Sinds we het boek Eat Like a Dinosaur van de PaleoParents gekocht hebben, wordt er haast dagelijks gebruik van gemaakt. Diverse groenten als asperges, tomaten, spinazie en avocado worden nu zonder klacht genuttigd en ook amandelcakejes zijn ineens populair! Voorheen wogen die niet op tegen de helder gekleurd verpakte koekjes van de supermarkt, maar tegenwoordig eten we als een dino en ja, die aten geen Bastognes! 😉
Chocolade Lava Cupcakes
Deze Lava Cupcakes zijn overduidelijk een traktatie die je niet te vaak moet doen vanwege de hoeveelheid suiker die ze nodig hebben. Maar aan de andere kant bevat dit goeie vetten van de kokosolie en amandelmeel en is het gemaakt van ongeraffineerde producten. Een lekkertje dat mag van tijd tot tijd! Het was ook erg leuk om te maken met volop participatie van beide kids. Tegelijkertijd had ik de ketchup op het vuur staan, dus het was al met al een ‘kakofonie’ van geuren en smaken!
Als basis voor het cakeje heb ik het recept van de Lekkerste Chocoladecake Ooit genomen. Dit is een eenvoudig recept met super resultaat en ook deze keer stelde het niet teleur. Hoewel ELaD wel een recept voor een cakeje geeft, vond ik dit te veel omvattend en waarom zou je iets veranderen als het al een succesnummer is? Het recept voor hun karamelsaus daarentegen trok mij enorm aan! Vaak wordt karamel gemaakt van o.a. geharde vetten in plaats van boter en uiteraard de obligate glucose-fructosestroop! De saus van ELaD wordt gemaakt met ongeraffineerde suiker, cacaopoeder en kokosmelk. Ik kon het uiteraard niet laten om het iets aan te passen 😉
En als je mij op Facebook volgt, zul je een leuke foto vinden van zoonlief die helpt met het ’testen’! Ik update mijn pagina daar regelmatig met leuke foto’s, makkelijke recepten of ideeën. Dus ‘vind mij leuk’ en laat van je horen!
Chocolade Lava Cupcakes met Karamelsaus
Voor de 12 lava cupcakes
Zie recept Chocoladecake
In plaats van een hele cake, neem je nu cupcake vormpjes en vul je deze met beslag. Hoe groter de cupcakes des te langer in de oven. Het formaat op de foto heeft 35 minuten in de oven gebakken op 180 graden. We maakten daarna koekjes van het overgebleven beslag en deze waren met 10 minuten gaar.
Voor de karamelsaus
100 gram ongeraffineerde suiker (denk aan oerzoet, palmsuiker of kokosbloesemsuiker)
50 gram cacaopoeder
60 ml water
1 el kaneel
Snuf zout
300 ml kokosmelk
Vanille (extract of uitgeschraapt)
- Neem een steelpannetje en zet deze op je kleinste pitje.
- Doe hier de suiker, water, cacao, kaneel en zout in en roer dit op hoog vuur een paar minuten door.
- Voeg nu de kokosmelk toe en breng het aan de kook.
- Zodra het kookt, draai je het vuur laag en roer je het goed door.
- Laat het nu 20 minuten zachtjes pruttelen en roer regelmatig door om te voorkomen dat het aanbrandt.
- Je zult merken dat de saus snel lekker dik wordt. Blijf roeren met een garde om klontjes te voorkomen.
- Haal na 20 minuten de pan van het vuur en roer de vanille er door.
- Laat afkoelen en bewaar in een knijpfles (van mosterd of voor poffertjesbeslag).
- Dit is je karamelsaus! Bewaar het op een koele plaats.
Neem een appelboor en haal een deel van de volledig afgekoelde cakejes uit het midden weg. Niet helemaal tot het eind doorboren!
Spuit in elk van de ontstane ruimtes een beetje karamelsaus.
Klaar! Als je nu een hap uit het cakeje neemt of het met je vork te lijf gaat, stroomt de ‘lava’ er als het ware uit! Succes verzekerd 😉
carmen zegt
voor hoeveel cakejes is dit recept?
Heleen Quantrill zegt
Twaalf stuks. Ik zal het gelijk aanpassen in het recept (y)
Anonymous zegt
Ziet er heerlijk uit:)! Hoelang kun je de caramel-saus ongeveer bewaren??!
Heleen Quantrill zegt
Die is wel een tijd houdbaar, zeker een aantal weken als je het in een glazen pot met deksel in de koelkast bewaard.
Anonymous zegt
Thanks voor je reactie! En goed te weten..(al gok ik dat het zo’n tijd, in mijn nabijheid, niet overleeft;)!
Anonymous zegt
Heb de cakejes gebakken en het hele huis rook daarna de gehele dag lekker naar versgebakken chocolade cake :). De kids (12, 9 en 7) zijn natuurlijk mijn grootste proefkonijnen en zij proefde geen verschil met de “normale” chococakejes, dus toen ik vertelde dat deze suikervrij zijn was de verbazing groot. Op deze manier krijg ik ze wel mee in het suikervrij eten :). Bedankt voor het lekkere recept!
Marijke
Eveline zegt
Ohhh dit ziet er echt waanzinnig lekker uit! Gaan we een keer proberen!
Anonymous zegt
O zaligheid, niet af te meten.. Ik heb zojuist de caramelsaus gemaakt! Woorden schieten te kort..
Mirjam
Anonymous zegt
De chocoladecakejes waren echt helemaal top!! Ik ga dus zeker ook de caramelsaus een keertje uitproberen..
Christina
Olga zegt
Hoi Heleen,
Dat ziet er lekker uit!
Kun je de karamel ook maken met een suikervervangende zoetstof zoals Sukrin of steviakristal?
Heleen Quantrill zegt
Hoi Olga,
Ik zou zeggen: probeer het uit en laat het weten! Ik werk zelf niet met dit soort zoetstoffen, dus ik zou niet weten hoe het reageert.
Groetjes
Heleen