Vet, dof, pluizig of onhandelbaar haar? Laat shampoo staan!

olijfoliezeep shampoo

 

Natuurlijk wassen: afscheid nemen van chemische producten

Het is nu bijna een half jaar geleden dat ik besloot vaarwel te zeggen tegen een groot scala aan wasproducten in de badkamer. De chemische geuren, petroleumbijproducten en al die plastic flessen… ik maakte schoon schip (letterlijk en figuurlijk). Veel douchegel werd opgebruikt als handzeep en de rest heb ik weggegeven of weggegooid. Sindsdien wast de hele familie zich met olijfoliezeep en gebruiken we bicarbonaat als deodorant. En wat een verschil maakt dat!


Waarom overstappen op natuurlijk wassen?

Moet je nagaan: geen aparte douchegel meer voor hem, haar en de kleintjes, geen shampoo voor verschillende haartypes, geen aluminiumhoudende deodorant die schadelijke stoffen en drijfgassen verspreidt, en geen bodylotion die je huid toch niet écht voedt. Bodylotions geven vaak alleen een tijdelijk resultaat, want zodra je stopt, wordt je huid weer droog en schilferig. Door over te stappen op natuurlijke alternatieven merk je niet alleen verschil in hoe je huid en haar aanvoelen, maar ook in je badkamer en ecologische voetafdruk.


Weg met de shampoo!

Dankzij de overstap op olijfoliezeep is mijn badkamer een oase van eenvoud geworden. Geen onnodige flesjes en zeepresten meer, en ook de hoeveelheid afval uit de badkamer is flink verminderd. Toch besloot ik mijn natuurlijke routine nog verder te vereenvoudigen door shampoo te vervangen met bicarbonaat.

Het experiment:
Omdat ik van nature vrij vet en fijn haar heb, leek bicarbonaat mij een interessante keuze. Drie weken geleden vulde ik een lege fles met een mengsel van bicarbonaat en water in een verhouding van 1 op 8. Deze oplossing gebruik ik nu als shampoo.


De resultaten van natuurlijk wassen

Na drie weken merkte ik dat:

  • Mijn haar minder snel vet wordt: Ik hoef het nu slechts om de twee tot drie dagen te wassen.
  • Mijn haar gezonder aanvoelt: Het is zacht, stevig en makkelijk door te kammen.
  • Geen stylingsproducten meer nodig zijn: Zonder mousse, gel of spray zit mijn haar gewoon goed.

Dit experiment bewijst dat natuurlijke alternatieven zoals bicarbonaat een groot verschil kunnen maken. Mijn haar voelt niet alleen beter, maar het ziet er ook gezonder uit zonder de extra belasting van chemische producten.


Aanbevolen voor huid- en haarproblemen

Als je kampt met huid- of haarproblemen, raad ik natuurlijk wassen sterk aan. Door over te stappen op eenvoudige, natuurlijke producten zoals olijfoliezeep en bicarbonaat kun je je routine niet alleen vereenvoudigen, maar ook verbeteren. Daarnaast draag je bij aan een schonere leefomgeving door minder plastic afval te produceren en schadelijke stoffen te vermijden.

Klaar om de overstap te maken? Laat die overvolle badkamerkasten achter je en ontdek hoe eenvoudig en effectief natuurlijk wassen kan zijn!

 

 

28 reacties

  1. Waar kun je ergens die bicarbonaat kopen? 🙂

    Bij voorbaat dank

    1. Bij zowel de Jumbo als de AH kun je het krijgen, maar ook bij Holland&Barret. Online is het ook te krijgen, bijvoorbeeld bij de Notenshop.

      Groeten,
      Heleen

  2. Hoi. De bicarbonaat ’trekt’ de kleur uit je haar, als je kleurspoeling gebruikt. Verder vond ik dat mijn haar op den duur te stuk, droog, pluizig werd hiervan.

    Ik gebruik marseillezeep of olijfoliezeep voor mijn haar, gewoon de zeep in mijn handen draaien en dan op mijn hoofd insmeren, gaat prima. Nog geen nare bij effecten. Gebruikte nooit conditioner, nu ook niet. Heel zelden appelcider azijn. Wil dat honing-water mengsel wel eens proberen en ook de geklopte eitjes 😉 Dat schijnt heel voedend te zijn voor je haar.
    Verder gebruik ik henna, want wordt ‘asblond’ tussen mijn donkerrode haar. Gewone pure henna, zonder toevoegingen. De poeder van het plantje. Zonder indigo (want niet altijd veilig, he) en ik doe er heel sterke koffie in om het papje te maken. Bij mij wordt het heel donker met een rode gloed, omdat mijn eigen haar ook donker is. Mijn grijze haren zijn iets feller, wat het wel opleukt.
    Mijn zusje gebruikt henna en omdat zij blonder is, is haar kleur iets feller (levendiger zelfs), maar na vaker gebruiken, is het iets donkerder geworden.
    Henna is een topoplossing en ik zie dat tevens als een soort haarmasker. Daarna is het weer heerlijk zacht en hoef ik het niet zo snel weer te wassen.
    Geen rotzooi in je haar, geen chemische middelen, uitwasbare spoeling of niet, het heeft wel nare stofjes in zich die via je huid je systeem binnen komen. Dus fijn op de henna, allemaal 😉

    Als deo gebruik ik bicarbonaat. Af en toe dep ik in het potje en dan onder mijn oksels. Dat hoeft niet dagelijks na een tijdje. Het ligt ook aan de stoffen die je draagt.
    Transpireren is een natuurlijk proces. Dat komt weer op gang als je stopt met al die deo’s.
    De bicarbonaat helpt niet tegen het transpireren en dat moet je ook niet willen.
    Het werkt wel tegen het ontstaan van geur. Na een tijd hoef je het niet meer dagelijks te deppen. Je lichaam heeft weer normale processen onder je oksels. En als je schoon, fris en fruitig bent hoeft transpiratiegeur niet aanwezig te zijn.
    Als je weet dat je extra inspanning moet leveren, fysiek of qua stress/spanning (examen ofzo), dan dep je sowieso even met bicarbonaat. Dan ben je maar zeker van frissigheid.

    Om te douchen gebruik ik gewoon ook marseillezeep of olijfoliezeep.
    Om je make up te verwijderen kun je gewoon olijfolie gebruiken. Daarna afnemen met ‘wattenschijfjes’ die ik geknipt heb uit oude handdoeken (in bh-zakje op de hete was, dan meerdere malen te gebruiken, dus) zodoende geen chemisch gebleekte wattenschijfjes meer nodig.
    Daarna met warme, natte washand de huid nog eens afnemen en dan weer insmeren (op de vochtige huid) met olijfolie, als nachtcrème. Of een vitamine E capsule openprikken en over je huid verdelen. Dat laatste doe ik kuursgewijs. Een dag of 10 ofzo, een paar keer per jaar.

    Als bodylotion gebruik ik olijfolie met soms een paar druppels etherische olie erin. Lekker. Als dagcrème gebruik ik kokosolie, deze heeft ook een licht beschermende werking tegen de zon.
    De restanten knijp ik in mijn haarpunten.
    O ja, en na het blootgesteld zijn aan de zon, ga ik douchen en meteen weer olijfolie. De huid herstelt dan beter en sneller.
    Als voeten en/of handenbadje, doe ik altijd olijfolie en citroensap in warm water. Tijdje in laten trekken, afschudden en de resterende olie in de huid masseren. Erg goed voor gezonde en sterke nagels en voor gezonde zachte voeten.
    Handen en voeten scrubben kan met koffiedrab (ook goed als bodyscrub, cafeïne schijnt anti-cellulite te werken) of scrubben met fijne suiker in een beetje olijfolie. Ik ben manicure en gebruikte deze scrub ook bij de klanten.

    Nou.. dit was het zo’n beetje. Zonder chemische middeltjes je huid en lichaam verzorgen kan heel goed. Is leuk ook. Dingen uitproberen enz..

  3. boukje de vet schreef:

    Ik gebruik al een jaar of 3 geen shampoo meer, gewoon alleen water en dat bevalt heel goed, Wat me wel opvalt is dat het haar langer nat blijft in vergelijking met als je shampoo gebruikt. Ja de eerste weken was even wennen, maar nu wil ik niet anders meer…..

    1. Klopt, het is ook even doorzetten 😉 Maar na een tijd is de hoofdhuid bijvoorbeeld ook meer tot rust gekomen en dat merk je dan echt!

  4. Wilma Huisbrink schreef:

    Ik gebruik het ook wel geregeld voor mn haar en als deo, die backing soda, maar omdat ik ook vaak zwem gebruik ik er ook shampoo bij, anders krijg ik het niet schoon.
    Groetjes Wilma

  5. Tamara schreef:

    Zou dit ook helpen tegen schilfertjes in het haar? Ik heb echt al van alles (chemisch) geprobeerd, maar niets helpt…

    1. Melanie Goethals schreef:

      Hoi Tamara, de bicarbonaat helpt bij mij echt goed. ik heb dun, lang, weinig stijl haar en schilfertjes. Sinds 3 jaar gebruik ik 3/4 van een soeplepel bicarbonaat opgelost (schudden) in een halve kleine fles warm water. Van jeuk en schilfertjes en vettig haar heb ik geen last meer. Zelfs mijn gezicht is niet meer zo vettig. t’ Is wel zo dat het mengsel heel lopend is en je er geen “pak” aan hebt, er is ook geen schuim en je haar moet je heel goed uitspoelen. Deze aanpak werkte bij mij maar na 3 maanden.
      BTW de deo zoals hierboven vermeld bij Anonymous25 June 2013 20:15 is de max!!!

  6. Anonymous schreef:

    Werkt de zelfgemaakte deo ook goed als je erg zweet en hierbij ook een beetje gaat stinken?

    1. Hoi Anonymous,

      Ik maak sinds maart jl. mijn eigen deodorant.
      Het werkt bovenverwachting goed.
      Zelfs met zeer warm weer ruik ik niets en voel me fris terwijl dat met deo uit de winkel niet het geval was.
      Het recept is eenvoudig: 2 eetlepels bicarbonaat met 2 eetlepels maizena of arrowroot mengen en dan doe ik er 2 eetlepels kokosolie bij en dan optioneel 2 druppel etherische olie.
      Als bodylotion gebruik ik kokosolie, werkt ook goed.

      Met vr. groet Irene

  7. Anonymous schreef:

    Deo maken is oh zo simpel: 1 eetlepel maizena, 1 eetlepel bicarbonaat, 1 eetlepel cocosolie, deze mengen, met een vork, tot het een creme is… werkt super!

  8. bibiane schreef:

    leuk om te lezen al deze dingen.

    Ben erg nieuwsgierig hoe je deodorant maakt van de bicarbonaat,
    zou je hier iets over kunnen vertellen?

    groetjes

    bibiane

  9. Anonymous schreef:

    Erg interessant! Waar kan ik die olijfolie zeep en natuurborstel kopen? En hoe maken jullie zelf deo ( verhoudingen )
    Groetjes Sylvia

  10. Anonymous schreef:

    Ik heb ook van die olijfoliezeep met 17% laurier gekocht. Mijn ervaring:

    Beetje wennen/vreemd was het de eerste keer om met het zeepblok mijn haar in te zepen maar het schuimt echt heel erg goed! had ik niet verwacht. Het prikte me wel in de ogen, maar goed, gewoon de oogjes dichthouden dus. Met het haarsop was ik dan de rest van mijn lichaam. Het haar droogt lekker af, niet stroef ofzo bij mij. Het haar voelt heerlijk zacht aan en mijn haar/hoofdhuid blijft langer fris dan eerst. Mannetje heeft zich er meegeschoren, beviel ook prima. Mijn gezicht voelt iets minder dan eerst terwijl ik mijn gezicht nooit waste met zeep maar misschien waren het dan de shampooresten. Na het douchen smeer ik nog een beetje kokosolie op mijn gezicht en om de dag de huid met kokosolie en met de nog beetje vette handen kneed ik mijn haar in model. Oh ja en ik smeer nog even de oksels in met de “bicarbonaat/maizena/kokosolie-deodorant”.

    1. Anonymous schreef:

      Mijn gezicht voelt iets minder dan eerst….moet zijn:

      Mijn gezicht voelt iets minder trekkerig aan dan eerst

  11. Laura Akyí¼z-Nieuwenhuis schreef:

    Je blog heeft me geïnspireerd om nu echt geen shampoo meer te gebruiken! Ik ben nu een week verder en het is nu toch wel erg vet!! Ik heb een natuurborstel gekocht en dat werkt wel goed, het is mooi verdeeld over het haar. Ik heb wel Olijfoliezeep, maar dat haalt het vet niet weg? Gebruik ik dan te weinig? Gaat het vanzelf weg?

    Ik blijf het nu borstelen, maar het zit nu wel altijd in een staart, want het is wel erg vet. Gelukkig is het nu wel goed verdeeld zodat het niet kriebelt op m’n hoofd 🙂

  12. Annemieke schreef:

    Ik gebruik nu ca. 8 weken helemaal niets meer. (ja, ik douche wel vaak, maar dan zonder shampoo 😉 Ik heb een tijd bicarbonaat gebruikt icm appelazijn als conditioner, maar mijn haar werd er wat droog van. Nu gebruik ik niets meer.

    De eerste weken zijn niet fijn. Je haar wordt vet!! Dat komt omdat het gewend is om zoveel talg te moeten aanmaken. Het wordt immers elke dag met shampoo er heel drastisch vanaf gehaald.
    Ik gebruikte dan een natuurborstel waarmee ik zoveel mogelijk het talg over het hele haar uitkam. Inmiddels heeft mijn haar nu slag, glanst het mooi en heeft het altijd volume.

    Mijn enige onderhoud is heel veel borstelen, zodat je de talg over het hele haar verdeelt. De natuurlijke hoofdvetten beschermen het haar en laat het mooi glanzen. Mocht je toch bicarbonaat shampoo willen maken, dan is mijn tip: gooi de bicarbonaat bij kokend water. Dan gaat het bruisen en lost het op. Als je het bij koud water doet, dan blijft het er een beetje in ronddrijven.

    Ik ben gek op je blog! De lekkerste chocoladetaart ooit, staat nu in de oven (jouw recept).

  13. Nagekomen reactie: Ik heb een paar weken geleden mijn haar (krullen – snel pluizig – droog) gewassen met 2 eieren opgeklopt met beetje water. Op vochtig haar inmasseren, 10 min. wachten en uitspoelen. Het heeft 10 dagen prima gezeten. Vorige week is het bij de kapper gewassen maar vandaag neem ik weer eieren.. Ik heb erna wel iets conditioner gebruikt omdat ik het anders niet uit de klitten kan krijgen.
    Daar wil ik ook wel iets anders voor gebruiken, maar de azijn beviel met niet, ik bleef het ruiken. Iemand ander idee?

  14. Willemijn schreef:

    Wat voor verhouding honing – water gebruik je dan? Ben wel heel benieuwd om dit te proberen!

  15. Ik spoel mijn haar vaak na met honing opgelost in water, daarna niet meer uitspoelen. Je haar wordt hier heel zacht van en zit dan ook goed!

    1. Supertip! Ga ik vandaag meteen uitproberen! Ik heb erg fijn haar, veel, maar erg fijn en wil eigenlijk geen conditioner gebruiken. Heeft dit vergelijkbaar effect?

  16. Anonymous schreef:

    Hoi Heleen,

    ik heb vandaag shampoo geprobeerd te maken, heb 400gram water en 50 gram bicarbonaat in een fles gedaan en geschud, maar vind het geen doen om dit als shampoo te gebruiken. Het schuimt niet en is veel te dun…heb ik de verhoudingen misschien niet goed?

    1. Dat zou kunnen. Probeer het eens met een verhouding van 1 op 3. 1 deel bicarbonaat op 3 delen water. Maak er een papje van, masseer dit op de je scalp, laat even zitten (een minuut ofzo) en spoel dan uit.

      Succes!

  17. Hoi Willemijn,

    Ik heb zelf geen ervaring met Marseillezeep in plaats van shampoo. Maar het is wel zo dat als je een hele tijd (jaren dus) shampoo, conditioner en haarproducten hebt gebruikt, je haar zich eerst moet aanpassen. Met andere woorden: het talgniveau van je haar moet weer stabiliseren. Door alle shampoos was je dit steeds weg, maar je huid blijft het aanmaken. Het kan dus heel goed dat je haar de eerste tijd vettig is.

    Ikzelf vind olijfoliezeep de beste. Twee ingredienten en een super resultaat. Maar verwacht wel een verandering van je haar. Het kan zijn dat je haar anders gaat vallen en anders aanvoelt. Is het na een maand nog niet verbetert, kijk dan even naar een andere oplossing. Misschien een natuurlijke shampoo en azijn om uit te spoelen.

    Succes!
    Heleen

  18. Beste Heleen,

    Ik vroeg me af of je direct baat hebt gehad van het wassen met zeep dan wel soda? Ik ben zelf begonnen met mijn haar wassen met een marseillezeep mengsel en appelciderazijn als conditioner. Ik ben er deze week pas mee begonnen en wellicht is er een aanpassingstijd voor mijn haar. De azijn bevalt heel goed, maar mijn haar wordt slap en ziet er onsmakelijk vet uit door de zeep als shampoo. Ik gebruikte al wel een redelijk natuurlijke shampoo (yes to cucumbers), maar wil graag nog natuurlijker.

    Groetjess, Willemijn

  19. @ Stina Het is zeker de moeite waard om het eens kritisch te bekijken. Ik overdrijf niet, mijn badkamer blijft langer netjes en schoon omdat er niet steeds gekliederd wordt met shampoo of schuim. En natuurlijk de kosten…

    @Izerina Laat me weten hoe het je bevalt! Ben erg benieuwd!

    Groetjes

  20. Ik heb toevallig een stukje haar-zeep gekocht,maar nog niet gebruikt. Je maakt me enthousiast. groeten Izerina

  21. tja daar sta je eigenlijk helemaal niet bij stil, dat zie ik hier ook wel zoveel verschillende soorten.
    zelf gebruik ik wel de deo van aloe vera en die bevalt me ook heel goed.

    ga er es verder op doorlezen.

    groet Stina

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Inhoudsopgave

Nieuwste blogs

gember en geneden gember op een tafel
Gezond eten

Is gember gezond? Ontdek de voordelen!

Gember is een veelzijdige specerij die al eeuwenlang een plek heeft in zowel de keuken als de geneeskunde. Maar is gember het echt zo gezond als vaak wordt beweerd? Laten we samen ontdekken wat gember voor jou kan betekenen. Wat is gember? Zoals je misschien weet, is gember de wortelstok

Lees verder »
Gezondheid Algemeen

De voordelen van een kok aan huis

Je kent het wel: je hebt mensen thuis uitgenodigd om te komen eten of om samen een verjaardag te vieren, maar je bent vervolgens de hele avond het eten aan het verzorgen. Het lukt je niet om iedereen te spreken en ook dieetwensen kunnen soms erg lastig zijn. Geen stress

Lees verder »
Gietijzeren Braadpan1
Een Natuurlijk Schone Keuken

Review Gietijzeren Braadpan

Ahh, de braadpan. Een trouwe kameraad in de keuken. Hij bakt, suddert en stooft en bewaart van tijd tot tijd de uien als er even geen ruimte in de kelderkast is. Dit is een van de meest essentiele onderdelen van een goed doordachte keuken. Als je er nog niet eentje

Lees verder »