Twee weken terug kwam er weer een bestelling van Beef&Steak binnen (ideaal trouwens, boodschappen die aan huis geleverd worden momenteel). Daar zaten ook twee lamsschenkels bij. Simon herinnerde zich van vroeger hoe zijn moeder ‘lamb shank’ verprutste klaar maakte en was in eerste instantie niet erg enthousiast over lamsvlees.
Maar toen we lekkere lamskoteletten aten met John Garret z’n verjaardag, moest hij wel toegeven dat het best lekker vlees is – mits goed klaargemaakt… Dus op mijn vraag of we een keertje lamsschenkel zouden eten, reageerde hij voorzichtig positief.
Lang verhaal kort: Dit mag ik dus vaker maken 😀
Langzaam Gegaarde Lamsschenkel
Ik ben gek op vlees dat langzaam moet garen. Het hele huis ruikt heerlijk en het vlees is boterzacht. Zoals een vriendin van me zegt: “Je moet het vlees met een lepel kunnen snijden.” Normaal gesproken leent rundvlees hier zich uitstekend voor en ik denk dat de meesten van jullie ook wel een goed familierecept hebben voor stoofvlees. Maar lamsschenkel is ook stoofvlees in feite. En omdat het bot er nog in zit, blijft het vlees heerlijk mals en smakelijk, zelfs als je het iets te lang laat stoven.
Om te beginnen neem je de lamsschenkels en bak je die gedurende 10 minuten rondom bruin. Ik kocht twee lamsschenkels met een totaalgewicht van 900 gram. Hier hebben we met z’n vieren twee keer van kunnen eten.
Haal de lamsschenkels uit de pan en nu ga je in diezelfde pan een saus maken om ze straks in te garen.
De basis is een goeie combinatie van smaken die je kort opbakt in de pan: 2 uien (rood en wit), 4 wortels in stukken gesneden, 2 tenen knoflook en dat kort bakken. Daarna doe je 4 blaadjes laurier en een paar takjes rozemarijn in de pan. Ook even meebakken.
Je maakt er een saus van door een eetlepel tomatenpuree, een eetlepel (boekweit-)meel, een glas rode wijn en ongeveer 350 ml bouillon bij te doen. Zodra de saus heet is, doe je de lamsschenkels er bij en doe je de deksel op de pan. Draai het vuur laag en negeer het gedurende twee uur. Het vlees is gaar als het van het bot valt zonder een mes te gebruiken.
Serveer het met een flinke portie bloemkoolpuree: 1 hele bloemkool in stukken gaar koken met genoeg zout. Giet de bloemkool af en maak er puree van met een lekkere klont boter, nootmuskaat en extra zout en peper naar smaak – net als bij aardappelpuree!
Eet smakelijk!
Langzaam Gegaarde Lamsschenkel met Rode Wijn en Bloemkoolpuree
Ingrediënten
- 2 lamsschenkels 900 gram totaal
- 2 uien rood en wit
- 4 wortels
- 2 tenen knoflook
- 4 blaadjes laurier
- 2 takjes rozemarijn
- 1 el tomatenpuree
- 1 el boekweitmeel of bloem
- 250 ml rode wijn
- 350 ml bouillon
- zout en peper naar smaak
- olijfolie om in te bakken
Instructies
- Verhit wat olijfolie in een braadpan, bestrooi de lamsschenkels met zout en peper en bak ze gedurende 10 minuten rondom goudbruin. Haal uit de pan en leg apart.
- Snijd de wortels en uien grof en bak die ook 10 minuten in wat olijfolie. Voeg daarna de knoflook en kruiden toe en bak die ook even kort mee.
- Maak de basis van de saus door de tomatenpuree en boekweitmeel erdoor te roeren.
- Schenk zodra het meel opgenomen is, de wijn en de bouillon er bij en breng aan de kook.
- Zodra de saus kookt, doe je de lamsschenkels in de pan en bestrooi je het geheel eventueel met nog wat extra zout en peper. Doe de deksel op de pan en laat 2 uur op laag vuur zachtjes garen.
- Het vlees is gaar als je het met een vork van het bot kunt halen. Serveer met bloemkoolpuree.
- Eet smakelijk!
Laat een reactie achter