Lijnzaadcrackers. Je ziet ze tegenwoordig overal, zelfs bij ‘Hoe word ik 100?’. Grappig, vind ik dat, want toen ik negen jaar geleden mijn voedingspatroon radicaal omgooide, waren lijnzaadcrackers een uitkomst voor de knapperige trek. Ik begon met alleen maar lijnzaad en heb door de jaren heen allerlei variaties met pitten, zaden, kruiden, specerijen en wel of geen zout gemaakt.
Zelf lijnzaadcrackers maken is echt heel simpel en een heerlijk alternatief voor de reguliere cracker of zelfs een toastje. De truc is om het mengsel zo dun mogelijk uit te spreiden op de bakplaat en op voorhand al met een mes inkepingen te maken van het formaat cracker dat je graag wilt hebben. Zeker als je toastjes wilt maken, is dit aan te raden. Eenmaal droog, zijn lijnzaadcrackers knapperig en is het lastiger om mooie, strakke lijnen aan te houden.
Waar het om gaat in het recept is het aanhouden van een bepaalde verhouding met als basis altijd lijnzaad. De reden daarvoor is dat lijnzaad reageert op het water door te verslijmen. Dit klinkt heel aantrekkelijk, klopt, maar het ‘slijm’ is een bindmiddel waarmee je de overige ingrediënten ook mee bindt. Uitgesmeerd en gebakken krijg je dus heerlijke knapperige crackers zonder granen, ei of zuivel.
Voedseldroger of Oven?
Veel recepten vragen om een voedseldroger als modus operandi. Dit omdat je de lijnzaadcrackers dan op een lage temperatuur uitdroogt en ze werkelijk rauw blijven. Ik had een voedseldroger te leen, maar deed er zo weinig mee dat ik hem maar weer terug heb gegeven. De oven die ik nu heb, kan helaas niet zo laag gezet worden dat hij droogt, dus heb ik deze crackers gebakken in plaats van gedroogd. Dit geeft de crackers dat lekkere, knapperige mondgevoel.
Liever toch een voedseldroger gebruiken? Check het recept voor details.
Lijnzaadcrackers zonder Ei of Voedseldroger
Ingrediënten
- 60 gram gemalen lijnzaad zie tips hieronder
- 60 gram hele lijnzaad
- 60 gram zonnebloempitten
- 60 gram hennepzaad
- 1 el chiazaad
- 1/4 tl zeezout ik gebruik Herbamare van Dr. Vogel
- 300 ml water
- Optioneel: 1/4 tl knoflookpoeder cayennepeper, zwarte peper of kerrie
Instructies
- Doe alle ingrediënten in een kom en roer even door.
- Laat een krap uurtje staan zodat het verslijmd.
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Neem een bakplaat en leg hier een vel bakpapier op.
- Stort het 'deeg' hier op uit en rol uit met een natte, liefst glazen of siliconen, deegroller of fles.
- Rol het zo dun mogelijk uit, minder dan 3 mm als het kan. Gebruik eventueel een pannenlikker of natte handen om het nog verder uit te smeren.
- Snij met een mes of de zijkant van de pannenlikker inkepingen in het deeg om aan te geven waar de breeklijnen komen. Dit is het moment waarop je dus kunt bepalen hoeveel en hoe groot je de crackers wilt maken.
- Zet in de oven en bak 25 minuten.
- Draai het geheel voorzichtig om en bak nog 15 minuten aan de andere kant.
- Laat helemaal afkoelen buiten de oven en breek in stukken.
- Bewaar in de koelkast in een luchtdichte doos.
Notities
Liever met de voedseldroger? Volg het recept tot het punt waarop het in de oven gaat. Gebruik dan de voedseldroger en droog de crackers in 4 uur.
Kan je oven wel heel laag? Zet hem dan op 90 graden en droog de crackers in 3 uur.
Esther zegt
Grappig. Zoiets stond al met stip op 1 om eens te proberen. Maar die uitgebreide tips was ik nog niet tegengekomen. Erg handig en zeer welkom
Heleen Quantrill zegt
🙂 Heel graag gedaan!