Kurkuma

Wij eten graag Indiaas en maken daarbij veel gebruik van Kurkuma (Geelwortel). Erg lekker en geeft alles een goud-gele kleur. Maar kurkuma heeft ook een aantal hele bijzondere eigenschappen. Bij deze een leuk stukje hierover.

Wat is kurkuma
Kurkuma wordt gewonnen uit de wortel van de plant curcuma longa; een plant die tot de gember familie wordt gerekend.
Kurkuma is een geel kruid met een mild bittere smaak. Kurkuma geeft curry zijn kenmerkende gele kleur.
Gebruik kurkuma Kurkuma wordt in de oosterse keuken vooral gebruikt om smaak en kleur aan gerechten te geven, zoals aan nasi bijvoorbeeld. Verder is kurkuma ook een vast bestanddeel van kerrie.
Andere gebruiken kurkuma: Kurkuma wordt ook gebruikt als natuurlijke kleurstof voor textiel en in verf.
Medicinale toepassing van kurkuma
In oosterse landen kent kurkuma een eeuwenoude medicinale toepassing, vooral als ontstekingsremmer. In landen als India, China en Indonesië wordt kurkuma zowel oraal als uitwendig gebruikt voor een grote diversiteit aan kwalen, waaronder ontstekingen, menstruatieklachten, geelzucht, leveraandoeningen, darmklachten, huidaandoeningen en kiespijn.
Kurkuma en onderzoeken
Uit steeds meer onderzoek komt naar voren dat kurkuma beschermt tegen ziektes in het algemeen en tegen kanker in het bijzonder.
  • Kurkuma vermindert ontstekingen in de darmen. ontstekingen die vaak een voorbode van darmkanker zijn;
  • Kurkuma heeft een zuiverende werking op darmen, lever en milt. Kurkuma werkt op die manier ook versterkend voor het immuunsysteem;
  • Kurkuma remt de angiogenese (de vorming van nieuwe bloedvaten) en verhindert daarmee de groei van een tumor;
  • Kurkuma stimuleert apoptose (celdood) en daarmee kan kurkuma helpen om tumorcellen te laten afsterven
Kurkuma is gewoon in de supermarkt, op de markt of bij een toko te verkrijgen als poeder of als wortel. Gebruik het rijkelijk om er flink van te profiteren!

© 2010-2012 Eet Goed, Voel je Goed.  ALL RIGHTS RESERVED.

Inhoudsopgave

Nieuwste blogs

voedingsstoffen
Gezondheid Algemeen

Wat zijn voedingsstoffen? Uitleg en tips

Voedingsstoffen zijn de basis van een gezond lichaam. Ze bepalen hoe je je voelt, hoe goed je herstelt, en zelfs hoe scherp je geest is. Toch hoor ik regelmatig dat mensen niet precies weten welke voedingsstoffen ze écht nodig hebben. Daarom leg ik het je graag uit. Kort, duidelijk en

Lees verder »
karnemelk en melk in glazen
Gezond eten

Karnemelk of melk: wat is gezonder?

Melk of karnemelk? Je hebt het vast wel eens in de supermarkt overwogen. Beide lijken gezond, maar ze verschillen behoorlijk. Niet alleen qua smaak, maar ook in voedingswaarde en hoe je lichaam erop reageert. Ik help je vandaag op weg om een goede keuze te maken. Wat is het verschil

Lees verder »