Kruidige Pruimenchutney met rozemarijn, piment & kaneel

Kruidige Pruimenchutney

Deze kruidige pruimenchutney maak je nu om straks wanneer het volop herfst is of met de feestdagen, van te genieten. Leuk ook om als cadeau te geven!

Kruidige Pruimenchutney

“Heleentje zag eens pruimen hangen, o als eieren zo groot..” Iedereen die maar een beetje bekend is met dit rijmpje weet dat het niet kleine Heleen, maar Jantje was die die grote pruimen zag hangen. Jantje wilde graag gehoorzaam zijn en kreeg als beloning voor zijn goeie gedrag zijn hoed vol pruimen. Ik had geen hoed om de pruimen in te dragen, maar na een leuke kennismaking met onze achterbuurvrouw die dus zo’n grote pruimenboom heeft, kreeg ik een doos vol met pruimen! Zij deed er niks mee en de beesten zaten er al in. Meteen de boom wat ingekort en iedereen weer blij!

Kruidige Pruimenchutney

Maar ja, wat doe je vervolgens met die pruimen? Al eerder maakte ik een heerlijke pruimentaart met amandelmeel. De combinatie van die twee is klassiek en werkt erg goed. Heb je pruimen? Maak dan ook vooral die taart eens! Ook staat er een heeeeel oud recept voor pruimenchutney op de blog. Echt heel oud. Als je wil zien hoe ik in 2010 de eerste artikelen maakte, moet je dat vooral eens bekijken. Ik ga het niet eens aanpassen, dat artikel. Het is gewoon nostalgie! 🙂

Simon stelde voor dat ik weer zo’n pruimenchutney maakte. We vinden chutney erg lekker bij koud vlees, op brood met kaas of bij de kaasplank. Maar de chutney moet niet te zoet zijn en dat is vaak wel het gevaar. Op zich niet verwonderlijk want chutney is bedoeld om groenten en fruit lang te bewaren. Zout, azijn en suiker doen dat uitermate goed. Maar juist omdat er veel azijn in gaat, doe ik het rustig aan met het zoet. Resultaat: een kruidige pruimenchutney die zeker tot de Kerst kan blijven staan om te trekken (de smaak van zelfgemaakte chutney wordt met de week beter) en toch niet tandentrekkend zoet is.

Tips & Suggesties

Om deze kruidige pruimenchutney te maken, gebruike ik een Spaans pepertje. Dit kun je achterwege laten en eventueel vervangen door een theelepel gedroogde chilivlokken. Die geven wel pit en warmte, maar zijn niet heel scherp. Ook ging er verse rozemarijn, piment en kaneel in. Resultaat: een kruidig warme chutney die echt uitstekend past bij elk soort vlees of stoofgerecht dat je klaar maakt.

Tip: Dit recept maakt best veel. Verzamel kleine potten van 300 ml of kleiner om de chutney in te doen. Zodra je hem opent, is de chutney zeker nog wel twee weken goed in de koelkast, maar een halve kilo per keer er van wegwerken is wel een beetje gortig. Kleine potjes stapelen ook makkelijk op en zijn leuk om als cadeau te geven. Schrijf dan wel even op wat er allemaal in zit en wanneer je hem hebt gemaakt.

Kruidige Pruimenchutney

Kruidige Pruimenchutney met Rozemarijn, Piment en Kaneel

Een echte herfstchutney die het ook straks met de feestdagen erg goed zal doen!
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 45 minuten
Gang Dips en Sauzen
Keuken Nederlands
Porties 30 porties

Ingrediënten
  

  • 1 kg verse pruimen
  • 2 rode uien
  • 1 Spaanse peper
  • 1 el verse rozemarijnblaadjes
  • 2 tl kaneelpoeder
  • 1 tl gemalen piment
  • 1 tl gemberpoeder
  • 300 gram oerzoet of kokosbloesemsuiker
  • 1 tl zeezout
  • 1 citroen
  • 100 gram rozijnen
  • 450 ml appelcider azijn of witte wijnazijn

Instructies
 

  • Neem een grote pan en verhit hier een beetje olijfolie in.
  • Snijd de uien klein en snipper het Spaanse pepertje. Bak dit totdat de ui zacht wordt.
  • Was ondertussen de pruimen en snijd ze in kwarten. Verwijder de pit.
  • Bak kort de rozemarijn en specerijen mee en voeg vervolgens de pruimen en rozijnen toe. Roer even om op hoog vuur.
  • Rasp de citroen en pers hem uit. Voeg dit met het suiker, zout en azijn toe.
  • Breng aan de kook, draai het vuur laag en laat langzaam inkoken.
  • De chutney is klaar wanneer de pruimen helemaal zacht zijn en de chutney de textuur heeft van hele dikke jam.
  • Verdeel de chutney over schone, gesteriliseerde glazen potten en draai de deksels er stevig op. Zet ze op de kop op een theedoek en laat zo afkoelen. Alle potten waar het deksel van ingedeukt is, zijn goed dichtgetrokken. Als een deksel nog 'popt', maak je die als eerste op. Zet die in de koelkast en consumeer binnen twee weken.

Notities

Deze pruimenchutney wordt met de tijd lekkerder. Laat de potten sowieso een maand op een koele, donkere plaats staan om de smaak volledig te laten ontwikkelen. 

2 reacties

  1. Hoi, ben al tijden op zoek naar een niet zo zoet recept voor pruimenchutney. Zou je dit recept ook met gedroogde pruimen kunnen maken?

    Hartelijke groet,
    Ester

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




Inhoudsopgave

Nieuwste blogs

heel veel kersen
Gezond eten

Zijn kersen gezond? Ontdek alle voordelen hier

Kersen zijn niet alleen een heerlijke traktatie, maar ook een voedzame toevoeging aan je dieet. Maar hoe gezond zijn kersen eigenlijk? In dit artikel ontdek je alles over de gezondheidsvoordelen van kersen en hoe je ze kunt integreren in je dagelijkse voeding. Wat maakt kersen gezond? Kersen zijn rijk aan

Lees verder »
gember en geneden gember op een tafel
Gezond eten

Is gember gezond? Ontdek de voordelen!

Gember is een veelzijdige specerij die al eeuwenlang een plek heeft in zowel de keuken als de geneeskunde. Maar is gember het echt zo gezond als vaak wordt beweerd? Laten we samen ontdekken wat gember voor jou kan betekenen. Wat is gember? Zoals je misschien weet, is gember de wortelstok

Lees verder »
Gezondheid Algemeen

De voordelen van een kok aan huis

Je kent het wel: je hebt mensen thuis uitgenodigd om te komen eten of om samen een verjaardag te vieren, maar je bent vervolgens de hele avond het eten aan het verzorgen. Het lukt je niet om iedereen te spreken en ook dieetwensen kunnen soms erg lastig zijn. Geen stress

Lees verder »