat soort dingen. Scheelt toch al gauw ettelijke euros’ aan (chemische) verzorgingsproducten!

      Aman prana is inderdaad erg fijn, maar erg duur. Ik gebruik kokosolie van Omega & More en van de Tuinen. De eerste is nog wel eens in de aanbieding bij de natuurwinkel, de tweede is gewoon een stuk goedkoper en ook regelmatig in de aanbieding. Die koop ik dan groot in en deel ik met m’n moeder.

      Ik denk wel dat extra vergiene, koud geperste, biologische kokosolie het beste is. Als je je dit kan of wil veroorloven, is dat de beste keus.

      Grappig trouwens dat voorval met de kippensoep. Ik had exact hetzelfde met onze dochter. Eindeloos diarree en buikpijn en niks binnen kunnen houden. Een liter kippenbouillon met kokosmelk en idd keltisch zeezout en… over! Ze is de volgende dag gewoon naar school gegaan zonder problemen! Toeval? Denk t niet… 😉

    2. Anonymous schreef:

      Kokosolie hoeft helemaal niet duur te zijn! Ik koop een potje pure kokosolie voor maar 2,98€ bij de toko in de buurt. en dat voor 100ml! in toko‘s vindt je veel natuurlijke peoducten voor een goede prijs in tegenstelling tot dure drogisterijen en supermarkte die beloven pure producten te verkopen die vaak niet puur zijn en een hoop geld kosten.
      Het is van KTC met een blauwe sticker 😉

  45. Bedankt voor de tip om kokosolie als zonnebrandcreme te gebruiken. Dat wist ik niet. Groeten Izerina

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Inhoudsopgave

Nieuwste blogs

gezonde frambozen
Gezondheid Algemeen

Zijn Frambozen Gezond? Ontdek de Gezondheidsvoordelen!

Zijn frambozen gezond? Ja, frambozen zijn gezond! Ze zitten boordevol vitamine C, foliumzuur en antioxidanten zoals ellagitannines. Daarnaast bevatten ze weinig calorieën en suiker, waardoor ze een uitstekende keuze zijn voor een gezond dieet. Geniet van de vele gezondheidsvoordelen van frambozen!! Wat zijn frambozen? Frambozen zijn kleine, rode bessen die

Lees verder »
Zelfgemaakte ketchup
Avondeten

Zelfgemaakte ketchup

Zelfgemaakte Ketchup Zelf ketchup maken is niet alleen leuk, maar ook een gezonde en smakelijke manier om een basisproduct helemaal naar jouw wens te personaliseren. Dit recept is perfect voor wie graag experimenteert met natuurlijke smaken en fermentatie. Ingrediënten voor Zelfgemaakte Ketchup 400 gram kerstomaten (of andere tomaten) 50 ml

Lees verder »
Appelkruimel - Glutenvrij
Desserts

Appelkruimel – Glutenvrij

Heerlijke appelkruimel 100 % Glutenvrije Soms heb je nog wat appels liggen die nét niet meer mooi genoeg zijn om zo te eten. Weggooien? Zeker niet! Maak er een smakelijke appelkruimel van. Dit eenvoudige en glutenvrije recept is perfect om restjes op te maken en je huis te vullen met

Lees verder »