Koolrabi – Spoetnik onder de Groenten

Koolrabi - Spoetnik onder de Groenten
Koolrabi - Spoetnik onder de Groenten

Wie heeft er wel eens koolrabi uitgeprobeerd? Ik denk wel een flink aantal van jullie! Deze spoetnik-achtige groente is te krijgen in lichtgroen of paars en smaakt wat naar broccolistelen. De naam ‘koolrabi’ komt uit het Duits. Rabi is afgeleid van rí¼be dat raapsteel betekent. De koolrabi is familie van de kruisbloemigen zoals boerenkool en bloemkool (brassica). Leuk weetje: het is geen knolgewas, want het gedeelte dat we eten is een verdikking van de stengel, niet een wortel of knol.

Vanwege de neutrale smaak kun je er best veel mee doen. Je kan koolrabi koken, bakken, stoven, maar ook rauw eten, verwerkt in een salade. Ik heb zowel de gekookte als de rauwe versie geprobeerd met twee eenvoudige recepten en beide keren waren we allemaal erg verrast door de smaak. Ik kon het niet als alternatief voor aardappel serveren, daarvoor smaakt het te ‘groen’. Maar als salade werkte het heel goed! Daarom noem ik Koolrabi – Spoetnik onder de Groenten

koolrabi salade

Koolrabi Salade

4 porties

2 koolrabi’s
1 winterpeen
2 el mayonaise
1 el citroensap
Zout en peper naar smaak

  1. Schild en snijd de koolrabi’s en winterpeen in dunne reepjes.
  2. Meng in een kom de mayonaise met citroensap en voeg de groenten toe.
  3. Breng eventueel op smaak met zout en peper.
  4. Laat in de koelkast even op smaak komen, ongeveer een half uurtje.

Koolrabi Puree
4 porties

3 koolrabi’s
Boter
Zout en peper
Bieslook

  1. Schil de koolrabi’s en snijd ze in grove stukken.
  2. Breng in een pan met een bodem water aan de kook en kook in ongeveer 5 minuten gaar (afhankelijk van de grootte van de stukken).
  3. Giet niet al te veel af, probeer de koolrabi gaar te koken in zo min mogelijk water. Met het water dat overblijft, kun je dan pureren. Ik had letterlijk een bodempje water over na het koken.
  4. Breng de puree op smaak met zout en peper en een klont boter.
  5. Serveer met verse bieslook!
Wat doen jullie met koolrabi?
Niet vergeten! Je hebt nog tot middernacht de tijd om mee te dingen naar één van de tien e-boeken ‘Zin in Zomer!’ die ik weggeef. Laat hier een bericht achter en wie weet hebben we dit weekend mooi weer én heb jij er een leuk e-boekje er bij!

© 2010-2015 Eet Goed, Voel je Goed.  ALL RIGHTS RESERVED.

11 reacties

  1. Volgens mij heeft mijn moeder wel eens patatjes gemaakt van koolrabi en vond ik het vroeger niet te eten. Heb daarna ook nooit meer gegeten.
    Maar na het lezen van je recepten moet ik het misschien toch maar weer een kans geven???

  2. Mieke. schreef:

    Dankjewel voor je recept.
    Wat ik fijn vind is dat het lekker laag in de koolhydraten zit.
    4 gram per 100 gram.

  3. Anonymous schreef:

    Ook lekker in een smooty met mango en banaan, samen met geraspte koolrabi in de blender en dan lekker smullen! 🙂

  4. Anonymous schreef:

    Deze variatie vind ik erg lekker: Koolrabi, stukje rauwe ui, appel raspen, mengen met mayonaise, evt citroensap, peper,zout. Klaar.
    Het verse blad vind ik lekker, gesnipperd door een gemengde salade bijvoorbeeld. Vooral de paarse ziet er leuk uit ook.
    Gestoofd heb ik het nog niet, maar je recept lijkt me lekker!
    Marjolijn.

  5. Voor mij een nieuwe, ga volgende week de puree maken, dankje!
    Is stomen beter dan koken denk je?
    En nog een recept voor iets met een meiraap, heb er 3 in me eigen moestuin staan:)
    Vanavond salade met rauwe biet (ook uit eigen moestuin van ons dakterras)
    Morgen salade van mesclun sla, snijbiet en het loof van de rode biet, rucola en spinazie (ook uit die moestuin, zo leuk! Doen we voor het eerste jaar)

    Groetjes thamar

  6. Anonymous schreef:

    Koolrabi-cappacio.. Ja ja, erg lekker en het staat ook leuk. Weer eens wat anders. Een aantal dunnen schijfjes op je bord en opmaken met wat je maar in huis hebt. Bijv. wat veldsla, pijnboompitten, wat geraspte kaas, dressing, peper. enz.

  7. ik de koolrabi in allerlei salades (heel lekker geraspt en met gedroogde cranberries erbij), of gewoon in reepjes gesneden om tussendoor op te knabbelen.

  8. Anonymous schreef:

    Heerlijk!
    Schillen. In de dikke plakken snijden, vervolgens insmeren met mosterd/ei, daarna door de polenta rollen en bakken in (kokos)olie!

    Angela

  9. Margreeth. schreef:

    Zin in zomer!
    dat krijg ik steeds meer, ben benieuwd of we nog wat mooie dagen krijgen.
    maar nu is het in mijn keuken al zomer als ik KERSEN eet! zo lekker, ze worden op de markt al iets goedkoper… dus kom maar op met je kersen recepten, als ik er nog kersen voor over gehouden heb:).
    fijn weekend.

  10. Sandrapenstaartje J schreef:

    De super lekkere soep maken van Koken met Karin! http://www.kokenmetkarin.nl/voor/koolrabisoep.html

  11. Vind koolrabi heerlijk! Recent pas ontdekt. Vind het iets van snijbonen weghebben. Tot nu toe heb ik er alleen nog maar stamppot van gemaakt met een lekkere vleesjus erover. Beetje grasboter erdoor en smullen maar!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Inhoudsopgave

Nieuwste blogs

file americain op toast
Recepten

Zelf filet américain maken? Zo doe je dat!

Filet Américain is een heerlijk smeerbaar broodbeleg dat geliefd is in veel huishoudens. Zoals je misschien weet, staat het bekend om zijn romige structuur en hartige smaak. Hoewel het gemakkelijk te koop is in de winkel, raad ik je aan om het zelf te maken. Het is niet alleen verser,

Lees verder »
heel veel kersen
Gezond eten

Zijn kersen gezond? Ontdek alle voordelen hier

Kersen zijn niet alleen een heerlijke traktatie, maar ook een voedzame toevoeging aan je dieet. Maar hoe gezond zijn kersen eigenlijk? In dit artikel ontdek je alles over de gezondheidsvoordelen van kersen en hoe je ze kunt integreren in je dagelijkse voeding. Wat maakt kersen gezond? Kersen zijn rijk aan

Lees verder »
gember en geneden gember op een tafel
Gezond eten

Is gember gezond? Ontdek de voordelen!

Gember is een veelzijdige specerij die al eeuwenlang een plek heeft in zowel de keuken als de geneeskunde. Maar is gember het echt zo gezond als vaak wordt beweerd? Laten we samen ontdekken wat gember voor jou kan betekenen. Wat is gember? Zoals je misschien weet, is gember de wortelstok

Lees verder »